Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Speciale Sensoren


Hieronder vindt u sensoren die geoptimaliseerd zijn voor gebruik in speciale toepassingsgebieden. Het gaat hier om toepassingsspecifieke sensoren.


Reductiefactor 1-Sensoren


Reductiefactor 1-sensoren detecteren alle metalen vrijwel vanaf dezelfde scanafstand. Dit biedt voordelen in vergelijking met traditionele, inductieve sensoren. Dit is vooral waar voor toepassingen waarbij een sensor wordt gebruikt om verschillende metalen te detecteren.

Kenmerken:

 • Eénzelfde scanafstand voor alle metalen
 • Maximaal scanbereik van 2 mm tot 75 mm
 • Immuniteit tegen elektrische en magnetische velden
 • Mechanische bestendigheid tegen lassen (optioneel)
 • Volledige portfolio met cilindrische en vierkante behuizingen

Lasbestendige Sensoren


Om met succes te functioneren in zware industriële omgevingen, moeten inductieve sensoren die in lassystemen worden gebruikt, een navenant hoog niveau qua mechanische robuustheid hebben en uitermate ongevoelig zijn voor sterke magnetische velden.

Deze lasbestendige sensoren beschikken over een voorkant uit polyfenylsulfide (PPS) die bescherming biedt tegen gesmolten lasparels die tijdens het lassen worden gevormd. Bij cilindrische sensoren die bestand zijn tegen laskorrels, is de behuizing gemaakt van koper voorzien van een PTFE-coating.

Consulteer het hoofdstuk “Materiaaluitvoering” voor gedetailleerde informatie over de beschikbare versies van inductieve sensoren.


Sensoren met een Metalen Kop


De sensoren met een metalen kop van Pepperl+Fuchs zijn volledig uit roestvrij staal vervaardigd. In bepaalde toepassingen worden hoge eisen gesteld aan de robuustheid van sensoren. Wanneer sensoren worden gebruikt in machinewerktuigen, worden ze blootgesteld aan hoge belastingen, slijtage en agressieve stoffen. In dergelijke scenario’s wordt geopteerd voor sensoren met een metalen sensorkop om een lange levensduur te garanderen.

Toepassingen in de voedings- en drankenindustrie stellen zeer hoge eisen aan machines en componenten. Daarom ontwikkelde Pepperl+Fuchs net voor deze industrie speciale sensoren, die voldoen aan alle huidige normen. Deze sensoroplossingen beantwoorden aan wereldwijde normen en richtlijnen voor de voedings- en drankenindustrie, zoals die van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) en de FDA.


Drukbestendige Sensoren


Drukbestendige sensoren zijn geschikt voor gebruik in toepassingen zoals hydraulische impulsgevers. Deze sensoren kunnen worden ingezet bij een werkdruk tot 500 bar en piekdruk tot 800 bar aan de sensorkop.

De drukweerstand wordt gerealiseerd door de ceramische voorkant, die een integraal onderdeel vormt van de roestvrijstalen behuizing. In de behuizing werd bovendien een groef voorzien voor het aanbrengen van een O-ring.


Sensoren voor Positiefeedback naar Klepstandstellers

Verschillende oplossingen en navenant verschillende versies bestaan voor het toezicht op klepstandstellers

 1. Integratie van standaard sensoren in besturingskasten
 2. Gebruik van speciale klepstandsensoren in besturingskasten of in opbouw
 3. Gebruik van speciale klepstandsensoren

Sensoren voor Installatie in Besturingskasten

Klepstandstellers beschikken over besturingskasten, i.e. kleine behuizingen die op een vaste plaats op de aandrijving worden gemonteerd. Deze bevatten technologieën zoals sensoren voor positiefeedback. De besturingskast wordt gebruikt voor de mechanische koppeling van de sensoren aan aandrijvingen in verschillende afmetingen. Deze oplossing voorkomt dat de sensoren rechtstreeks worden blootgesteld aan de omgeving, en laat toe traditionele standaardsensoren in te zetten.

De meeste, gerespecteerde aandrijvingsfabrikanten bieden standaardkasten met sensoren van Pepperl+Fuchs, zowel met of zonder optisch display.

