Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

WILSEN-platform: Monitoring+Optimization-sensoren gebaseerd op LoRa

2024-04-08

LoRaWAN logo
Wereldwijd gestandaardiseerde LoRaWAN®-technologie zorgt voor efficiënte signaaltransmissies met groot bereik

Meetpunten wijd verspreid in buitenzones, bekabeling is complex of niet haalbaar, overkoepelend besturingssysteem werkt al naar behoren of er zijn er geen beschikbaar op locatie: Zodra de sensortechnologie wordt gebruikt buiten de duidelijk aangegeven industriële productieomgevingen of extra meetgegevens vervolgens in bestaande systemen worden opgevraagd, kunnen zulke uitdagingen en obstakels verschijnen. Met zijn WILSEN-platform, gespecialiseerd in M+O (Monitoring+Optimization)-sensoren, biedt Pepperl+Fuchs een oplossing en maakt de voordelen van geavanceerde industriële sensortechnologie beschikbaar, zelfs op de meest afgelegen locaties en onder de meest ongunstige omstandigheden, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Slimme steden
  • Slimme logistiek
  • Slimme milieutoepassingen
  • Slimme landbouw

Het middelpunt van het platform is de autonome en draadloze WILSEN-centrale eenheid. De basismodule met IP66/67 is uitgerust met een lithium-accu met hoge prestaties en gebruikt de wereldwijd gestandaardiseerde LoRaWAN®-technologie om meetgegevens veilig en op energie-efficiënte wijze over lange afstanden naar het internet te sturen met aanpasbare transmissie-intervallen. De centrale eenheid toont GPS-informatie, temperatuurwaarden en de laadstatus van de accu via LoRaWAN®. In combinatie met verschillende hoofdsensoren is een breed scala aan toepassingen mogelijk. Drie varianten zorgen dat de juiste M+O-sensoroplossing kan worden geselecteerd voor de respectieve toepassing.

WILSEN.sonic: Slimme bewaking van vulniveaus en afstanden


Dankzij een geïntegreerde ultrasone omvormer kan WILSEN.sonicvulniveaus en afstanden detecteren over een bereik van 2,5 m, 4 m, of 7 m. Hij maakt gebruik van alle voordelen van het ultrasone principe: materiaaleigenschappen, oppervlaktestructuur en kleuren evenals sneeuw, mist of stof hebben geen invloed op de kwaliteit van de meetresultaten. Bovendien maakt de kegelvormige propagatie van het geluidsveld het mogelijk om een groter meetbereik te bewaken dan met een puntgebaseerd detectieprincipe. De WILSEN.sonic kan worden aangepast voor toepassingsomstandigheden met hoge precisie dankzij de parametrisering van de geluidsbundel, een resolutie tot 1 mm, aanpasbare meetintervallen en een selecteerbaar beoordelingsalgoritme.

Typische toepassingen

Bewaking van vulniveaus in inzamelcontainers, recyclingcontainers of silo's, waterbewaking bij overstromingen


WILSEN.valve: Slimme positiedetectie bij kleppen


De WILSEN.valve is speciaal ontworpen voor toepassingen in de procestechnologie en waterbeheer, en wordt gebruikt om klepposities te detecteren. Hij combineert betrouwbare signalen met een eenvoudige bediening en hoge flexibiliteit: verschillende typen en varianten van accu-aangedreven NAMUR- en 2-draadse DC-sensoren met laag stroomverbruik en geoptimaliseerde energie, zoals inductieve enkele of dubbele sensoren, kunnen worden aangesloten op de centrale eenheid via gestandaardiseerde M12-aansluitingen. Naast de klepstand stuurt de WILSEN.valve ook diagnosegegevens en foutstatus zoals kortsluitingen of kabelbreuken. Pepperl+Fuchs biedt ook een kant en klare montageoplossing (conform EN-ISO5211) om het systeem aan te passen voor gebruik met de meeste kleppen en fittingen op de markt. Dit omvat montagebeugels, montageplaten en volledige montagesets.

Typische toepassingen

Klepstandfeedback en eindpositiebewaking van handmatige ventielen en handmatige ventielkleppen in procesinstallaties of waterbeheersystemen


WILSEN.node: Slimme detectie van aanwezige objecten


De WILSEN.node is de universele allrounder onder de LoRa-gebaseerde M+O-sensoren van Pepperl+Fuchs en maakt het mogelijk voor een groot aantal aanwezige objecten om te worden gedetecteerd. Voor dit doel kunnen een breed scala aan verschillende typen hoofdsensoren worden aangesloten op de twee M12-aansluitingen aan de voorkant. Dit omvat inductieve en capacitieve sensoren met geoptimaliseerde energie en andere NAMUR- of 2-draadse DC-sensoren met een laag stroomverbruik van verschillende typen (bijv. vlotterschakelaars of vibrerende grenswaardeschakelaars). Hierdoor is de WILSEN.node een uitstekende oplossing voor veel typen uitbreidingsscenario's. Net als de WILSEN.valve stuurt de WILSEN.node diagnosegegevens of foutstatussen zoals kabelbreuk of kortsluiting naast de werkelijke meetinformatie.

Typische toepassingen

Bewaking van de sluitstatus van riooldeksels, transformatorhuizen, schuurdeuren of weidepoorten


Maximaal gebruiksgemak met de downlink-functie en berekening van de levensduur van de accu

Alle drie de WILSEN M+O-oplossingen zijn ontworpen voor maximaal gebruiksgemak: Na integratie in een LoRaWAN®-network, kunnen parameterinstellingen gemakkelijk worden opgevraagd en aangepast via toegang op afstand. Pepperl+Fuchs biedt hiervoor ook een speciaal geprogrammeerde gratis webservice. In deze service kunnen downlink berichten worden aangemaakt als hex-codes met slechts een paar klikken en direct worden gestuurd naar de wachtrij voor berichten in de IoT-platformen TTN (The Things Network) en ChirpStack (v3 en v4) via een Network API Key. De toestellen kunnen ook direct op locatie worden geparametriseerd via Bluetooth® LE door gebruik te maken van een app voor mobiele apparaten voor Android of iOS.

Pepperl+Fuchs biedt ook een gratis webgebaseerde berekening van de levensduur van de accu, als onderdeel voor het optimaliseren van de accuprestaties. Deze tool helpt gebruikers de verwachte levensduur van de accu van hun WILSEN.valve-oplossing te berekenen op basis van een aantal parameters.

Hoogtepunten van de WILSEN M+O-sensoren

  • Robuuste draadloze sensoren, klaar voor gebruik in zware omgevingen
  • Wereldwijd gestandaardiseerd LoRaWAN®-netwerk voor efficiënte signaaltransmissie met groot bereik
  • Onderhoudsvrije levensduur van enkele jaren via lithium-accu met grote prestaties van 13.000 mAh
  • Eenvoudige toestel- en systeemconfiguratie dankzij downlink-kanaal, mobiele app en gratis webservices

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.