Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Digitális kommunikáció az acéllemezgyártás területén

Alkalmazás

A FieldConnex alkatrészek megbízhatóak, hosszú élettartamúak, és jól használhatóak acélművekben.
A FieldConnex alkatrészek megbízhatóak, hosszú élettartamúak, és jól használhatóak acélművekben.

A modern acélművekben az öntősorok folyamatos működése biztosítja az acéllemezek gyártását. Ez a folyamatos eljárás új dimenziókat nyit az acéllemezgyártásában, amely termékeit pl. szélturbinák építésekor használják fel. Egy német cégnél a folyamatos öntősorok függőlegesen vannak elhelyezve, így a 100 tonnánál jóval nehezebb acéllemezek is kiváló minőségűek lesznek. A lemezeket a gyártási folyamatok során vágják el. Ez csak akkor lehetséges, ha a lemez belseje megszilárdult, ezért ennél a folyamatnál a vízzel való hűtés kulcsfontosságú. Több száz nyomás-, áramlás- és hőmérsékletmérést végeznek el, és körülbelül 40 ellenőrzőszelep szabályozza a vízellátást és a hűtési folyamatot.


Cél

Az acélművekben általában megtalálható decentralizált vezérlőrendszert egy központi vezérlőteremre kell cserélni. A lemezfeldolgozó munkacsarnokok teljes hossza miatt hosszú kábelek használata szükséges, ami jelentősen emeli a felszerelési költségeket. A befektetési és működési költségek csökkentése érdekében a digitális kommunikációs lehetőségeket (pl. távoli paraméterezés és állapotkezelés) az üzembehelyezés és az üzemelés során is telepítik, és azok teljes kapacitását kihasználják. Az üzem projektmenedzsmentjét, tervezését, építését, működtetését és karbantartását saját csoportunk végzi. Az üzem tervezését és karbantartását egy erre specializálódott részlegünk végzi.


Megoldás

Az acélművek környezetére jellemző a magas hőmérséklet és a nagy porkoncentráció. Az előhuzalozott, beépítésre kész házzal rendelkező FieldConnex Segment Protectors terepi busz csatlakozódobozként funkcionálnak. A vezérlőszekrényben található lemez a tápegységen keresztül csatlakozik a terepibusz-szegmensre. A szegmens maximum 31, ténylegesen inkább 12-20 eszközt köt össze és lát el egy kétvezetékes kábelen keresztül. A kábel hosszúsága maximum 1900 méter. Mivel az adatokat már az érzékelő is digitalizálja egyszer, a digitális kommunikáció nagy felbontású, pontos továbbítást tesz lehetővé. Az adatok torzulás nélkül továbbíthatóak nagy távolságokba. A mért vagy ellenőrzött értékek mellett az állapottal, diagnosztikával és konfigurációval kapcsolatos információkat is továbbítja a rendszer. A PROFIBUS DP eljárást használó motorindítók és frekvenciaátalakítók vezérlőtechnológiáinak integrálására már bevált módszerek felhasználhatók a PROFIBUS PA eljárást alkalmazó folyamatérzékelőkhöz és működtetőelemekhez is. A FieldConnex 3. szegmenscsatolójának átláthatósága garantálja a megbízható integrálás lehetőségét. A sikerhez elengedhetetlen, hogy a tulajdonost már a folyamat elején bevonjuk a projektbe. Ez olyan, a digitális kommunikációval használt funkciók biztosítását jelenti, mint a távoli diagnosztika és paraméterezés, amik optimálisan hatnak a munkacsomagokra és az azt követő eljárásokra és műveletekre. Érdemes külön figyelni az automatizáció védelmére és földelésére: A kialakításnak meg kell felelnie az energiaelosztó rendszerhez kiválasztott földelési koncepciónak.


Előnyök

A hosszú kábeleket terepi busz kezeli, és egy árnyékolt, kétvezetékes kábellel köti össze a csomópontokat. A teljesen digitális kommunikációs rendszer minden rendszerösszetevőből hozzáférést biztosít a diagnosztikához, lehetővé téve a prediktív és proaktív karbantartást. A FieldConnex alkatrészek megbízhatóak, hosszú élettartamúak, ezért jól használhatóak acélművekben. Ebben az acélüzemben a digitális kommunikáció a PROFIBUS PA segítségével történik: Ugyanabban az üzemben a kokszolókemencéknél egy másik gyártó vezérlőrendszerét használják, azonban ez a rendszer is a FieldConnex terepi busz infrastruktúrát alkalmazza. A terepi busz minden erőműtípushoz számos előnnyel rendelkezik.


Rövid áttekintés

  • Technológia a hosszú kábelek és a szélsőséges körülmények – magas hőmérséklet, páratartalom, porképződés – esetén is
  • Egyszerű DCS integrálás, a PROFIBUS PA és PROFIBUS DP közötti átláthatóságnak köszönhetően
  • Gyors telepítés a terepi busz csatlakozódobozok előhuzalozott szekrénymegoldásainak köszönhetően
  • A fejlett diagnosztikai modullal használatra kész dokumentáció biztosítása a beszerelés minőségi előírásairól

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.