Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Controle van Geleidingsgaten in Metaalbewerking

Inductieve Benaderingssensoren Voorkomen Verkeerd Gestanste Onderdelen Wegens Verkeerde Materiaalinvoer

De Toepassing

Regelmatig geplaatste, vooraf geponste geleidingsgaten garanderen dat metaalstroken correct in de matrijs worden ingevoerd en uitgelijnd. Indien een geleidingsgat niet correct gepositioneerd is, vrijwaren de inductieve benaderingssensoren het bewerkingsproces door de pers stop te zetten voordat de neerwaartse slag een kritiek punt bereikt.


Het Doel

Geleidingsgaten moeten nauwkeurig worden uitgelijnd om te garanderen dat de gestanste onderdelen correct worden gevormd. Snelle reactietijden en een hoge nauwkeurigheid zijn vereist om ongewenste kwaliteitsproblemen in verband met verkeerd gestanste onderdelen te voorkomen.


The Solution

NBB2-8GM30-E3 inductive proximity sensor
NBB2-8GM30-E3 inductive proximity sensor

Inductive proximity sensors such as the NBB2-8GM30-E3 monitor a metal strip’s progression through a die by detecting pilot holes. Embedded in the die, the sensors ensure that the part is correctly positioned at each step of the forming process. The sensor logic is often “normally-closed” and provides a positive signal to the controller to initiate bends, cuts or punches when the hole is detected. Note—direct hole detection can be tricky as the sensing field is conical. If the fed strip has loose vertical tolerances, the sensor’s detection point will vary slightly. See Fig. 1.Fig. 1

Een alternatief voor de rechtstreekse detectie van geleidingsgaten is de bewaking van verende, ingekeepte geleidingspennen in de bovenste matrijs. Zie Fig. 2. 


Fig. 2

Bij een korte of lange toevoer raakt de geleidingspen het plaatmetaal tijdens de neerwaartse beweging en wordt hij omhoog geduwd. Door de overgang van inkeping naar metaal te detecteren, stopt de inductieve sensor de pers voordat een verkeerde stansbeweging wordt uitgevoerd. Ook hier wordt een “normaal gesloten” schakeluitgang gebruikt—de sensor onderbreekt het proces en stopt de pers enkel wanneer een fout optreedt. Een bijkomend voordeel van de “normaal gesloten” schakeling is de indicatie van de sensors stroomverlies. Als de sensorvoeding onbewust wordt onderbroken, bestaat er geen risico dat het toevoerproces onbewaakt wordt voortgezet. Verbroken of losse verbindingen zullen de pers automatisch uitschakelen, op dezelfde manier als wanneer een verkeerde toevoer wordt gedetecteerd.


Technische Kenmerken

  • Uitgebreid temperatuurbereik van -40 tot +85 °C
  • De schakelafstand s: 2 mm verzonken
  • Bedrijfsspanning: 5 tot 30 V
  • Uitgangstype: PNP
  • Beveiliging tegen polariteitsomkering
  • Schakelfrequentie: 0 tot 6000 Hz

De Voordelen

Het gebruik van een inductieve benaderingssensor om de positie van voorgestanste geleidingsgaten te controleren in metaalbewerkingstoepassingen voorkomt verkeerd gestanste onderdelen en beperkt ongeplande stilstanden. 


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Inductieve sensoren bewaken de voortgang van een metaalstrook door een pers
  • Sensoren garanderen een correcte positionering bij elke stap van het stansproces
  • "Normaal gesloten" sensorlogica levert een positief signaal aan de besturing om het respectieve proces te starten 

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Bescherming van matrijzen, verhoging van effectieve werktijd en tracering van assets—ontdek onze oplossingen voor metaalbewerkingsprocessen!