Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Schakelafstand als Centrale Productkarakteristiek


Een magneetveldsensor schakelt op een bepaalde afstand van een te detecteren materiaal. Deze afstand wordt de "schakelafstand" genoemd. De schakelafstand is de voornaamste karakteristiek van een benaderingssensor. De schakelafstand die kan worden bereikt door een magneetveldsensor hangt af van de grootte en de magnetische fluxdichtheid van de bedieningsmagneet. De referentiewaarde voor de bepaling van de schakelafstand (sn) is de permanente magneet DM60 als dempingselement.

De permanente magneet DM60 heeft een diameter van 31 mm, een hoogte van 15 mm en een magnetische fluxdichtheid (of remanentie) Br van 380 ⁠– 400 mT. Met behulp van deze permanente magneet realiseren talrijke magneetveldsensoren van Pepperl+Fuchs een schakelafstand van 60 mm.

Een polariteitsonafhankelijke responscurve wordt gecreëerd wanneer het oppervlak van de sensor zijwaarts wordt gekruist. De responscurve vertegenwoordigt het schakelbereik van de sensor.

Opmerking: Let op de oriëntatie van de permanente magneet.

Een tweepolige oriëntatie van de magneet leidt tot een responscurve met twee pieken - een "dubbel schakelpunt” - dat gewoonlijk onnodig is.Figuur: Responscurve met twee bulten bij een tweepolige oriëntatie van de magneet

Eénpolige oriëntatie van de magneet creëert een centraal scanbereik met zijdelingse pieken.

Ten gevolge van deze pieken, moet een zekere minimumafstand tussen magneet en sensor worden bewaard om duidelijke en eenduidige schakeleigenschappen te garanderen.


Figuur: Centraal schakelbereik (1) met zijdelingse pieken bij éénpolige oriëntatie van de magneet

Schakelafstand ("Nominale Schakelafstand") sn

De schakelafstand sn, of in overeenkomst met EN 60947-2-5 ook "nominale schakelafstand” genoemd, is een conventionele variabele voor het bepalen van de schakelafstand. Deze soort van schakelafstand houdt geen rekening met fabricagetoleranties of veranderingen veroorzaakt door externe invloeden zoals spanning of temperatuur.

Effectieve Schakelafstand sr

De effectieve schakelafstand sr is de schakelafstand van een enkele sensor, gemeten onder de volgende omstandigheden:

  • Omgevingstemperatuur van +23 ± 5 °C
  • Spanningsniveau binnen het bedrijfsspanningsbereik
  • In overeenstemming met de gespecificeerde installatievoorwaarden

0,9 · sn ≤ sr ≤ 1,1 · sn

Nominale Schakelafstand sa

De nominale of gegarandeerde schakelafstand sa is de afstand van het scanvlak waarbinnen de activering van de sensor onder de gestelde voorwaarden verzekerd is:

0 < sa ≤ 0,81 · sn

Hysterese H

De hysterese H is de afstand tussen de schakelpunten wanneer de permanente magneet de sensor nadert en zich opnieuw verwijdert. De hysterese wordt bepaald ten opzichte van de effectieve schakelafstand, sr. Deze afstand wordt gemeten bij een omgevingstemperatuur van +23 °C ± 5 °C en bij nominale bedrijfsspanning.

H ≤ 0,2 · sr

De typische hysterese van Pepperl+Fuchs’ magneetveldsensoren bedraagt 5% - 10% van de effectieve schakelafstand, sr.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Magneetveldsensoren

Neem een kijkje in het assortiment magneetveldsensoren van Pepperl+Fuchs.