Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Sensoraansluiting


In de praktijk kunnen de basiscircuits van een sensor in principe worden samengesteld met 2, 3 of 4 draden. Bij de onderlinge verbinding van deze sensoren moeten echter wel enkele basisprincipes in aanmerking worden genomen.


Basisprincipes: Onderlinge Verbinding van Meerdere Sensoren volgens Uitgangstype

Inductieve sensoren kunnen parallel met andere mechanische of elektronische schakelaars worden verbonden. Het onderstaande moet in acht worden genomen.

Parallelle Verbinding van Meerdere Sensoren

3-Draadssensoren

In principe kunnen inductieve sensoren in 3-draadstechniek parallel aan mechanische schakelaars of andere sensoruitgangen worden aangesloten. Eén uitzondering hierop zijn sensoren met pull/pull-uitgang. Dit type sensor kan niet parallel worden aangesloten, noch op sensoren, noch op mechanische schakelaars.2-Draadssensoren

Wanneer meerdere 2-draadssensoren parallel worden verbonden, vloeit de som van alle reststromen door de belasting en kan dit voorkomen dat de belasting zich uitschakelt. Dit beperkt het maximum aantal parallel geschakelde, inductieve sensoren in 2-draadstechniek.

Wanneer tweedraadssensoren parallel aan mechanische schakelaars worden aangesloten, kan de belasting voor een korte tijd worden uitgeschakeld. 


Seriële Verbinding van Meerdere Sensoren

3-Draadssensoren

Vanwege het tijdsinterval vóór de afzonderlijke sensoren beschikbaar zijn, zal de reactietijd toenemen wanneer 3-draadssensoren in serie worden aangesloten. Bovendien is de voedingsspanning van navolgende sensoren altijd lager als gevolg van de spanningsval bij de sensoruitgangen wanneer 3-draadssensoren serieel zijn geschakeld. De seriële schakeling van een enkele 3-draadssensor met één of meer mechanische contacten is niet kritiek.


2-Draadssensoren

De seriële verbinding van tweedraadssensoren is in het algemeen kritiek. Elke sensor vereist een specifieke voedingsspanning en voedingsstroom voor een foutloze werking. Dit is niet altijd gegarandeerd wanneer meerdere 2-draadssensoren in serie worden geschakeld, wat tot onvoorspelbare reacties kan leiden.

De seriële schakeling van een enkele 2-draadssensor met één of meer mechanische contacten is niet kritiek. Men moet echter wel rekening houden met het tijdsinterval voordat de sensor effectief beschikbaar is.

Opmerking: Wij raden in het algemeen aan dat inductieve sensoren niet serieel worden geschakeld. De onderlinge verbinding van meerdere sensoren via logische modules is verkieslijk qua voorspelbaar gedrag en betrouwbare werking.

Bijkomende informatie


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Neem een kijkje in het assortiment inductieve sensoren van Pepperl+Fuchs.