Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A szennyvíz biológiai tisztítása a másodlagos ülepítési fázisban

Alkalmazás

A szennyvíztisztító üzemek biológiai kezelési fázisa a másodlagos ülepítőmedencében, és az ahhoz csatlakozó levegőztető tartályban zajlik. Az aktivált iszap kezelése során a mikroorganizmusok lebontják a szennyvízben található szerves anyagokat, ami folyamatos iszapképződéssel jár. Az aktivált iszapot egy másodlagos ülepítőmedencében el kell választani a szennyvíztől. Az üzem a fennmaradó iszap egy kis részét visszaszállítja a levegőztető tartályba, mivel így megőrizhető a tartályban a mikroorganizmusok szükséges koncentrációja, míg az iszap nagyobb része a rothasztótérbe kerül további kezelés céljából.

Cél

A biológiai fázisban a legfontosabb cél a szerves komponensek lebontása. Az aktivált iszapot összekeverik a mechanikus tisztítási fázisból származó szennyvízzel, majd betöltik a bomlasztási területre. Itt ellenőrizni kell, hogy a környezeti feltételek megfelelők-e az organizmusok számára, és ha nem, meg kell tenni a szükséges korrekciós intézkedéseket. Ennek érdekében össze kell gyűjteni a oxigén-koncentrációra, pH-értékekre, hőmérsékletre és redukcióra-oxidációra vonatkozó adatokat. Mielőtt a kezelt szennyvíz kikerül a vízelvezető csatornába, a másodlagos ülepítőmedencénél ellenőrizni kell a szennyvíz minőségét. A víz minőség-ellenőrzésénél olyan paramétereket kell figyelembe venni, mint például az oxigén-koncentráció, a pH-érték és a hőmérséklet. A lerakódott iszapot szabályozott módon vissza kell juttatni a levegőztető tartályba, hogy ott megmaradjon a mikroorganizmusok minimális koncentrációja.


Megoldás

Az SC-rendszer garantálja az analóg mérési eredmények megbízható továbbítását.
Az SC-rendszer garantálja az analóg mérési eredmények megbízható továbbítását.

A K- és SC-rendszerhez tartozó jelformálók interfész modulként is használhatók, mivel a biológiai fázisban és a másodlagos ülepítőmedencékben nincs robbanásveszély. A levegőztető tartályban a mikroorganizmusok szempontjából releváns paramétereket használó érzékelőjeleket a távadó tápegységek és a jelátalakítók továbbítják a vezérlőpanelre. Az iszap szintjére vonatkozó adatokat, valamint a minőség-ellenőrzési paramétereket az analóg bemeneti jelek kezelésére alkalmas modulok, például távadó tápegységek és jelátalakítók küldik tovább.


Rövid áttekintés

  • A biológiai kezelési fázis a másodlagos ülepítőmedencében és az ahhoz csatlakozó levegőztető tartályban zajlik. Ezek egyike sem robbanásveszélyes területen található.
  • A K- és az SC-rendszer távadó tápegységekkel és jelátalakítókkal garantálja, hogy az analóg mérési eredmények (például a vízminőségre és -szintre vonatkozó biológiai paraméterek) megbízható módon eljussanak a célhelyükre.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.