Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Functionele Veiligheid in Richtingsdetectie voor AGV-Besturingssystemen

Compacte Inductieve Sensoren Voldoen aan PL d- en SIL 2-Normen

De Toepassing

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) vereisen een betrouwbare navigatie en veilige aansturing van bewegingen. De afzonderlijke bewegingsfasen van het voertuig kunnen worden geregistreerd met behulp van een reeks sensoren. Deze gegevens dienen als informatiebron voor het besturingssysteem van het voertuig. Meestal worden sensoren die voldoen aan functionele veiligheidsvereisten gebruikt om de richting van de beweging te detecteren. AGV’s worden in tal van toepassingsomgevingen ingezet: van traditionele fabriekshallen tot koelmagazijnen met lage temperaturen, maar ook buiten in uitdagende weersomstandigheden.


Het Doel

Het richtingsdetectiesysteem garandeert dat het voertuig bij opstarting in de juiste rijrichting wordt gedraaid. Het moet het besturingssysteem voorzien van de cruciale informatie die het nodig heeft om het voertuig veilig aan te sturen en een stabiele koers aan te houden, ongeacht het gewicht en de afmetingen van de lading. De richtingsdetectie moet betrouwbaar en veilig zijn, en mag niet worden beïnvloed door omgevingsomstandigheden. Dit is vooral belangrijk na initialisering van het voertuig of tijdens referentieritten om de rijrichting te controleren.


De Oplossing

NSN4-12GH45-2E2-V1-M1-S2D2 inductieve veiligheidssensor
NSN4-12GH45-2E2-V1-M1-S2D2 inductieve veiligheidssensor

Inductieve veiligheidssensoren van de NSB- en NSN-series leveren betrouwbare gegevens voor richtingsdetectie. Deze gegevens worden gegenereerd door het bewaken van de veilige standvan de nokkenschakelaars op elke stuuras van het automatisch geleid voertuig. De sensor detecteert het metalen doelobject—de nokkenschakelaar—en zendt het overeenkomstige schakelsignaal naar het besturingssysteem. Dit voorkomt buitensporige stuurhoeken bij het vervoeren van zware ladingen, bijvoorbeeld. De sensoren zijn in staat om het doel te detecteren zonder dode zone, wat betekent dat geen minimumafstand vereist is. Detectie wordt niet beïnvloed door stof of vuil.


Technische Kenmerken

Voorbeeld voor NSN4-12GH45-2E2-V1-M1-S2D2:

 • Geen dode zone
 • Kan worden gebruikt met standaard metalen activatoren
 • Certificaten: Categorie 2, PL d/ SIL 2, E1
 • LED voor schakelstatussen en foutmelding
 • OSSD-interface
 • TÜV-certificatie
 • Temperatuurbereik: –40 °C tot +85 °C
 • Behuizingsmateriaal: messing, roestvrij staal (V4A)


De sensoren zijn beschikbaar in meerdere ontwerpen en met verschillende uitrustingsopties, zoals:

 • Cilindrische M12-, M18- en M30-sensoren, in- of opbouw, met kabel of M12-plug in een messing of roestvrijstalen behuizing
 • Rechthoekige VariKont L2-sensor, in- of opbouw, met M12- plug

De Voordelen

De apparaten zijn zeer compact en kunnen eenvoudig op het aandrijfsysteem van de AGV worden gemonteerd. Een gestandaardiseerde OSSD-interface en uitgebreide veiligheidsdocumentatie zorgen voor een snelle en veilige integratie. Bovendien voldoen de sensoren aan de functionele veiligheidsvereisten van PL d (EN ISO 13849-1) en SIL 2 (IEC EN 61508) normen. Uitvoeringen met een uitgebreid temperatuurbereik (40 °C tot +85 °C) en hoge beschermingsgraad (IP68/69) zijn eveneens verkrijgbaar. Standaard metalen doelobjecten volstaan—geen speciale codering vereist. De hoge karakteristieke veiligheidswaarden zorgen voor een eenvoudige integratie in het veiligheidscircuit en beperken het aantal normtesten tot één per jaar.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Betrouwbare detectie zonder dode zone
 • Bestand tegen stof of vuil
 • Hoge veiligheidswaarden laten eenvoudige integratie in een veiligheidscircuit toe en beperken normtesten tot een minimum
 • Kunnen worden ingezet in extreme temperaturen en zware industriële omstandigheden
 • Compact ontwerp voor een eenvoudige mechanische integratie, zelfs in krappe ruimtes

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Inductive Safety Sensors SIL 2 PL d

Gezien de SIL 2-/PL d-geclassificeerde inductieve veiligheidssensoren geen dode zone hebben, kan de gegevensoverdracht worden gewaarborgd zonder handhaving van een minimumafstand tussen sensor en doel. Ontdek onze geoptimaliseerde portfolio voor zware industriële omgevingen.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.