Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Aangepaste oplossing voor modernisering van tankparken

Veldaansluitdoos met explosiebeveiliging voor het verbinden van alle veldsignalen via Ethernet-APL

De toepassing

Het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de uitgebreide milieubescherming behoren tot de meest dringende wereldwijde uitdagingen van onze tijd. Bedrijven die zich specialiseren in efficiënt afvalbeheer en het recycleren van natuurlijke hulpbronnen spelen een centrale rol bij deze taak. Om ervoor te zorgen dat hun fabrieken soepel en veilig werken, moeten processen niet alleen constant geoptimaliseerd worden, maar moeten ook de explosiebeveiligingsvoorschriften nageleefd worden.

Deze taak werd ook het hoofd geboden door een bedrijf dat de hulp van Pepperl+Fuchs inriep als oplossingsprovider, voor de aanpassing van de besturingstechnologie in het tankpark voor afvalbeheer en -verwerking van het bedrijf. Het doel van het project was de bestaande PROFIBUS PA-installatie om te vormen naar digitale communicatie met de hulp van de experts voor elektrische explosiebeveiliging. De reden hiervoor was dat sommige instrumenten niet waren geclassificeerd voor ATEX/IECEx Zone 2 en aluminium veldaansluitdozen zonder kortsluitingsbeveiliging. Daarnaast was er steeds vaker binnendringing van vocht en bijgevolg contactcorrosie, waardoor volledige veldbussegmenten het risico liepen op storingen en er herhaaldelijk tijdrovende en dure stilleggingen plaatsvonden in het tankpark.


Het doel

De omzetting van de besturingstechnologie naar digitale communicatie moest samengaan met een verbeterde foutbeveiliging, geavanceerd assetmanagement en geavanceerde diagnoseopties om een zeer betrouwbare bewaking van het systeem mogelijk te maken en toekomstige storingen te voorkomen. Het doel was om verschillende signaaltypen, zoals statische drukmeters voor niveaumeting, trilvorken voor overvul- of leegloopbeveiliging, temperatuursensoren, nabijheidssensors en verschillende flow- en analyseapparaten op een veilige en kosteneffectieve wijze te verbinden met de bedieningstechnologie. Aangezien het tankpark is geclassificeerd als ATEX/IECEx Zone 2 moest de volledige oplossing ook volledig gecertificeerd en klaar voor gebruik worden geleverd.


De oplossing

Op maat gemaakte veldaansluitdozen met MIO (multi-input/output) maken een efficiënte acquisitie mogelijk van maximaal 24 discrete inputs en outputs voor de Ethernet-backbone
Op maat gemaakte veldaansluitdozen met MIO (multi-input/output) maken een efficiënte acquisitie mogelijk van maximaal 24 discrete inputs en outputs voor de Ethernet-backbone

Na een uitgebreide live-demonstratie op locatie bij de klant door het verkoopteam van Pepperl+Fuchs, koos de klant voor digitale communicatie op basis van de Ethernet-APL-railveldschakelaar van Pepl+Fuchs. Deze was bijzonder overtuigend omwille van het eenvoudige ontwerp en de eenvoudige installatie, de uitgebreide diagnosefuncties en de mogelijkheid om de PROFIBUS PA-signalen die al in het tankpark worden gebruikt effectief te verbinden met het besturingssysteem, met een minimale mogelijkheid op fouten. De expertise in de oplossing van Pepperl+Fuchs bleek hierin doorslaggevend te zijn: de experts in elektrische explosiebeveiliging in de eigen Solution Engineering Centers (SEC's) van het bedrijf hebben oplossingen op maat met voorbedrade behuizingen in roestvrj staal ontwikkeld, die gecertificeerd zijn volgens de ATEX/IECEx-normen voor Zone 2 en gebaseerd zijn op het "one-stop shopping principe". Voorbeelden hiervan zijn de TM-I (temperatuur-multi-input) voor temperatuursensoren of analoge sensoren of de MIO (multi-input/output) voor maximaal 24 discrete inputs en outputs in een veldaansluitdoos voor de efficiënte acquisitie van veldsignalen voor de Ethernet-backbone.

Voor een betrouwbare afdichting tegen vocht werden hoogwaardige kabelwartels en ontluchtingswartels geïnstalleerd overeenkomstig de specificaties van de klant. De ontwikkeling, productie en levering van deze oplossing, die werd aangeboden in een uitgebreid compleet pakket, gebeurde steeds in nauwe samenwerking met de klant, om te verzekeren dat ze precies voldeed aan de vereisten van de klant.

Technische eigenschappen

  • Alle componenten zijn gecertificeerd voor gebruik in ATEX/IECEx Zone 2
  • Volledig gecertificeerde veldaansluitdoosoplossingen gemaakt van roestvrij staal 316 l
  • Ethernet-APL-railveldschakelaar voor eenvoudige verbinding van alle veldsignalen met het besturingsssysteem
  • Eenvoudig assetmanagement en consistente diagnose via Ethernet-backbone
  • Maximaal 24 in- en uitgangen per veldaansluitdoos

De voordelen

Met dit project benadrukte Pepperl+Fuchs zijn positie als een partner die niet alleen componenten en technologieën, maar ook geavanceerde en aangepaste complete oplossingen aanbiedt. Klanten ontvangen volledig gecertificeerde plug-and-go-oplossingen met explosiebeveiliging die onmiddellijk kunnen worden geïnstalleerd. De implementatie van de complete oplossing die werd ontwikkeld, leidde tot aanzienlijke kostenbesparingen voor de klant, een snelle inbedrijfstelling en een vermindering van de complexiteit en het risico. Duurzame roestvrijstalen oplossingen met geïntegreerde segmentbeschermers (MIO of TM-I) en voedingen worden gebruikt ter vervanging van de eerder gebruikte aluminium veldaansluitdozen, die gevoelig waren voor storingen en corrosie. Alle systeemsignalen zijn geïntegreerd in een volledig gedigitaliseerde besturingsarchitectuur via de Ethernet-APL-railveldschakelaar. Hierdoor worden uitgebreide opties gecreëerd voor een eenvoudig assetmanagement en een end-to-end-diagnose. Hierdoor kan de klant zich concentreren op de kernprocessen van het systeem zonder zich voortdurend te moeten bezighouden met elektrische explosiebeveiliging en signaaltransmissie.


In een oogopslag

  • Complete oplossing voor de uitgebreide modernisering en digitalisatie van besturingstechnologie in tankparken
  • Verhoogde beschikbaarheid en lagere onderhoudskosten dankzij een succesvolle doorlooptijd
  • Kosteneffectieve integratie van bestaande discrete en analoge instrumenten
  • Snelle inbedrijfstelling via voorgemonteerde componenten en eenvoudige herkenning van instrumenten
  • Nauwe ondersteuning gedurende het gehele proces, van engineering en projectondersteuning tot de ontwerpfase en aanvaarding van het product

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.