Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare Positionering voor Automatisch Geleide Voertuigen

SIL 3-/ PL e-Conformiteit met Eén Enkele Sensor en Robuuste Data Matrix-Codes

De Toepassing

In industrietakken zoals carrosseriebouw of werktuigbouwkunde worden vaak automatisch geleide voertuigen (AGV’s) ingezet op de geautomatiseerde productielijnen. Daar staan ze o.a. in voor het transport van carrosserieonderdelen via een vastgelegde route naar de verschillende montageposten. Op deze posten en overdrachtstations is het belangrijk dat de AGV’s nauwkeurig worden uitgelijnd om een vlotte wisselwerking te bevorderen; vooral bij het gebruik van robots. Mensen werken en zijn voortdurend in beweging langs de productielijnen, en soms is er veel verkeer in onmiddellijke omgeving ervan. 


Het Doel

De nauwkeurige begeleiding en positionering van AGV’s is een basisvereiste voor een vlot procesverloop op de productielijn. Om mensen en materieel te beschermen tegen ongewenste botsingen, moet de positionering van AGV’s te allen tijde functioneel veilig zijn. Daarnaast moet ook steeds een gepaste afstand tussen de individuele voertuigen worden bewaard. Een veilig positioneringssysteem moet voldoen aan de vereisten van SIL 3 of PL e, en moet over de nodige robuustheid beschikken. 


De Oplossing

Het safePGV-Positioneringssysteem
Het safePGV-Positioneringssysteem

Het safePGV-positioneringssysteem faciliteert een betrouwbare, absolute positionering conform SIL 3-/ PL e-normen met één enkele sensor. De nieuwe veiligheidstechniek combineert een 2D-leesapparaat met een meerkleurige data matrix-codeband. Elke individuele code is dan ook per definitie redundant. LED-ringen met rood en blauw licht zorgen ervoor dat verschillend gekleurde codes kunnen worden gelezen. Het veilige algoritme van de firmware vergelijkt de optische signalen. Een veiligheidsrelais voert vervolgens een onafhankelijke waarschijnlijkheidstest uit. Enkel daarna worden de gegevens naar de veilige sturing doorgestuurd. Dankzij zijn groot leesvenster kan de sensor vijf data matrix-codes tegelijk detecteren om een tot op ±0,2 mm nauwkeurige positiebepaling te garanderen, zelfs bij sterk vervuilde of beschadigde codestroken. Robuuste, metalen codestroken zijn beschikbaar voor montage op die delen van de productielijn die aan hevige, mechanische belasting onderhevig zijn.

 

Technische Kenmerken

 • Tot op ±0.2 mm nauwkeurige positiebepaling
 • Veilige positionering conform SIL 3-/ PL e-normen
 • PROFIsafe-interface
 • Hoge compatibiliteit met omgevingslicht (30.000 lux)
 • Afstanden tot 100 km
 • Typisch gezichtsveld 120 × 80 mm
 • Beschermingsgraad: IP67

De Voordelen

De sensor heeft een groot scherpstellingsbereik en kan tot 130 mm van de data matrix-codeband worden gemonteerd. De beschikbare codevariatie volstaat voor een afstand tot 100.000 m, wat ook de bochtradii kan versmallen. De codestroken kunnen voor 75 mm worden onderbroken zonder dat dit afbreuk doet aan het detectieproces. Naast een absolute positionering, biedt de sensor ook meetwaarden voor een betrouwbare besturing. Door de Y-positie en hoek te bevestigen, kunnen routeafwijkingen onmiddellijk worden gecorrigeerd. De veilige X-positie garandeert de veilige afstand rondom AGV’s en waarborgt zo de bescherming van personeel. Het compacte apparaat kan ook in kleine voertuigen worden ingezet en de inbedrijfstelling verloopt via het plug-and-playprincipe. Het PROFINET PROFIsafe-protocol laat integratie in eender welke veiligheidsrelais toe.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • SIL 3-/ PL e-conforme, absolute positionering met één enkele sensor
 • Grote kleurcodes leveren betrouwbare informatie voor een ultraprecieze positionering
 • Ook bij vuile of beschadigde codestroken steeds een betrouwbare positionering
 • Metalen codestrips voor secties van de productielijn met hoge mechanische belasting
 • Compact apparaat geschikt voor krappe ruimtes
 • Plug-and-play inbedrijfstelling

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Absolute safePXV- en safePGV-positioneringssystemen

Voor het eerst behalen de nieuwe absolute positioneringssystemen safePXV en safePGV het veiligheidsniveau SIL 3/ PL e met één enkele sensor.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.