Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

De moderne whiskydistilleerderij


Vele van de bestaande Schotse whiskydistilleerderijen werden in de 18e eeuw gebouwd en moeten hun automatiseringssystemen nu updaten om alle huidige wetten en reglementeringen inzake explosiebeveiliging na te leven.

De toepassing

Whiskyproductie omvat meerdere procedures die in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen worden uitgevoerd. Dit omvat Zone 2 stof- en gasexplosiegevaren in moutmolens, beslagkuipen en distilleervaten. Deze processen moeten zorgvuldig worden beschermd.

Vele van de bestaande whiskydistilleerderijen dateren van de 18e eeuw zodat uitbaters nu in state-of-the-art automatiseringssystemen moeten investeren om een hogere efficiëntie en conformiteit met de huidige wetgeving te garanderen. Eén van ‘s Schotlands voornaamste distilleerderijgroepen vernieuwde onlangs haar PLC-platform en signaaloverdrachtsystemen.

Het doel

Whiskydistilleerderijen hanteren zeer waardevolle grondstoffen en afgewerkte producten. Exacte meetresultaten en een nauwkeurige overdracht van deze resultaten zijn dan ook van kritiek belang. Signalen werden in het verleden via standaard PLC I/O-kaarten en meeraderige kabels verstuurd. Als onderdeel van de besturingstechnologie-update werd het signaaloverdrachtsysteem volledig geactualiseerd.


Het LB Remote I/O-systeem verbindt sensoren en signaalgevers via PROFIBUS met het DCS.

LB Remote I/O System connects sensors and actuators to the DCS via PROFIBUS.
LB Remote I/O System connects sensors and actuators to the DCS via PROFIBUS.

Voor de verbinding van besturingskleppen in de distilleerkamer wordt een Zone 2-gecertificeerd LB-systeem van Pepperl+Fuchs gebruikt. Afhankelijk van de grootte van de distilleerderij en het aantal distilleervaten kunnen er tot 200 besturingskleppen nodig zijn voor het volledige distilleerproces. PROFIBUS PA wordt toegepast in alle veldapparatuur die niveau-, druk-, debiet- en temperatuurmetingen verrichten. De uiterst precieze, digitale overdracht van PROFIBUS PA beantwoordt aan de vereisten op het gebied van exacte meetresultaten en een nauwkeurige signaaloverdracht.

De FieldConnex PROFIBUS Power Hubs in de controlekamer voeden op de werkvloer geïnstalleerde segmentbeschermers, wat bedradingskosten beperkt en de continue toegang tot systeeminformatie garandeert.

De configuratie gebeurt via GSD-bestanden waardoor alle meetresultaten met digitale nauwkeurigheid in de controlekamer kunnen worden weergegeven. Configuratie vanop afstand, alarmsignalen en diagnostische informatie van veldapparaten worden via PROFIBUS PA naar het onderhoudssysteem doorgestuurd zodat gebruikers de werking van de installatie op proactieve wijze kunnen beoordelen. Om een overbelasting aan informatie of alarmsignalen te vermijden, worden de data op twee wijzen overgedragen, waarbij enkel de meetresultaten aan de operators worden doorgegeven. Onderhoudspersoneel en technici hebben toegang tot alle andere informatie, wat hen in staat stelt de installatie te allen tijde op maximale capaciteit te doen draaien.


De voordelen

PROFIBUS Power Hub verbindt en voedt de veldapparatuur via PROFIBUS PA.
PROFIBUS Power Hub verbindt en voedt de veldapparatuur via PROFIBUS PA.

Vóór de introductie van Remote I/O in een roestvrijstalen behuizing werkten de kleppen point–to-point via de PLC I/O-kaarten. De installatie van het LB-systeem in Zone 2 beperkt de nood aan bedrading en de installatiecomplexiteit aanzienlijk en verlaagt de voetafdruk van de PLC’s. Ingebouwde LED’s zorgen voor een handige visuele controle, wat een efficiënt onderhoud ten goede komt. Bovendien waardeert de uitbater van de Schotse distilleerderij ook vooral de configuratiemogelijkheid en toegang tot systeeminformatie vanop afstand.

De Chief Process Engineer van de whiskydistilleerderij opteerde voor PROFIBUS DP, PROFIBUS PA en de digitale infrastructuur van Pepperl+Fuchs als de meest kostenefficiënte methode voor het beperken van onderhoud en herstellingen, waarmee tegelijkertijd toch een hoog productieniveau kon worden gegarandeerd.

Het gebruik van het Remote I/O-systeem voor digitale signalen en FIELDBUS voor analoge signalen is de perfecte oplossing. Het onderhoud kan makkelijk door technici ter plaatse worden uitgevoerd. Met de hulp van Pepperl+Fuchs’ engineers die steeds klaar staan voor technische ondersteuning, zijn set-up en indienstname eenvoudig en ongecompliceerd, wat tijd en geld helpt sparen.


De toepassing in een oogopslag

  • Besturingscommando’s naar kleppen sturen met Remote I/O-systeem via PROFIBUS DP
  • Betrouwbare en nauwkeurige overdracht van niveau-, druk-, debiet- en temperatuurmeetwaarden met FieldConnex en PROFIBUS PA

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
PROFINET-gateway

De nieuwe Zone 2-, Class I/Div. 2-gecertificeerde Remote I/O PROFINET-gateway van Pepperl+Fuchs maakt de weg vrij voor Industrie 4.0-toepassingen in procesindustrieën.