Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Optische Identificatie in de Batterijproductie met de VOS-I Universele Codelezer

Vision Sensor met Multi-Scanning-Functionaliteit Garandeert Maximale Detectie

De Toepassing

Bij de productie van grotere batterijen of accupacks worden individuele batterijcellen samengebundeld in één batterijmodule. De batterijcellen worden met behulp van een transportband aangevoerd en worden vervolgens van elkaar gescheiden. De beweging van de transportband zorgt ervoor dat de batterijen blijven ronddraaien. Alle cellen beschikken over hun eigen code. De codes van de gescheiden batterijen moeten worden gelezen terwijl de batterijen ronddraaien. Een individuele identificatie van afzonderlijke cellen is belangrijk voor de kwaliteitsborging en voor de traceerbaarheid van de processtappen. De afgewerkte module wordt door een robot in het batterijrek geplaatst. De module wordt eveneens voorzien van een code om te garanderen dat deze correct wordt geïdentificeerd en toegewezen


Het Doel

Het is belangrijk dat gecontroleerd wordt of alle cellen tijdens het bundelen aanwezig zijn. Hiervoor moeten meerdere codes tegelijk worden gelezen, vaak bij hoge doorvoercapaciteiten en hoge verwerkingssnelheden. De codes zijn meestal heel klein en bevinden zich vaak op gebogen oppervlakken. De codelezer moet daarom niet enkel over een breed scanveld beschikken, maar moet ook in staat zijn om minuscule codes aan hoge resoluties te kunnen detecteren. Wanneer de uiteindelijke code op de afgewerkte batterijmodule moet worden gelezen, moet deze vanaf grotere afstand zichtbaar zijn. De ononderbroken communicatie tussen codelezer en controller, en de overkoepelende besturingssystemen moet te allen tijde worden gewaarborgd. Wanneer gegevens rechtstreeks naar een ERP-systeem worden overgedragen, zouden de gegevens zodanig geformatteerd moeten zijn dat geen verdere aanpassingen in het ERP-systeem vereist zijn. Als er een probleem is bij het scannen van een code, moet een foutbeeld beschikbaar zijn dat makkelijk kan worden opgevraagd en geconsulteerd. 


De Oplossing

VOS-I Universele Codelezer
VOS-I Universele Codelezer

De VOS-I universele codelezer kan tot 64 codes tegelijk scannen. Het scannen van meerdere codes tegelijk of multi-code reading is te allen tijde betrouwbaar, zelfs wanneer minuscule codes in grote hoeveelheden moeten worden verwerkt. Ontbrekende cellen worden onmiddellijk gedetecteerd; de evaluatie door het geïntegreerde script is bovendien in staat om de ontbrekende cel en lege plaats in het rek te identificeren. Ook kunnen voorlopige evaluaties worden uitgevoerd, die de werklast aan de besturingszijde tot een minimum beperken. Alle relevante interfaces zijn in het apparaat geïntegreerd, en het format van de gegevensoutput kan eveneens worden aangepast. 

Technische Kenmerken 

 • Bewegingssnelheden tot 4 m/s met max. 30 lezingen/s
 • Uitgebreide selectie van belichtingsbronnen en objectieven
 • Afstanden tot 2 m
 • Resoluties tot en met 5,2 megapixels
 • Flexibele formattering van uitgangsstrings en voorlopige evaluaties via script
 • Interfaces: TCP/IP, PROFINET, EtherNet/IP, RS-232 en I/O
 • Gebruiksmodi: match code, multi-code, multi-window en multi-sensor

De Voordelen

De sensoren van de VOS-I-serie zijn in staat om de codekwaliteit te evalueren. Zo worden leesfouten vermeden en bovendien zenden de sensoren een signaal uit wanneer de kwaliteit van de code ontoereikend is. Verschillende sensorversies bieden verschillende resoluties tot en met 5,2 megapixels. Er bestaan modellen met ingebouwde verlichting en lenzen, alsook versies die kunnen worden gecombineerd met een externe belichting en bijbehorende lenzen met behulp van de C-bevestiging. Dit laat toe de sensoren in te zetten voor een grote variëteit aan scan- en detectiebereiken. Het detectiebereik kan verder worden uitgebreid door meerdere sensoren in een client-/servernetwerk te combineren.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Betrouwbare uitlezing van standaard 1D- en 2D-codes, inclusief DPM (Direct Part Marking, lasergegraveerde codes)
 • Parametrering en geheugenopslag voor een max. van 32 taken op de sensor
 • “Multi-code reading”: tot 64 codes kunnen tegelijk worden gelezen, inclusief automatische detectie van de codekwaliteit
 • Uitgebreide selectie van belichtingsbronnen en objectieven
 • Alle relevante interfaces zijn geïntegreerd, zodat end-to-end communicatie tot in het ERP-systeem verzekerd is
 • Flexibele formattering van de uitgangsstrings en voorlopige evaluaties via script

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Batterijproductie

Van batterijcel over batterijmodule tot afgewerkte batterij—ontdek onze sensoroplossingen voor een geautomatiseerde batterijproductie!

Optische identificatie

Van 2D-codelezers en handhelds tot barcodescanners en klantspecifieke oplossingen—ontdek bij ons de ideale oplossing voor uw optische identificatietaak.