Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwkeurige Dockingprocedure en Betrouwbare Identificatie van AGV’s

Robuust Systeem met Leeskop en Codestroken voor Betrouwbare Toepassingen tot SIL 3/ PL e-Classificatie

De Toepassing

Steeds vaker wordt beroep gedaan op automatisch geleide voertuigen (AGV’s) om goederen in magazijnen en fabrieken te verplaatsen. Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) detecteren de geactiveerde transferstations en nemen automatisch de juiste positie aan, wat een vlotte overdracht van de goederendrager bevordert. Een nauwkeurige positionering is een basisvoorwaarde voor navolgende stappen, zoals de activering van een hekbesturing, de totstandbrenging van een betrouwbare communicatie, of het triggeren van overdrachtsprocessen.


Het Doel

De AGV moet zijn exacte positie op het juiste transferstation kunnen vinden. De onderstaande stappen zijn van belang vanuit veiligheidsoogpunt. De positionering moet daarom aan de eisen van functionele veiligheid voldoen. Een veilige identificatie van de AGV—het juiste voertuig op de juiste plaats—is van fundamenteel belang. Bovendien is ook een betrouwbare communicatie tussen de AGV en andere systeemcomponenten, zoals een automatische hekbesturing of een noodstopcircuit, vereist. Een duidelijke en veilige identificatie is vereist om deze communicatie tussen voertuig en besturing tot stand te brengen.


De Oplossing

Het safePXV-Positioneringssysteem
Het safePXV-Positioneringssysteem

Het safe Position Guided Vision (safePGV) positioneringssysteem vormt de basis voor een veilige en nauwkeurige positionering van het AGV. De op het voertuig gemonteerde sensor leest de data matrix-codes die op de grond bij het transferstation zijn aangebracht en de juiste dockingpositie aangeven. De verwerking van de positiegegevens laat toe de AGV exact te positioneren met een nauwkeurigheid van 0,2 mm. Het automatisch dockingproces van de AGV vormt de basis voor een vlotte overdracht van de goederen- of ladingdragers.

Het veilig signaal van de leeskop wordt met de voertuigidentificatie overgedragen naar het overkoepelend besturingsniveau. Elke individuele data matrix-code in een systeem is uniek. De positie van de data matrix-codes in het systeem garandeert dat elke AGV op individuele en veilige wijze wordt geïdentificeerd in het respectievelijk deel van de fabriek of het magazijn waarin het zich bevindt. De veilige positie-informatie van de leeskop kan dienst doen als basis voor verdere functies die van belang zijn voor de personeelsveiligheid.


Technische Kenmerken

  • Veiligheidsintegriteitsniveau SIL3
  • Prestatieniveau PL e
  • Niet-veilige X- en Y-nauwkeurigheid tot 0,2 mm
  • Niet-veilige hoekresolutie 0,5°
  • Groot leesoppervlak (120 × 80 mm)

De Voordelen

Het systeem is net zo compact als het robuust is. De sensor kan eveneens worden ingezet op kleine AGV’s, en de metalen codestroken zijn uiterst solide en duurzaam. Identificatie verloopt contactloos. Het groot leesvenster scant steeds verschillende codes tegelijk over een groter deel van de codestrook. Dit garandeert dat ook beschadigde of vuile stroken op betrouwbare wijze worden gedetecteerd. De snelle en eenvoudige inbedrijfstelling verloopt volgens het plug-&-play-principe. Door de Y-positie en hoek te bevestigen, kunnen routeafwijkingen continu worden gecorrigeerd. De uitvoer van de X-positie is uitermate precies, met een nauwkeurigheid van 0,2 mm. Het systeem, bestaande uit een leeskop en data matrix-codes, is gecertificeerd tot SIL 3- en PL e-niveau.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Betrouwbare identificatie van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) tot SIL 3/PL e
  • Zeer nauwkeurige positionering van het AGV op het transferstation
  • Robuust systeem bestaande uit een compacte, optische leeskop en metalen data matrix-codestroken
  • Veilige positiebewaking maakt het mogelijk om andere navigatiefuncties, zoals een LiDAR-scanveld, op de toepassing af te stemmen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.

Absolute safePXV- en safePGV-positioneringssystemen

Voor het eerst behalen de nieuwe absolute positioneringssystemen safePXV en safePGV het veiligheidsniveau SIL 3/ PL e met één enkele sensor.