Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Installatievoorwaarden


De installatievoorwaarden bieden informatie over de optimale installatie van de sensoren in de toepassing zonder hun specifieke functie (i.e. hun scanbereik) te beperken. Wegens de respectievelijke installatievoorwaarden moet altijd van een functioneel bereik worden uitgegaan. Er bestaat een verband tussen installatie en schakelafstand.


Cilindrische Inductieve Sensoren

Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, kunnen sensoren met dezelfde diameter verschillende schakelafstanden hebben naargelang de installatievoorwaarden.

Diameter [mm]

Schakelafstand [mm] bij inbouwmontage

Schakelafstand [mm] bij opbouwmontage

Verlengde scanafstand [mm]

6,5

1,5

2

-

8

1,5

2

3

12

2

4

6

18

5

8

12

30

10

15

22


Inductieve Sensoren voor Opbouwmontage

Inductieve sensoren voor opbouwmontage kunnen de grootste schakelafstand ten opzichte van hun diameter realiseren. Inductieve sensoren gebruiken spoelen om een elektromagnetisch veld op te wekken. Om de vereiste oriëntatie van het elektromagnetisch veld te bereiken, worden deze spoelen meestal in een ferrietkoker gewonden. Niettegenstaande dit feit, wordt een deel van het elektromagnetisch veld langs de zijkant uitgezonden.  Het is daarom belangrijk voldoende ruimte rondom het sensorelement te voorzien. Dit voorkomt dat dergelijke langeafstandssensoren door hun omgeving worden gedempt. Deze vrije ruimte zou niet kleiner mogen zijn dan de volgende minimumwaarden.


Links: opbouwmontage van een inductieve sensor; correct geïnstalleerd
Rechts: inbouwmontage van een inductieve sensor; correct geïnstalleerd

A = 2 x schakelafstand (sn)

B = 3 x behuizingsdiameter (d) van de sensor

D = behuizingsdiameter van de sensor

F = minimumafstand tussen gelijkaardige sensoren
 

Inductieve Sensoren voor Inbouwmontage

Inductieve sensoren voor inbouwmontage kunnen vlak in een metalen oppervlak worden ingebouwd zodat geen deel ervan boven het oppervlak uitsteekt (afmeting A = 0 mm). Een voordeel hiervan is dat deze sensoren beter mechanisch beschermd en minder gevoelig zijn voor storingsinvloeden van buitenaf dan sensoren die op het oppervlak zijn gemonteerd. De vereiste beperking van het laterale veld wordt bereikt door een speciale, interne afscherming. Dit gaat ten koste van het detectiebereik: Deze sensoren realiseren ongeveer 60% van het scanbereik in vergelijking met opbouwsensoren.


Links: inbouwmontage van een inductieve sensor; correct geïnstalleerd
Rechts: opbouwmontage van een inductieve sensor; correct geïnstalleerd

A = 2 x schakelafstand

B = 3 x behuizingsdiameter van de sensor

D = behuizingsdiameter van de sensor

F = minimumafstand tussen gelijkaardige sensoren
 

Opmerkingen

Inductieve sensoren kunnen worden ingebouwd in geleidende materialen en zijn relatief ongevoelig voor elektrische en elektromagnetische invloeden. Wanneer inductieve sensoren vlak met een oppervlak worden ingebouwd, bestrijken ze slechts 60% van het detectiebereik van een sensor met een gelijkaardig ontwerp die op het oppervlak wordt opgebouwd. Om dit te compenseren, dienen gebruikers grotere sensoren te kiezen.

Inductieve Sensoren met Verlengd Scanbereik voor Semi-Inbouwmontage

Inductieve sensoren met een verlengd scanbereik kunnen niet volledig vlak in metalen oppervlakken worden ingebouwd. We gebruiken de term "semi-inbouwmontage” om hiernaar te verwijzen.

  • Ferromagnetische materialen: A= 0,2*d
  • Nonferromagnetische materialen: A= 0,1*d
  • Niet-geleidende materialen: A=0

Bij Pepperl+Fuchs geldt dit voor de sensortypes NEB en NEN.

Cross-talk Wanneer de Minimumafstand Niet Wordt Gerespecteerd

De vastgelegde minimumafstanden (F) moeten in acht worden genomen om cross-talk tussen gelijkaardige sensoren te voorkomen. Inductieve sensoren met offset-frequenties kunnen worden ingezet in die gevallen waar de inachtneming van minimumafstanden moeilijk blijkt. Als offset-frequenties worden gebruikt, kunnen inductieve sensoren direct naast elkaar worden gemonteerd. Dergelijke gevallen zijn op maat gemaakte oplossingen, die door Pepperl+Fuchs op aanvraag kunnen worden uitgewerkt.


Inductieve sensor voor opbouwmontage: de minimumafstand F zou drie keer de behuizingsdiameter moeten bedragen

Inductieve sensor voor inbouwmontage: de minimumafstand F zou één keer de behuizingsdiameter moeten bedragen

Kubische Inductieve Sensoren

Ook voor kubische sensoren gelden specifieke installatievoorwaarden voor inbouw, opbouw of semi-inbouw. Net als bij cilindrische sensoren, moeten minimumafstanden tussen individuele sensoren in acht worden genomen. De regels zijn eigen aan de productserie en zijn beschikbaar als montagerichtlijnen voor de gekozen sensor.


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Neem een kijkje in het assortiment inductieve sensoren van Pepperl+Fuchs.