Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

F31K2 Duale Inductieve Sensoren De Uiterst Robuuste Oplossing voor Klepstandmelding

2022-08-18

F31K2 Dual Inductive Sensor
De F31K2 levert zelfs in extreme outdoortoepassingen betrouwbare klepstandinformatie.

In de procesindustrie heeft men nood aan krachtige sensoren om de juiste stand van kleppen te bewaken. Sommige outdoortoepassingen, zoals ontziltingsinstallaties, boorplatformen of fosfaatmijnen, stellen hoge eisen aan de gebruikte sensortechnologie. Met zijn bijzonder hermetische en corrosiebestendige behuizing is de F31K2 duale inductieve sensor de ideale oplossing voor klepstandtoezicht onder dergelijke extreme gebruiksomstandigheden. De geoptimaliseerde sensorserie van Pepperl+Fuchs omvat nu ook een non-intrinsiekveilige variant met IECEx-certificatie voor wereldwijd gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen geclassificeerd als Zone 2/22. Daarnaast bestaat er ook een sensorvariant met laag vermogen, die de modernisering van bestaande systemen met mechanische grenswaardeschakelaars vereenvoudigt.


Compromisloos Geoptimaliseerd voor Gebruik Buiten

Of hij nu geconfronteerd wordt met hitte of koude, zout water of uv-straling, de F31K2 is dankzij zijn indrukwekkende robuustheid en duurzaamheid zeer goed bestand tegen de meest ongunstige outdooromstandigheden, Twee onafhankelijke, inductieve sensorelementen zorgen voor een contactloze en slijtvaste detectie van de klepstand. De duurzame behuizing (met IP69-beschermingsgraad) maakt de F31K2 ongevoelig voor water en stof. De gebruikte materialen—roestvrij staal (V4A), plastic van hoge kwaliteit en gecoat aluminium—beschermen de sensor bovendien tegen roest. Met zijn uitgebreid temperatuurbereik van –40 tot +70/+100 °C, kan de F31K2 zonder probleem worden ingezet onder extreme weersomstandigheden. Gebruikers kunnen daarenboven een beschermkap bestellen om de actuator te beschermen tegen mechanische beschadiging en stof.Extreme temperaturen, zout water en uv-straling—de F31K2-sensor maakt licht werk van de uitdagende omgevingsomstandigheden op industriële boorplatformen.

Een Breed Scala aan Varianten voor Verhoogde Flexibiliteit

De duale of dubbele sensoren van de F31K2-serie zijn verkrijgbaar met verschillende certificaten en elektronische uitgangen. Het vlaggenschip van de serie is een 2-draadse DC-variant met laag vermogen. Dankzij de gepatenteerde Pepperl+Fuchs-technologie beschikt deze duale inductieve sensor over een vrijwel spanningsvrij contact. De reststroom is hierdoor zo laag dat de sensor kan worden gebruikt in combinatie met alle PLC’s en procesbesturingssystemen. Dit betekent dat er nu ook een moderne, inductieve oplossing beschikbaar is voor systemen die vroeger aangewezen waren op mechanische contacten.

In zones waar zelden sprake is van explosieve atmosferen, kan de vereiste explosiebeveiliging bijzonder makkelijk met de  2-/3-draadse DC-varianten worden gerealiseerd. De sensoren zijn ontworpen voor gebruik in Zone 2/22 met een Ex ec- (verhoogde veiligheid) en Ex tc- (beveiliging door omhulling)-type van bescherming en beschikken over ATEX- en IECEX-certificering. Daarom zijn bij het gebruik van deze apparaten geen geïsoleerde schakelversterkers of intrinsiekveilige bedrading vereist. Voor explosiegevaarlijke omgevingen tot Zone 0/20-classificatie, biedt de intrinsiekveilige NAMUR-versie van de F31K2 de nodige ATEX- en IECEx-goedkeuringen. Deze variant van de duale inductieve sensor kan eveneens worden ingezet in veiligheidstoepassingen tot SIL 2-niveau.Een selectie aan activators in verschillende groottes maakt de F31K2 geschikt voor een waaier van toepassingen.

Eenvoudige Montage Gecombineerd met Gebruiksgemak

De compacte, duale F31K2-sensor kan rechtstreeks op klepactuatoren worden gemonteerd zonder bijkomende accessoires, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt. Een groot klemmencompartiment met plug-in of steekklemmen biedt aanvullend installatiegemak. Pepperl+Fuchs biedt een ruime keuze aan actuatoren in verschillende afmetingen zodat de F31K2 op flexibele wijze kan worden aangepast aan verschillende aandrijvingen. Het portfolio omvat ook een actuator met een duidelijk zichtbare, gekleurde klepstandindicator: Zo kunnen gebruikers onmiddellijk en vanaf afstand zien of de klep open of gesloten is. De F31K2 biedt maximaal gebruiksgemak voor klepstandmelding in fabrieken en procesinstallaties.


Highlights van de F31K2 Duale Inductieve Sensoren

  • Uiterst duurzame en onderhoudsvrije oplossing voor klepstandmelding dankzij de contactloze, inductieve duale sensortechnologie
  • Bijzonder hermetische en corrosiebestendige behuizing—ideaal voor zeer uitdagende outdoortoepassingen
  • Uitgebreid toepassingsbereik: 2-draadse sensorvariant met laag vermogen vereenvoudigt vervanging van mechanische grenswaardeschakelaars
  • IECEx- en ATEX-certificaties voor wereldwijd gebruik in Ex-omgevingen, inclusief Ex ec en Ex tc voor Zone 2/22
  • Modulair ontwerp voor maximale flexibiliteit: actuatorvariant voor verschillende actuatorgroottes, met duidelijk zichtbare klepstandindicator

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.