Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nieuwe reductiefactor 1-sensoren met IO-Link combineren het beste van twee technologieën

2019-02-22

Reduction factor 1 sensors can switch distances for all types of metals ...
Reductiefactor 1-sensoren harmoniseren schakelafstanden voor alle soorten metalen.

Fabrieksontwerpers moesten lange tijd beroep doen op verschillende soorten sensoren of tijdrovende herconfiguraties om verschillende soorten metalen objecten in het productieproces te kunnen detecteren. Standaard inductieve sensoren kunnen verschillende metalen doelobjecten enkel detecteren als de schakelafstand wordt verkleind. Dit heeft te maken met de reductiefactor, die verschilt van metaal tot metaal. Reductiefactor 1-sensoren omzeilen dit probleem en harmoniseren schakelafstanden voor alle soorten metalen. Als uitvinder van ‘s werelds eerste inductieve benaderingssensor heeft Pepperl+Fuchs haar portfolio uitgebreid met reductiefactor 1-sensoren met IO-Link, waardoor gebruikers nu over nog meer flexibiliteit, bijkomende features en diagnostische opties beschikken.


Reductiefactor 1-sensoren met IO-Link—identieke schakelafstanden voor alle metalen

De uitgebreide portfolio reductiefactor 1-sensoren stelt een nieuwe norm qua betrouwbaarheid en flexibiliteit in lasomgevingen, voor standaard gebruik of toepassingen die schoonmaakactiviteiten vereisen—met of zonder IO-Link. Inductieve sensoren met reductiefactor 1 en IO-Link van Pepperl+Fuchs bieden zowel identieke schakelafstanden voor alle metalen als nieuwe installatie-, diagnostiek- en onderhoudsmogelijkheden.

 

Proactief onderhoud vereenvoudigd

Nieuwe reductiefactor 1-sensoren met IO-Link kunnen makkelijk via een besturingssysteem worden geconfigureerd. Hun gegevensopslagfunctie garandeert een automatische herconfiguratie via een IO-Link-master in geval een apparaat moet worden vervangen. De nieuwe sensoren bewijzen zichzelf in toepassingen met mechanische toleranties die bij gebruik van standaard sensoren tot detectieproblemen zouden leiden. Het stabiliteitsalarm van de sensor met IO-Link zendt een signaal uit zodra het doelobject zich buiten het gegarandeerde detectiebereik bevindt. Deze functie vereenvoudigt niet enkel de indienstname met een ingebouwde LED die flikkert wanneer de gegarandeerde detectieafstand wordt overschreden, maar maakt ook proactief onderhoud mogelijk. Een onderdeel kan om mechanische redenen buiten het gegarandeerde detectiebereik vallen—dat is wanneer de intelligente sensor het alarm luidt, de ingebouwde LED begint te flikkeren en het signaal automatisch naar het besturingssysteem wordt doorgestuurd. Op deze manier wordt de via IO-Link vergaarde data en het besturingssysteem gebruikt voor automatiserings- en diagnostiekfuncties in een waaier van toepassingen.

Indien nodig, kan een reductiefactor 1-sensor dienst doen als thermometer om aan te tonen of hij binnen het vastgelegde temperatuurbereik functioneert, of indien hij wordt blootgesteld aan een gevaarlijk hoge temperatuur. Deze temperatuurindicatoren geven vroegtijdige aanwijzingen betreffende temperatuurtoenames zodat schade aan de sensor of gevoelige systeemcomponenten, zoals die in verfcabines of gieterijen bijvoorbeeld, kan worden vermeden. Met behulp van het stabiliteitsalarm en de thermometer wordt op continue wijze schadevermijdende informatie doorgegeven zodat onderhoud kan worden uitgevoerd voordat enige sensorstoring plaatsvindt.Elke reductiefactor 1-sensor is voorzien van een vooraf ingesteld, dubbel meetbereik.

Betrouwbaar en kostenefficiënt, zelfs in zware industriële gebruiksomstandigheden

Lasbestendige sensoren zijn beschikbaar voor uitdagende, zware industriële gebruiksomstandigheden, zoals bij lastoepassingen in de automobielindustrie. Ze zijn robuust en bestand tegen elektromagnetische interferentie bij elektrisch lassen en tegen lasvonken, en andere invloeden van die aard. Roestvrijstalen versies zijn op hun beurt bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zijn ideaal voor veeleisende toepassingen in, bijvoorbeeld, de voedingsindustrie of in chemische en farmaceutische fabrieken.
In venstermodus schakelt de sensor tussen twee schakelpunten en controleert hij of het voorwerp zich binnen het vooraf vastgelegde schakelbereik bevindt, of indien het zich te dicht bij de sensor bevindt en daardoor schade zou kunnen veroorzaken. De optionele uitgangssignaaluitbreiding verbetert bovendien de betrouwbaarheid van de detectie. Deze pulsuitbreiding is vooral nuttig in toepassingen met snel bewegende doelobjecten.

Een andere innovatie is de mogelijkheid om te schakelen tussen NO en NC of tussen een standaard en dubbele schakelafstand. Elke reductiefactor 1-sensor is voorzien van een vooraf ingesteld, dubbel meetbereik. Voor toepassingen die een standaard schakelafstand vereisen, kan eenvoudig via IO-Link worden overgeschakeld; het is niet langer nodig twee sensoren in te zetten. Dankzij dit voordeel en de identieke schakelafstanden voor alle metalen kunnen gebruikers hun kosten op het gebied van aankoop, administratie en opslag beperken.


Highlights van de nieuwe reductiefactor 1-sensoren met IO-Link

  • Volledige IO-Link-oplossing van één enkele leverancier: sensoren, masters, en infrastructuur
  • Smart onderhoud dankzij stabiliteitsalarm en thermometer
  • Flexibel—een uitgebreide portfolio van sensoren met identieke schakelafstand, ongeacht het te detecteren materiaal
  • Robuuste, lasbestendige sensoren met IP-graden tot IP68/IP69K voor zware industriële omgevingen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.