Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Távoli I/O – Híd két technológia között

A jelek terminálhoz történő egyértelmű hozzárendelésének előnye a meglévő műszerek és vezetékezés integrálásával, valamint a vezérlőrendszerhez csatlakozó, busz interfésszel jelentősen csökkentett vezetékezési munka – a távoli i/O a két technológia legjobb tulajdonságaival a legjobbat nyújtja. Ezért ez az ideális és leginkább költséghatékony módja az üzemek módosításának vagy korszerűsítésének.  

A moduláris távoli I/O rendszerek folyamatadatokat továbbítanak robbanás- és nem-robbanásveszélyes területekről a bináris és analóg érzékelők és szereplők, illetve a vezérlőrendszer busz-kapcsolódásipont segítségével történő összekapcsolásával. Jó választás például, amikor az I/O modulokat a terepi eszközökhöz közel akarja elhelyezni. Ha kevesebb vezetékre van szükség, azzal nemcsak kábelt takarít meg, hanem időt, pénzt és munkát is. Így a távoli I/O terepi egységeket robbanásveszélyes területen nem kell központi helyzetben telepíteni, az érzékelőket és a szereplőket pedig könnyen vezérelheti és ellenőrizheti a vezérlőteremből.

A távoli I/O rendszerhez többek között olyan 4 mA … 20 mA-es eszközöket csatlakoztathat, mint a vízáramlásmérők, a szeleppozícionálók, a nyomástávadók, vagy a hőmérséklettávadók. Az olyan eszközök, mint a termoelemek, ellenállás-hőmérséklet érzékelők (RTD-k), mechanikus érintkezők, illetve vizuális vagy akusztikus riasztók szintén csatlakoztathatók. 

Távoli I/O rendszereink kompatibilisek az olyan hálózati protokollokkal, mint a:

  • PROFIBUS DP
  • PROFINET
  • MODBUS RTU
  • MODBUS TCP/IP

A Pepperl+Fuchs által a Zóna 1 vagy Zóna 2 területeken történő használatra kínált két rendszer, az FB távoli I/O és az LB távoli I/O rendszerek egy másik, nagyon fontos előnyt kínálnak: a folyamatvezérlési szinten ugyanaz a két rendszertopológia, ami leegyszerűsíti a tervezést és a karbantartást.

 

 


Kapu az IIoT világába


A készülék- és folyamatadatok zökkenőmentes integrációja alapvető követelmény az IIoT alkalmazások esetében, valamint a big data kezelésénél. Az Ethernet alapú kommunikáció révén a távoli I/O PROFINET gateway megfelel a felsorolt igényeknek és könnyen kezelhető, nagy teljesítményű megoldást kínál. A megoldás hidat ver a terepi szintű és Ethernet alapú hálózati struktúrák közé, hiszen bármely LB és FB állomást képes összekötni PROFINET hálózatokkal.

 PROFINET kommunikációs modul

A Pepperl+Fuchs új, Zóna 2, I-es osztályú, Divízió 2-es, hitelesített távoli I/O PROFINET kommunikációs modulja új kapukat nyit meg a folyamatiparban az Ipar 4.0 alkalmazásai számára.