Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Waterstoftankstation

Levering en Opslag

Er is niet veel verschil tussen een traditioneel tankstation voor diesel en benzine en een waterstoftankstation: u rijdt naar de pomp, sluit de nozzle aan op het voertuig en start het tankproces. Sommige processen op de achtergrond verlopen echter wel iets anders bij een waterstoftankstation. Het begint al bij de levering van de alternatieve energiedrager. Gewoonlijk wordt waterstof ook per vrachtwagen naar het tankstation vervoerd. Het wordt echter opgeslagen in een lagedruktank. Wegens de explosieve atmosfeer, wordt beroep gedaan op de robuuste Tab-Ex® 02 DZ1 van Pepperl+Fuchs’ merk ecom om veilig toezicht op het proces te verzekeren. Een terminal box vervaardigd uit glasvezelversterkt polyester en van het type "verhoogde veiligheid”(Ex e) staat in voor een veilige signaalcontinuïteit aan de lagedruktank.


Hogedrukcompressor

De grootste technische uitdaging van een waterstoftankstation ligt bij het tankproces. In de lagedruktank waarin de waterstof wordt opgeslagen, heeft de waterstof een druk van 20 tot 200 bar. Bij het tanken, moet deze druk veelvoudig worden vergroot, afhankelijk van het voertuig. Dit gebeurt in de hogedrukcompressor. Een aantal componenten van Pepperl+Fuchs zijn geschikt voor de bewaking van het pomp- en persproces. Zo leveren de Comtrol IO-Link-master ICE2 en een onbeheerde ethernetschakelaar, bijvoorbeeld, de nodige infrastructuur hiervoor. In geval van een botsing tussen een voertuig en een hogedrukcompressor registreren trillingssensoren eventuele trillingen, terwijl inductieve NAMUR-sensoren een eindpositiecontrole uitvoeren. Voor een veilige besturing van de compressor wordt beroep gedaan op een besturingskast van de SR-serie.


Tanken aan de Pomp

Zodra de waterstof tot de juiste druk is samengeperst, kan er worden getankt aan de pomp. Een HMI-paneel van Pepperl+Fuchs’ VisuNet FLX-serie voorziet de tanker van een handig display en fungeert als besturingspaneel voor het tankproces. De monitor is geschikt voor beveiligd gebruik buiten en, dankzij het optisch gebonden scherm, is de scherminhoud zelfs bij fel zonlicht goed afleesbaar.


Om ervoor te zorgen dat het tanken veilig verloopt en dat er geen waterstof weglekt, controleren magneetveldsensoren of de nozzle goed op de tank van het voertuig zit. De F99-inclinatiesensor detecteert ook eventuele trillingen, bijvoorbeeld ten gevolge van een onvoorziene botsing, en kan het tankproces in geval van nood stopzetten. 

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.