Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Energiatermelési eljárások a szennyvízkezelő üzemekben

Alkalmazás

Az elsődleges és a másodlagos ülepítőmedencékben létrejövő iszapot a rothasztótérben 35 °C és 40 °C közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ez a légmentesen zajló folyamat akár 25 napot is igénybe vehet, és a célja az iszap lebontása. Az anaerob baktériumok biogázzá, vízzé és szapropellé bontják az iszapot. A gázkeverék 70%-ban metánból, 30%-ban szén-dioxidból áll. A gáztisztítási üzemben a gáz reakcióba lép egy tisztító oldattal, és ennek következtében a hidrogén-szulfidból kinyerhető a metán. A gázt energiatermelés céljából elégetik vagy ideiglenesen egy tárolótartályba helyezik, mielőtt továbbítják az erőműbe vagy betáplálják a közüzemi gázhálózatba.

Cél

Az iszap anaerob bomlásának optimalizálása érdekében fontos a hőmérséklet és a nyomás megbízható ellenőrzése. Ezenfelül azt is ellenőrizni kell, hogy a keverőgép hogyan hozza létre és távolítja el a habot. Ezzel megelőzhető, hogy az üzemet elárassza a hab, és elkerülhető a csövek eldugulása, sőt a gáztermelés is javítható. A termelt gáz minőségét is figyelni kell, mivel ennek segítségével észlelhetők a fűtési értékben fellépő változások. Ezek az adatok a szivattyúk túlmelegedését jelezhetik, és az eljárás későbbi szakaszában működő kombinált hőtermelő üzem és erőmű szabályozására is használhatók. A gáztározó tartály nyomás- és töltöttségi szintjét is ellenőrizni kell, mivel így megelőzhető a tartály és a vezetők túlterhelése és a gázszivárgás.


Megoldás

A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfészelemeket kínál.
A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfészelemeket kínál.

Mivel a rothasztótér és ennek másodlagos rendszere robbanásveszélyes területnek számít, ezeknél a K-rendszerhez tartozó galvanizált leválasztók használhatók interfész modulként. A távadó tápegységek továbbítják a rothasztótérben végzett szint- és nyomásmérések értékeit a vezérlőpanelre, míg a hőmérséklet-átalakítók analóg hőmérsékleti értékeket jelentenek. A különálló érzékelőkkel együtt működő frekvenciaátalakítók rögzítik és továbbítják a motor adatait. A gázelemzők jelátalakítók segítségével továbbítják eredményeiket a vezérlőpanelre. A gáztározó tartályban mért töltöttségi szint és nyomás továbbítása ugyanezzel a módszerrel történik.


Előnyök

A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfészelemeket kínál, amelyek között egyszerű jelformálók és széles funkciókészlettel ellátott Ex alkatrészek egyaránt megtalálhatók. A Power Rail biztosítja az eszközök tápellátását, és lehetővé teszi a gyűjtött hibaüzenetek használatát. Ez egy betéttel ellátott DIN-sínből áll. A DIN-sínre építhető alap csökkenti a vezetékezés költségeit, mivel a modulok rendkívül egyszerűen csatlakoztathatók hozzá. Ezenfelül a K-rendszer termékcsalád számos nemzetközi jóváhagyással, többek között az összes jeltípusra vonatkozó SIL 3 tanúsítvánnyal rendelkezik.


Rövid áttekintés

  • A szennyvízkezelő rendszer a rothasztótérben az iszap lebontása során energiát is termel. A rothasztótérben zajló folyamatok melléktermékét, a biogázt tárolják, és számos különböző módon hasznosítják.
  • Az analóg értékeket, például a rothasztótérben és a gáztározó tartályban uralkodó nyomást és hőmérsékletet, valamint a gázelemzési adatokat jelátalakítók vagy távadó tápegységek továbbítják a vezérlőpanelre.
  • A hab eltávolításáért felelős keverők forgási sebességét frekvenciaátalakítók ellenőrzik.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.