Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

De elementen trotseren — Industriële radarsensoren

Weinig technologieën die worden gebruikt in de automatiseringssector zijn zo bekend bij het grote publiek als radartechnologie (of RADAR, een afkorting van radio detection and ranging: detectie en afstandsbepaling met radiosignalen). Dit blijkt wel uit het indrukwekkende feit dat er in veel talen zelfs een uitdrukking bestaat die verwijst naar de technologie: iets of iemand "blijft onder de radar". Net zoals de radargolf door objecten heen kan dringen, is radar zelf tegenwoordig doorgedrongen tot talloze gebieden van het leven.

De oorsprong van dit succesverhaal ligt, zoals ook voor zoveel andere technologische mijlpalen, in het Duitsland van de late 19e eeuw, waar natuurkundige Heinrich Hertz empirisch bewijs leverde dat elektromagnetische golven worden gereflecteerd door metalen objecten. Voortbouwend op deze ontdekking zorgde de ingenieur Christoph Hülsmeyer bijna twintig jaar later voor de volgende mijlpaal, toen hij het octrooi aanvroeg op de zogenoemde telemobiloscoop en daarmee geschiedenis schreef als de uitvinder van radar.

Sindsdien heeft de radartechnologie zich in sneltreinvaart ontwikkeld. Het is al lang mogelijk om meer te detecteren dan alleen metalen objecten, wat ook heeft geleid tot het grote succes van de technologie: Of het nu gaat om het bewaken van lucht- en scheepvaartverkeer, om meteorologie, om adaptieve cruisecontrol in voertuigen of om diensten op het gebied van geodesie en archeologie, radartechnologie kan praktisch universeel worden toegepast en trotseert letterlijk de elementen door zijn grote bestandheid tegen stof, stoom, water en andere interferenties.

Grote functionaliteit in een compact ontwerp

Automatiseringstechnologie maakt ook gebruik van deze gunstige eigenschappen: ultramoderne FMCW-radarsensoren (frequentiegemoduleerde continugolf) van Pepperl+Fuchs integreren een nooit eerder vertoonde reeks functies in het meest compacte ontwerp. Deze apparaten kunnen zowel de afstand als de bewegingsrichting en snelheid van objecten binnen hun detectiebereik met grote nauwkeurigheid bepalen en zelfs verstorende doelen tussen het meetdoel en de sensor penetreren of onderdrukken.

Lees meer over radarsensoren, hoe ze werken en hoe ze effectief kunnen worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Radarsensoren van Pepperl+Fuchs

De industriële radarsensoren van Pepperl+Fuchs bieden u afstands- en snelheidsmetingen zonder interferenties, zelfs bij regen, mist, wind of stof. Meer informatie over dit unieke sensorische werkingsprincipe en alle voordelen die het u biedt.