Kenmerken:

 • Individuele aansluitingsmogelijkheden
 • De besturingskast beschermt de ingebouwde elektronica tegen verontreiniging en ongeoorloofde manipulaties
 • De besturingskast voldoet aan de voorschriften voor ongevallenpreventie
 • Montage met vooraf uitgelijnde sensortechnologie
 • Correcte aansluitmarkering van apparatuur en besturingselementen en mechanische montage in overeenkomst met de vereisten van VDI-/VDE-richtlijn nr. 3845

Beschikbare Sensortypes voor Installatie

Verschillende van Pepperl+Fuchs’ sensoren zijn geschikt voor installatie in besturingskasten. Het gaat hier om:

 • Cilindrische standaardsensoren met een korte lengte van max. 40 mm
 • Inductieve sleufsensoren met een sleufbreedte van 3,5 mm
 • Sensoren van het V3-productassortiment: kubische sensoren met de standaard afmetingen van mechanische microschakelaars

Standaard DC-uitvoeringen of NAMUR-versies met een groot temperatuurbereik van -50 °C tot +100 °C kunnen als uitgangsfasen worden gebruikt.

Dubbele sensoren voor open montageDubbele sensoren van de -F25 productfamilie

De -F25 sensorfamilie biedt open oplossingen voor positiefeedback, vooral bij manueel bediende afsluiters en kleppen.

Dit sensortype combineert twee apparaten als dubbele sensoren in één enkele behuizing en beperkt de montage- en onderhoudskosten aanzienlijk.
Sensoren van de -F25 productfamilie kunnen rechtstreeks op de klepactuatoren worden gemonteerd.

Kenmerken:

 • De dubbele sensor beschikt over twee actieve zones
 • De sensor voldoet aan de voorschriften voor ongevallenpreventie: Het ontwerp maakt het onmogelijk om per ongeluk vingers tussen de actuator en sensor te stoppen
 • Rechtstreekse montage op de aandrijving of op de fitting, met behulp van een beugel of in de besturingskast
 • Montage vereist geen bijkomende instellingen
 • Meerdere sensoren kunnen worden opeengestapeld als meerdere schakelpunten vereist zijn


-F31 / -F31K Productfamilie

De -F31 en -F31K productfamilies zijn open oplossingen voor positiefeedback. De sensor en actuator kunnen rechtstreeks op de aandrijving worden gemonteerd, en zijn stabiel en schokbestendig. Sensoren voor openlijke montage kunnen rechtstreeks op aandrijvingen worden gemonteerd zonder bijkomende montagehulpmiddelen. Met behulp van twee actuatoren kan de gebruiker de positie van alle standaard aandrijvingen controleren, ongeacht hun grootte of merk.

De -F31K productfamilie biedt een klemmenkast met veerdrukklemmen of met schroefklemmen voor systeem- en klepaansluiting. Sensoruitvoeringen met nul, één of twee klepaansluitingen zijn verkrijgbaar. De klep kan naar behoeven rechtstreeks via de sensoraansluiting worden bestuurd. Dit beperkt het montagewerk en de bedradingskosten.

Kenmerken:

 • Sensorontwerp en afstand tot de actuator hebben bewezen het risico op verwondingen te elimineren
 • Sensoren geschikt voor alle standaard aandrijvingen
 • Montageopeningen in de sensorbehuizing laten aanpassingen toe wanneer de sensor wordt verplaatst
 • Links- en rechtsdraaiende aandrijvingen op verzoek
 • Toewijzing van de actuator aan het gatenpatroon van de aandrijving is eenvoudig en de aandrijvingspositie is duidelijk zichtbaar
 • Keuze uit kabelverbinding, stekkeraansluiting (V1, V16 of V18) of klemmenkastaansluiting 
 • Schakelstanden, voedingsspanning en klepbesturing worden duidelijk weergegeven met behulp van LED’s


-F31K2 Productfamilie

De -F31K2 productfamilie is gebaseerd op een modulair, mechanisch ontwerp. Dit betekent dat sensoren van deze productfamilie makkelijk op verschillende manieren in drives kunnen worden geïntegreerd. De -F31K2 productfamilie biedt talrijke, veelzijdige componenten voor gelijk welk gebruiksdoeleinde, zoals bijv. een signaalgever met display om de kleppositie vanaf afstand duidelijk weer te geven, of een bijbehorende roestvrijstalen behuizing, die een robuuste, mechanische bescherming tegen sensorbeschadiging biedt.

Kenmerken:

 • Open oplossing voor klepstandfeedback op klepstandstellers gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen
 • Het systeem kan met "volledige bescherming”, i.e. met beschermkap en "puck+beacon" worden ingezet, of met een standaard actuator en beschermde installatie
 • Vooral de F31K2 3G/3D is uitermate bestand tegen zware industriële gebruiksomstandigheden en explosiegevaarlijke omgevingen. De sensor beschikt over een ATEX-certificaat, een temperatuursbestendigheid tot -40 °C en een schokbestendigheid tot 7 J.

amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren

Neem een kijkje in het assortiment inductieve sensoren van Pepperl+Fuchs.