Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

3 Veiligheidswaarden voor standaardcomponenten

De voordelen


Voor de producten van Pepperl+Fuchs die conform ISO 13849-1 geëvalueerd zijn, vind je het prestatieniveau (Performance Level) en de categorie vaak terug in de respectievelijke documentatie. In andere gevallen (meestal sensoren) staan er waarden in de documentatie die de samenstelling van een categorie 3-toepassing toelaten door meervoudige apparatuur te voorzien. Elektronische apparaten met programmeerbare elektronica worden meestal ook in overeenstemming met IEC 62061 geëvalueerd en beweren een SIL-classificatie te hebben die hun gebruik toelaat in veiligheidstoepassingen conform de Machinerichtlijn.

Als leverancier van functionele veiligheidsapparatuur maakt Pepperl+Fuchs het makkelijk om toegang te verkrijgen tot de essentiële waarden van reeds in gebruik zijnde componenten. Dit helpt je bij het berekenen van veiligheidsbeoordelingen en biedt tal van andere voordelen:

  • Bevestiging van het vereiste prestatieniveau („required Performance Level”, PLr) via beproefde SISTEMA-software.
  • Eenvoudige integratie van gestandaardiseerde waarden in de berekening van veiligheidsfuncties, waardoor het eenvoudiger is de veilige werking van een machine of fabriek op kwantitatieve wijze te bewijzen.
  • Waarden zijn beschikbaar in verschillende formats.
  • Implementatie van gelijkaardige toepassingen mogelijk in de vorm van gestandaardiseerde veiligheidsfuncties, zodat bestaande gegevens kunnen worden hergebruikt.

Overzicht van waarden

  • MTTFd („Mean Time to Dangerous Failure”, gemiddelde tijd tot gevaarlijke uitval)
  • TM („Mission Time”, levensduur)
  • DC („Diagnostic Coverage”, foutendekking)
  • L10h (Nominale levensduur, voor roterende encoders met betrekking tot de levensduur van kogellagers)

De waarden en berekeningsprocedures werden ontwikkeld door IFA, het Instituut voor Arbeidsveiligheid van de Duitse wettelijke ongevallenverzekering (Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung).

Wanneer de waarden van alle gebruikte componenten gekend zijn, kan de fabrieks- of machinerisicobeoordeling worden uitgevoerd.

Bij Pepperl+Fuchs vind je snel en makkelijk de waarden van de meeste standaardcomponenten.


Waar vind ik de waarden en producten?

Consulteer de datasheets van de producten voor de relevante informatie. Typ eenvoudigweg het modelnummer van het product in het zoekveld op onze website.

Als alternatief kan je SISTEMA-bibliotheken met de voornaamste productwaarden downloaden.

Het merendeel van onze veiligheidscomponenten is beschikbaar via het Productselectietool voor Veiligheidstoepassingen, dat regelmatig wordt geüpdatet. Als je op zoek bent naar een product dat niet in de lijst is opgenomen, neem dan contact met ons op.


De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.