Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Smart Sensor Profile Edition 2—Finding a Common Denominator in IO-Link

2019-01-09

IO-Link Image

Even though there is a wide variety of IO-Link sensors currently available, like those offered by Pepperl+Fuchs, they share many functional similarities (identification, diagnosis, process data variables, switching signal channel, teach-in). Smart Sensor Profiles make use of these similarities. The second edition of these profiles makes it possible to better control the diverse components so IO-Link sensors can be integrated faster and more flexibly than ever before.


Drie bijkomende sensortypes

De meest recente uitbreiding van Sensor Profiles omvat de volgende cross-technology sensorclassificaties ten gevolge van hun wijdverspreide distributie:

  • Fixed Switching Sensors (FSS)—binaire sensoren met vast schakelpunt
  • Adjustable Switching Sensors (AdSS)—binaire sensoren met regelbaar schakelpunt
  • Digital Measuring Sensors (DMS)—meetsensoren

Alle apparaten voldoen aan de specificaties van het “gemeenschappelijk profiel” en ondersteunen in het algemeen het daarin vastgelegde “identificatie- en diagnostiekprofiel”. Dit profiel omvat relevante identificatiegegevens en algemene, diagnostische informatie betreffende de actuele apparaatstatus. De hierboven vermelde profielklassen kunnen worden gecombineerd met de “transducer disable”-functie, waarbij de sensorfunctie via procesgegevens tot een gecontroleerde, veilige stop kan worden gebracht, bijv. voor onderhoudsdoeleinden. Naast deze functies kunnen de apparaten ook uitgebreide, specifiek aan de producent gelinkte functies bieden.


Vereenvoudigde integratie en werking van sensoren met IO-Link

De tweede versie van Smart Sensor Profiles biedt nieuwe voordelen. Instellingen worden ingegeven aan de hand van dezelfde parameters, instelwaarden hebben dezelfde betekenis en proceswaarden kunnen uniform worden geïnterpreteerd. Het voornaamste voordeel is dat de verschillende profielklassen worden bepaald door een vastgelegde reeks functies. Bovendien zijn functiemodules gespecificeerd voor elk van de profielklassen van de Smart Sensor Profiles. De namen van de parameters, de regelbare waarden en het diagram in de IO Device Description (IODD) zijn eveneens op uniforme wijze vastgelegd.

De voordelen hiervan zijn duidelijk. De vergelijkbaarheid van functies en interfaces maakt integratie en gebruik eenvoudiger.

  • Flexibiliteit: Apparaatfuncties zijn makkelijk uitwisselbaar, zodat er speling is in de planningsfase. Dit zorgt voor flexibiliteit in geval van beheersbare risico’s.
  • Tijdsbesparing: De toestellen kunnen bij indienstname worden geconfigureerd en parameters ingesteld overeenkomstig uniforme schema’s. Dit wordt ondersteund door de uniforme benaming en structuur van de parameters die in het engineeringstool worden weergegeven.
  • Minimale inspanning: Eenvoudig voor applicatieprogrammeurs dankzij de beschikbaarheid van referentie-implementaties en gestandaardiseerde functiemodules.

The Next Step Towards Standardization


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Systeemoplossingen met IO-Link van Pepperl+Fuchs

IO-Link, een internationaal gestandaardiseerde, universele open interface, vormt de fundering van Pepperl+Fuchs’ Sensorik4.0®-oplossingen. Kom meer te weten over de intelligente communicatietechnologie...

Ontdek onze uitgebreide IO-Link-portfolio!