Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwkeurige Detectie van Onderdelen in de Carrosseriebouw

Compacte Laserprofielsensor Biedt Hoogteprofiel en 2D-Oppervlaktebeeld

De Toepassing

In de automobielindustrie worden hoge eisen gesteld aan de nauwkeurige inpassing van onderdelen in de carrosseriebouw. De voorgevormde platen moeten voldoen aan strenge toleranties in drie verschillende dimensies. Nauwkeurigheid overeenkomstig de specificaties wordt gecontroleerd door steekproeven uit te voeren in de perserij: een robotarm verwijdert een gevormd onderdeel uit het proces en brengt het naar het inspectiestation. Het hoogteprofiel wordt met vereiste precisie door sensoren gemeten. De gegevens worden daarna verzonden naar het respectieve kwaliteitsborgingssysteem, dat deze met de ingevoerde specificaties vergelijkt. 

Het Doel

De sensor moet het onderdeel met grote precisie detecteren. De detectie mag niet worden verstoord door de eventuele reflectie van de te scannen oppervlakken, wat vaak een probleem is bij metalen onderdelen. De integratie van de SmartRunner in het overkoepelend systeem is eveneens van groot belang. Voor een eenvoudige implementatie in het programmeringsysteem zou de sensor over een API moeten beschikken en toegang moeten bieden tot de parametrering- en uitvoergegevens. Bovendien is ook een Ethernet TCP/IP-interface vereist voor een rechtstreekse aansluiting op een IPC.


De Oplossing

SmartRunner Explorer
SmartRunner Explorer

De SmartRunner Explorer laserprofielsensor registreert de hoogteprofielen met grote zekerheid. Reflecterende oppervlakken hebben geen invloed op het detectieproces. Het apparaat biedt zowel een Ethernet TCP/IP-interface voor aansluiting op een IPC als een API. Dit garandeert volledige toegang tot parametrering- en uitvoergegevens. Dankzij een meegeleverd toepassingsvoorbeeld kan het makkelijk in een C#-ontwikkelingssysteem worden geïntegreerd. Een grafische gebruikersinterface is beschikbaar voor een eenvoudige parametrering, alsook voor de analyse van hoogteprofielen en 2D-oppervlaktebeelden.

Technische Kenmerken

 • Hoogteprofieluitvoer met 960 wereldcoördinaten
 • 2D-beelden met 1.280 × 960 pixels
 • Meetbereik: X 40–160 mm/Z 60–350 mm of X 40–345 mm/Z 100–700 mm
 • API voor een eenvoudige integratie
 • Interfaces: Ethernet TCP/IP, I/O
 • Maximale scansnelheid: 30 Hz
 • Laserklasse 1, IP67-beschermingsgraad

De Voordelen

De SmartRunner Explorer is de enige laserprofielsensor op de markt die niet enkel hoogteprofielen scant, maar ook de optie biedt om 2D-oppervlaktebeelden te registreren. Ingebouwde LED’s verlichten de te detecteren voorwerpen. Het beeld kan worden gebruikt om defecte componenten te identificeren en kan via de TCP/IP-interface worden uitgelezen. Het compacte ontwerp en de draaibare connector vereenvoudigen een montage in bijzonder krappe ruimtes. De omvang van het detectiebereik, die normaal verkleint bij de inzet van een kleiner ontwerp, wordt behouden door een spiegel te gebruiken.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Betrouwbare en nauwkeurige detectie van onderdelen, zelfs die met reflecterende oppervlakken
 • Compact ontwerp en flexibele integratie vanuit mechanisch oogpunt voor een eenvoudige installatie in beperkte montageruimtes
 • Eenvoudige integratie in het programmeringsysteem
 • Uitvoer van hoogteprofielen en 2D-oppervlaktebeelden
 • ‘Vision Configurator’: grafische gebruikersinterface voor een handige parametrering en beeld-/lijnweergave

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.