Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwkeurige Uitlijning van Automatisch Geleide Voertuigen

R2000 2D-Laserscanner met 360° Zichtbaarheid Rondom en Hoge Scansnelheid

De Toepassing

Steeds vaker wordt beroep gedaan op automatisch geleide voertuigen (AGV’s) om het transport van goederen in magazijnen en fabrieken te verzekeren. Vaak worden ook verschillende soorten voertuigen tegelijk binnen hetzelfde gebouw ingezet. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s). Afhankelijk van de afmetingen en aard van de toepassing, hebben de voertuigen verschillende eisen op het gebied van de sensortechnologie gebruikt voor uitlijning en navigatie. AGV’s verplaatsen zich gewoonlijk direct via vastgelegde routes, zonder daarvan af te wijken, en zorgen voor een snel en efficiënt goederentransport. AMR’s bieden meer flexibiliteit, aangezien ze zich via speciaal berekende routes verplaatsen en zo eventuele obstakels vermijden.

Het Doel

De AGV’s zouden op betrouwbare wijze van punt A naar punt B moeten navigeren. De gebruikte sensortechnologie moet in staat zijn om onmiddellijk betrouwbare uitlijningsinformatie naar het besturingssysteem van het AGV te sturen tijdens het rijden. De sensoren moeten de omgeving en bestemming met optimale precisie in kaart brengen en moeten het besturingssysteem toelaten dynamisch en correct te reageren op veranderlijke omgevingsomstandigheden. Zo moeten voorwerpen op het pad van de AGV’s tijdig worden gedetecteerd zodat ze kunnen worden omzeild. Bovendien is het belangrijk dat de sensoren van verschillende voertuigen elkaar niet beïnvloeden of verstoren.

Wanneer een zeer precieze navigatie vereist is, kunnen reflectoren worden gebruikt om de uitlijning van het voertuig te ondersteunen. Als geen reflectoren worden gebruikt, wordt de positie van het AGV bepaald met behulp van natuurlijke contournavigatie.


De Oplossing

De R2000-serieoptische sensoren maakt gebruik van de krachtige Pulse Ranging Technology (PRT). Deze 2D-laserscanners leveren te allen tijde duidelijke, uiterst nauwkeurige meetresultaten, waardoor de absolute positie met 360° zichtbaarheid rondom en tot op de millimeter precies kan worden bepaald. De serie omvat apparaatuitvoeringen die hun meting bepalen met behulp van reflectoren en modellen die contouren detecteren. Er bestaat echter ook een versie die beide scanopties combineert. Het detectiebereik kan worden aangepast aan de vereisten van de respectieve voertuigklasse.


2D-LiDAR-Sensor
2D-LiDAR-Sensor

Technische Kenmerken

 • Uitgebreide 360° zichtbaarheid rondom
 • Hoekresolutie tot 0,014°
 • Detectiebereik voor natuurlijke oppervlakken tot 60 m,
  voor reflectoren tot 200 m
 • Tijdstempel op de meetresultaten om synchronisatie te faciliteren
 • Hoge scansnelheid van 50 Hz voor hogesnelheidstoepassingen

De Voordelen

Een exacte tijdstempel in de meetresultaten en een meetwaardenfilter laten toe het apparaat aan te passen aan het besturingssysteem van het voertuig. Interactieve instellingsfuncties vereenvoudigen de inbedrijfneming. De zeer hoge hoekresolutie en bijzonder kleine lichtbundel van de 2D-LiDAR-sensor staan in voor een uiterst nauwkeurige positiewaarde. Het compacte ontwerp bevordert een eenvoudige integratie van de sensor - zelfs in kleine voertuigen. De hoge energiedichtheid van de laserpulsen en intelligente filtermechanismen voorkomen dat metingen worden verstoord door invallend licht en beperken het risico op beïnvloeding van andere LiDAR-scanners wanneer meerdere AGV’s actief zijn in dezelfde omgeving.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Positioneringsgegevens die tot op de millimeter nauwkeurig zijn, maken een snelle en precieze besturing van AGV’s in dynamische toepassingen mogelijk
 • Een exacte tijdstempel en meetwaardenfilter faciliteert integratie in het besturingssysteem van het voertuig
 • Interactieve parametrering voor een eenvoudige inbedrijfstelling
 • Compact ontwerp bevordert installatie van de laserscanner op kleine voertuigen en in krappe ruimtes

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.