Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Turbinák és generátorok felügyelete és vezérlése széntüzelésű erőművekben

Alkalmazás

A gőzturbinák funkciója a széntüzelésű erőművekben a kazán által előállított forró gőz energiájának több lépésben történő forgási energiává alakítása. A kazán által előállított gőz először áthalad a nagynyomású turbinán, ennek eredményeként lehűl, majd bekerül az újrahevítőbe. Az újrahevítőben a gőz újra felforrósodik, majd a közepes nyomású turbinán át a kisnyomású részbe áramlik. Az előállított forgási energia a közös tengelyen át a generátorba kerül, ahol villamosenergiává alakul át. A problémák kiküszöbölése érdekében fontos a turbinák és a generátorok megbízható felügyelete, továbbá az erőmű és a vezérlőterem közötti biztonságos jelátvitel biztosítása.

Cél

A turbinát és a generátort összekapcsoló kenési rendszer optimális olajnyomása és áramlási sebessége folyamatos felügyelet alatt áll az elégtelen olajrétegből eredő anyagi károk megelőzése érdekében. Az olaj túl magas hőmérséklete által előidézett túlzott viszkozitás hasonló következményekkel jár. Ezenfelül a forgási sebesség nem haladhat meg bizonyos lefutásértékeket, különben a felszabaduló centrifugális erők kárt tesznek a turbinában és a generátorban.


Előnyök

A K-rendszerű interfész modulok galvanikus elválasztást és akár SIL 3 szintű funkcionális biztonságot kínálnak.
A K-rendszerű interfész modulok galvanikus elválasztást és akár SIL 3 szintű funkcionális biztonságot kínálnak.

A galvanikus elválasztást és akár SIL 3 szintű funkcionális biztonságot kínáló K-rendszerű interfész modulok interferenciamentesen továbbítják a jeleket a turbina-/generátorrendszer és a vezérlőterem között. A nem robbanásveszélyes területen való használatra szánt jelformálók felügyelik a turbina és a generátor forgási sebességének megfelelőségét. Az olajszivattyúkban felügyelik a nyomást és a szállítási sebességet, valamint az olaj hőmérsékletét.


Megoldás

A turbina és a generátor forgási sebességének frekvenciaátalakítóval történő mérése elengedhetetlen ahhoz, hogy az erőművek észlelni tudják a túl magas fordulatszámot, ily módon elkerülve az abból eredő károkat, valamint túl alacsony fordulatszámnál a megengedett hálózati frekvencia elérésének sikertelenségét. Az olajhőmérséklet felügyeletére termoelemekhez, potenciométerekhez és ellenállásos hőmérőkhöz szánt, lefutásértékekkel ellátott hőmérséklet-átalakítók kaphatók. A jeladó ellátóberendezések az olaj nyomásának és szivattyúkon való átáramlási sebességének felügyeletére szolgálnak.


Rövid áttekintés

  • A frekvenciaátalakítók megakadályozzák, hogy a turbinák és a generátor forgási sebessége kritikus szintet érjen el.
  • A termoelemekhez, potenciométerekhez és ellenállásos hőmérőkhöz szánt, lefutásértékekkel ellátott hőmérséklet-átalakítók lehetővé teszik a generátort a turbinákhoz kapcsoló tengely csapágyainak hőmérséklet-felügyeletét.
  • A szivattyúkban érzékelt áramlási sebesség jeladó ellátóberendezések általi felügyeletével biztosítható az olaj optimális nyomása.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.