Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Positiecodeersysteem (WCS) pakt positioneringstaken in containerhavens aan

WCS Outdoor en Extended voor een absolute positionering in zware industriële omgevingen

De toepassing

Containerschepen moeten zo snel mogelijk worden geladen en gelost. Daarom worden verschillende kranen ingezet voor laadtaken in containerhavens. Scheepslossers vervoeren containers van het schip naar het havendok met behulp van trolleys. Verschillende soorten containerkranen zoals de Electrified Rubber-Tired Gantry (eRTG) en Automated Rail-Mounted Gantry (ARMG) verplaatsen de containers vervolgens, soms over langere afstanden, naar vrachtwagens. Moderne haveninstallaties vindt men overal ter wereld en worden dan ook blootgesteld aan uiteenlopende weersomstandigheden. Uiterst hoge temperaturen gecombineerd met sterk zonlicht komen even vaak voor als koude omgevingen met ijs en sneeuw. Bovendien betekent een installatie van de apparatuur in maritieme omgevingen dat deze aan zeer corrosief zout water is blootgesteld.


Het doel

Om een vlotlopende werkstroom te garanderen, moet de half- of volautomatische werking van elk kraantype te allen tijde worden gegarandeerd - en dat onder alle weersomstandigheden! Deze vereisten gelden eveneens voor de positionering van het onderstel (de trolley) dat elke container ontvangt en verplaatst. Kraanautomatisering en -digitalisering optimaliseren de doorlooptijd in containerhavens om kosten en CO₂-emissies laag te houden. De actuele, absolute positie van de kraan kan op gelijk welk moment, in real-time en tot op de millimeter nauwkeurig worden weergegeven. Laadprocessen en verwerkingstijden kunnen op regelmatige basis worden gecontroleerd en bijgestuurd.


De oplossing


Het modulair positiecodeersysteem (WCS) met outdoorbehuizing is de ideale oplossing voor alle kraantypes in deze zware industriële omgeving. Met behulp van zijn u-vormig design, dat licht van buitenaf uitsluit, en optische infraroodbarrière scant de robuuste leeskop de uitsnijdingen op de roestvrijstalen coderail en registreert hij de absolute positiewaarde om de 0,8 mm zonder met de rail in contact te komen. Beide componenten zijn bestand tegen zout water en zilte lucht, en bieden het hoogste niveau van waterdichtheid voor alle soorten vocht dankzij de IP69-bescherming. Het aluminium profielsysteem in combinatie met de loopkat of geleidewagen compenseert voor zijwaartse bewegingstoleranties tussen de kraan en het WCS om de optimale positie van de leeskop in verhouding tot de coderail te waarborgen. Dit laat toe het onderstel en de containerkraan tot op de millimeter nauwkeurig te positioneren.


Technische kenmerken

 • Behuizing met beschermingsklasse IP69 voor toepassingen in zoutwateromgevingen
 • Display geeft positiewaarden en diagnostische informatie weer
 • Beslaat meetafstanden tot 629 m
 • Resolutie van ±0,40 mm (1250 pos./m)
 • Corrosiebestendige, roestvrijstalen coderail
 • Ingebouwde verwarmingselementen voor gebruik tot –40 °C

De voordelen

De uiterst robuuste behuizing met IP69-beschermingsgraad werd speciaal ontwikkeld voor zware industriële outdooromgevingen om ook bij schommelende temperaturen, hagel en zout water een betrouwbare positionering te garanderen. Hetzelfde geldt voor de corrosiebestendige, roestvrijstalen coderail, die zowel geschikt is voor rechte secties als bochten en op- en aflopende hellingen. In combinatie met de WCS Extended kunnen zeer lange afstanden tot 629 m worden overbrugd. Het WCS biedt eveneens hoge storingsimmuniteit, maximale duurzaamheid en uitstekende kostenefficiëntie, waardoor het ongetwijfeld de optimale positiesensortechnologie voor moderne havenactiviteiten is.


Een kort overzicht

 • Contactloos, absoluut positioneringsconcept met leeskop, coderail en montagesysteem
 • Beschermende behuizing met hoge schokbestendigheid, alsook stof- en vochtbestendigheid conform IP69
 • Corrosiebestendige, roestvrijstalen coderail
 • Precieze positiewaarden ondanks onderbrekingen en lange afstanden tot 629 m
 • Tot op de millimeter nauwkeurige positiedetectie voor containerkranen en onderstellen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

WCS-positiecodeersysteem

Het WCS-positiecodeersysteem is al sinds 1989 op de markt beschikbaar en biedt nu nieuwe installatieversies zoals de WCS Outdoor en WCS Extended...