Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare Referentiepunten voor de Positiebepaling van AGV’s

Een robuust en compact RFID-systeem zorgt voor betrouwbare oplossingen

De Toepassing

Bij het gebruik van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) moet de veiligheid van personeel in de onmiddellijke omgeving ervan te allen tijde worden gegarandeerd. De voertuigen zijn meestal voorzien van LiDAR-sensoren die een vooraf vastgelegde veiligheidszone monitoren in de rijrichting. Tijdens het oppikken van ladingen, op overdrachtspunten of in doorgangen wordt dit veld aangepast aan de individuele situatie, vaak door gebruik te maken van een veilige stillegging of omschakeling. Ook wordt de snelheid van de AGV verminderd in gevaarlijke omgevingen. Voertuigen zijn vaak onderworpen aan uitdagende omstandigheden in opslag- en productie-omgevingen Dit stelt hoge eisen aan de thermische en mechanische belastingcapaciteit van de gebruikte componenten.


Het Doel

De positie van het voertuig moet op betrouwbare wijze worden bepaald, vooral in specifieke werkomgevingen, om eventueel gevaar te voorkomen en te garanderen dat het omschakeling- of stilleggingsproces vlot en correct verloopt. De RFID-lees-/schrijfkop die hiervoor vereist is, mag zo min mogelijk ruimte in de AGV in beslag nemen en moet eenvoudig te installeren zijn. Het apparaat moet zowel bestand zijn tegen thermische als mechanische belasting, en mag niet worden beïnvloed door EMC-storingen. 


De Oplossing

IQT1-FP-R4-V1-Lees-/Schrijfkop
IQT1-FP-R4-V1-Lees-/Schrijfkop

RFID-tags die op vastgelegde punten zijn aangebracht, leveren absolute positioneringsgegevens die dienst doen als betrouwbare referentiepunten. Ze worden gedetecteerd door de compacte RFID-lezer IQT1-FP-R4-V1 die zich aan boord van de AGV bevindt. Het besturingssysteem vergelijkt het signaal met de gegevens van de sensoren die voor navigatie en zonetoezicht worden ingezet, en triggert de navolgende stappen. Aan de hand van deze vergelijking of een redundante RFID-oplossing kan het vereiste veiligheidsniveau worden gerealiseerd. Het detectieprincipe wordt niet beïnvloed door mechanische of thermische belasting, noch door EMC-storingen.

 

Technische Kenmerken

 • Detectiebereik: 0 > 130 mm
 • Werkfrequentie: 13,56 MHz
 • In overeenstemming met ISO 15693
 • Compacte behuizing (108,5 × 80 × 40 mm)
 • Robuust design
 • Temperatuurbereik: –25 °C tot +70 °C
 • Beschermingsgraad: IP67
 • Ingebouwde RS-485 interface

De Voordelen

De IQT1-FP-R4-V1-lees-/schrijfkop detecteert de tag binnen zijn scanbereik met optimale betrouwbaarheid, zelfs wanneer het voertuig in beweging is. De kop kan alleen worden gebruikt of met bijbehorende besturingsinterface, en kan rechtstreeks worden aangesloten via zijn RS-485 interface. Kleine tags met een diameter van 20 of 30 mm zijn beschikbaar en kunnen eenvoudig in een boorgat in de grond worden aangebracht. De tags kunnen op of in metaal worden geïntegreerd. Hierdoor kunnen ze op verschillende soorten oppervlakken worden aangebracht, zoals bijv. industriële fabrieksvloeren, zonder dat dit hun functionering beïnvloedt.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Permanente referentiepunten worden op betrouwbare wijze gedetecteerd door de AGV tijdens het rijden
 • Het besturingssysteem ontvangt exacte positiegegevens voor veiligheidsrelevante schakelhandelingen
 • Compacte tags kunnen eenvoudig in boorgaten worden geplaatst, zelfs in metaal
 • De compacte HF-lees-/schrijfkop kan zelfs in kleine AGV’s worden gemonteerd

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.

Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…