Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Sensorinstallatie


Hieronder vindt u een overzicht van de voornaamste punten die u dient te overwegen bij de integratie van magneetveldsensoren in uw toepassingen.


Voorbereidende Maatregelen

Identificeer bij het selecteren van een sensor steeds eerst de specifieke industrietak en het toepassingsgebied van de sensor. 

Het is belangrijk dat u de sensor kiest op basis van de installatieopties en het vereiste detectiebereik. Voor planningsdoeleinden raden wij u aan deze informatie in acht te nemen en de installatievoorwaarden zo duidelijk mogelijk te bepalen. Bepaal de vereiste scanafstand(en).

Ook moet worden bevestigd of de sensor aan bijzondere voorwaarden of omgevingsomstandigheden moet/kan voldoen en, zo ja, moeten deze worden gedefinieerd. Ga na welke sensoren geschikt zijn voor de omgevingsomstandigheden van uw toepassing en ontdek de relevante geschiktheid voor gebruik.

Meer informatie:

Toepassingen en Industrieën
Geschiktheid voor Gebruik
Omgevingsomstandigheden


Sensorinstallatie: een Stap-voor-Stapgids

De basisprocedure voor de montage van een magneetveldsensor verloopt als volgt:


1. Controle en Selectie van de Installatievoorwaarden

Door de passieve aard van magneetveldsensoren is het type van installatie van ondergeschikt belang, in tegenstelling tot inductieve of capacitieve sensoren. Het type van installatie of de structuur van de dempingsmagneten is echter wel van belang. Bij inbouwmontage van de dempingsmagneet op een magnetisch geleidend materiaal kan de schakelafstand van de sensor aanzienlijk worden verkleind. Wordt de magneet echter niet vlak op een magnetisch geleidend materiaal gemonteerd, dan kan de schakelafstand van de sensor iets vergroten.

Meer informatie:

Installatievoorwaarden

2. Bepaling/Controle van de Scanafstanden met de Dempingsmagneet

Elke magneetveldsensor heeft een specifiek scanbereik en een specifieke scanafstand.

Wegens de unieke montagesituatie in de specifieke toepassing, is het belangrijk dat de sensor met bestaande dempingsmagneet het vereiste detectiebereik op betrouwbare wijze kan beslaan.

Meer informatie:

Bepaling van de Schakelafstanden

3. Eéngatsmontage of Opbouwmontage van de Sensor

Cilindrische Sensoren

Cilindrische sensoren zijn klein en beschikken over een externe schroefdraad die een eenvoudige en plaatsbesparende montage toelaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. 

Bij de ééngatsmontage van cilindrische sensoren met metalen behuizingen moet het aandraaimoment van de externe schroefdraad of bevestigingsschroef in acht worden genomen.

Het aandraaimoment dat vereist is om een sensor met overeenkomstige bevestigingsschroef te monteren, hangt af van de diameter en het materiaal waaruit de sensor vervaardigd is.

De onderstaande tabel biedt een overzicht van conventionele diameters en materialen.

SchroefdraaddiameterRoestvrij staalMessingPBTPPS
M5 x 0,53,0---
M8 x 110,03,0--
M12 x 115,010,00,75-
M18 x 130,030,01,55
M30 x 1,530,030,03,010

Aandraaimoment [Nm]


Kubische Sensoren

Kubische sensoren zijn zodanig ontworpen dat ze eenvoudig en snel ter plekke op oppervlakken kunnen worden gemonteerd. Afhankelijk van het behuizingsontwerp, beschikken ze over één of meerdere bevestigingsgaten met een schroefdraad voor de bevestiging met bijhorende schroeven.

4. Aansluiting op Spanningstoevoer en Besturingsingangen

De exacte wijze waarop de elektrische verbinding tot stand wordt gebracht, hangt af van welke sensor wordt gekozen. De aansluitingsopties verschillen naargelang het type van verbinding. Het is dan ook belangrijk dat alle richtlijnen omtrent een specifiek verbindingstype worden gerespecteerd.

Meer informatie:

De Aansluiting van Magneetveldsensoren 

5. Controle van de Bedrijfs- en Schakeltoestand

Ten slotte moeten de bedrijfs- en schakeltoestand van de sensor met dempingsmagneet worden gecontroleerd.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Magneetveldsensoren

Neem een kijkje in het assortiment magneetveldsensoren van Pepperl+Fuchs.