Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Naadloze Communicatie van Fabrieksvloer tot Cloud

IO-Link-Master voor Eenvoudige Aansluiting en Parallelle Gegevensstroom

De Toepassing

In de kalandermachine of wals die in de productie van batterijcellen wordt gebruikt, worden verschillende sensoren ingezet om specifieke staten en processen te bewaken. Vandaag de dag beschikken deze sensoren veelal over een IO-Link-interface en kunnen ze extra informatie voor diagnostische en procesoptimaliseringsredenen verzenden naast de eigenlijke meetwaarden. De gegevens worden doorgestuurd naar verschillende besturingsorganen: Naast de machinebesturing, kunnen deze besturingsorganen ook het besturingssysteem voor de volledige fabriek, voor overkoepelende IT-systemen of voor cloud-applicaties omvatten.

Het Doel

Een lokaal verbindingsorgaan zou moeten worden gebruikt om de integratievan de sensoren in overkoepelende systemen te vereenvoudigen. Het moet de gegevens "vergaren" van de verschillende sensoren en ze beschikbaar maken voor de respectieve bestemmelingen. Het zou tevens een parallelle tweerichtingscommunicatie met verschillende niveaus van machinebesturing tot cloud moeten veiligstellen. Het vormt de fundering voor talrijke bijkomende functies, zoals een continu systeemtoezicht, zelftesten voor apparatuur, toezicht op de fysieke verontreiniging voor optische sensoren en de overdracht van systeeminstellingen bij de vervanging van apparatuur en eventuele fabrieksuitbreidingen.


De Oplossing

ICE2/3 IO-Link-Master
ICE2/3 IO-Link-Master

De ICE2/3 IO-Link-masters van Pepperl+Fuchs brengen een verbindingtussen IO-Link-apparatuur op de fabrieksvloer en overkoepelende besturingsorganen tot stand. De modules van de ICE2-serie communiceren via EtherNet/IP, terwijl die van de ICE3-serie PROFINET gebruiken. MultiLinkTM-technologie biedt een tweede bidirectioneel overdrachtskanaal met OPC UA. Dit betekent dat gegevens tegelijk over twee kanalen kunnen worden uitgewisseld: enerzijds tussen veldniveau en de besturing, anderzijds in standaardvorm met andere IT-systemen, zoals gegevensplatformen en cloud-applicaties.

 

Technische Kenmerken

  • MultiLink: parallelle communicatie met OPC UA, MQTT, JSON
  • IO-Link-master met 8 I/O-poorten
  • IO-Link-apparatuuridentificatie
  • IP67-conform ontwerp

De Voordelen

Verticaal netwerken biedt talrijke opties voor continu toezicht, vraaggedreven onderhoud en assetmanagement. Een ingebouwde webserver geeft gebruikers de gelegenheid apparatuur vanaf afstand te parametreren en IODD-bestanden kunnen worden opgeslagen. De configuratie verloopt heel eenvoudig, gezien de instellingen ook op het apparaat zelf zijn opgeslagen. IO-Link-apparaatidentificatie vereenvoudigt de integratie en vervanging van apparatuur. De fabrikantonafhankelijke, open architectuur van OPC UA en ethernetprotocollen maken het ook mogelijk om hybride-oplossingen te gebruiken.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • IO-Link-master met OPC UA faciliteert parallelle communicatie met verschillende besturingsorganen van machinebesturing tot cloud
  • Moduleversies voor EtherNet/IP en PROFINET
  • Ingebouwde webserver voor parametrisering vanaf afstand
  • Eenvoudige configuratie—parametrisering wordt ook in het apparaat opgeslagen
  • Open architectuur laat ook hybride-oplossingen toe

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Batterijproductie

Van batterijcel over batterijmodule tot afgewerkte batterij—ontdek onze sensoroplossingen voor een geautomatiseerde batterijproductie!