Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Füstgáztisztítás széntüzelésű erőművekben

Alkalmazás

Füstgáztisztítás a széntüzelésű erőművekben, a K-rendszer vagy az SC-rendszer interfész modulok segítségével.
Füstgáztisztítás a széntüzelésű erőművekben, a K-rendszer vagy az SC-rendszer interfész modulok segítségével.

A füstgáztisztítás eltávolítja a füstgáz égési eljárása után visszamaradó porszemeket vagy gáznemű vegyületeket, így elősegítve a porleválasztást, a kéntelenítést és nitrátmentesítést. Ahhoz, hogy a füstgázból kivonják a ként, a füstgázt a mészvízbe fecskendezik, ami kémiai reakcióba lép a kéntartalmú vegyületekkel. A nitrogén kivonásához a füstgázt ammóniás vízzel kezelik. A porszemcséket porleválasztók és mechanikus tisztítású elektromos szűrők segítségével távolítják el; ezek a szűrők nem vesznek részt az automatizálási folyamatban.


Cél

A mészmosási eljárás során ellenőrizni kell a mészvízszivattyú forgási sebességét és szállítási rátáját, hogy a kémiai reakció ne szakadjon meg, és így elkerüljék a kénvegyület túlzott kiválását. Ugyanez történik, ha a mészvíztartály töltési szintje túl alacsony. Ezért a tartály lefutásértékei ellenőrzés alatt állnak. Ha a nitrogén füstgázból való eltávolítására ammóniás vizet – amely térfogata a nitrogénoxidtól, a hőmérséklettől és a füstgáz térfogatának áramlásától is függ – szivattyúznak, a releváns mért adatokat ellenőrzik, hogy az eljárás korai szakaszában észrevegyék a szivattyú meghibásodását, vagy megelőzzék a szárazon üzemelést.


Előnyök

A K-rendszer galvanikus elválasztást és akár SIL 3 szintű funkcionális biztonságot kínáló interfész moduljai interferenciamentesen továbbítják a jeleket az egyes rendszerösszetevők és a vezérlőterem között. A füstgáztisztításhoz általában a robbanás elleni védelemről szóló tanúsítvánnyal nem rendelkező jelformálókat használják. A K-rendszer használatával minden felmerülő kérdést az egy portfólióból származó modulokkal lehet kezelni. A kompakt SC-rendszer, amely DIN sínen található, csupán 6 mm széles modulokból áll, hatékonyan végzi a galvanikus elválasztást a terepi és a vezérlőoldal között, és lehetővé teszi az analóg értékek továbbítását.


Megoldás

A motorsebességet ellenőrző frekvenciaátalakítók használata különösen a mészvizet és ammóniás vizet pumpáló szivattyúk esetén előnyös. Így már az eljárás korai szakaszában felismerhetők azok a kockázatok, amelyeket a füstgáz nem megfelelő kéntelenítése és nitrátmentesítése okoz. A frekvenciafelügyeleten túl a jelátalakítók többek között a csúszást és a forgásirányt is felügyelik. A szállítási sebességet és a töltöttségi szintet távadó tápegységek és a töltöttségi szint jeladói ellenőrzik, valamint ezek biztosítják a folyamatos ellátást. Mivel az ammóniás víz adagolása több tényezőtől, pl. a füstgáz hőmérsékletétől függ, a releváns lefutásértékeket hőátalakítók határozzák meg.


Rövid áttekintés

  • A frekvenciaátalakítók ellenőrzik a forgási sebességet és a szivattyúk szállítási sebességét, hogy megelőzzék az ammóniás víz nem megfelelő befecskendezését és a mészvízzel kapcsolatos problémákat.
  • A vezetőképes kapcsolóüzemű erősítők ellenőrzik a mészvíztartály töltöttségi szintjét.
  • A füstgáz mérési adatainak – mint például a hőmérséklet, a térfogatáram és a nitrogénoxid-koncentráció – biztonságos és megbízható jelátalakítása és jelerősítése

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.