Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwlettend Toezicht op Geleiderol tijdens Productie van Batterijcellen

Inductief Positioneringssysteem Levert Continue, Contactloze Meting

De Toepassing

De elektrode- en scheidingsfolies worden op rollen gewonden en worden in een wals samengeperst tijdens de productie van batterijcellen. Het gaat hier om een proces aan hoge snelheid met tal van onderbrekingen dat een nauwkeurige wisselwerking tussen de verschillende componenten vereist. Het proces vereist dat de spanning van de gebruikte folies zo constant mogelijk wordt gehouden. Een geleiderol met veermechanisme, ook wel ‘dancer’ genoemd, compenseert voor schommelingen en helpt de materiaalspanning te bewaren. De beweging van de geleiderol zou zo soepel mogelijk rond een centrale positie moeten zijn. Continu toezicht op de positie van de geleiderol levert belangrijke informatie over het proces en de eventuele behoefte aan correcties of onderhoud.


Het Doel

De beweging van de geleiderol of ’dancer’ wordt continu en in hoge resolutiegemeten. De meting gebeurt contactloos en is uiterst betrouwbaar. De sterkte en frequentie van de fluctuaties, en eventuele afwijkingen van de gemiddelde centrale positie, wordt nauwkeurig geregistreerd.


De Oplossing

PMI120-F90 Inductief Positioneringssysteem
PMI120-F90 Inductief Positioneringssysteem

Er wordt een metalen pen aan de geleiderol bevestigd. Deze fungeert als dempingselement dat langs het PMI120-F90 inductief positioneringssysteem beweegt. De sensor detecteert deze bewegingen op contactloze wijze en met optimale betrouwbaarheid. Dit meet de beweging van de geleiderol tot op 0,1 millimeter nauwkeurig, en geeft de huidige positie in real time door.

Technische Kenmerken

  • Instelbaar meetbereik 0 – 120 mm
  • Parametrisering van schakelpunt via IO-Link
  • Versies met analoge uitgang en max. drie schakeluitgangen
  • Herhalingsnauwkeurigheid: ± 0,1 mm
  • Resolutie: 50 µm
  • Beschermingsgraad: IP67/IP69K

De Voordelen

Het PMI120-F90 inductief positioneringssysteem heeft geen bewegende onderdelen en is daardoor slijtagebestendig. Het is bestand tegen verontreiniging en trillingen. Het apparaat is ook beschikbaar als versie met IO-Link-interface. IO-Link-communicatie vereenvoudigt parametrisering; naast de ultraprecieze meetwaarden kan ook extra informatie worden opgevraagd voor interne diagnostiek en procesoptimalisering.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Nauwkeurige, ononderbroken meting van de positie van de geleiderol
  • Sensor zonder bewegende onderdelen voor een contactloze en slijtagebestendige meting
  • Bestand tegen trillingen en verontreiniging
  • Optionele IO-Link voor eenvoudige parametrisering en continue diagnostiek

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Batterijproductie

Van batterijcel over batterijmodule tot afgewerkte batterij—ontdek onze sensoroplossingen voor een geautomatiseerde batterijproductie!