Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Biztonság a szennyvízkezelő létesítményekben

Biztonság a szennyvízkezelő létesítményekben

Biztonság a szennyvízkezelő létesítményekben
Biztonság a szennyvízkezelő létesítményekben

A szennyvízkezelő telepeken nem csupán a speciális feldolgozási területeken van szükség gyújtószikramentes megoldásokra, de a vízszűrő berendezéseket, valamint az egész telepet olyan ellenőrzési megoldásokkal kell ellátni, amelyek védelmet nyújtanak a korrozív, poros, piszkos és robbanékony atmoszférákkal szemben, és ezenfelül villámhárítást és túlfeszültség elleni biztonsági intézkedéseket is kínálnak. A Pepperl+Fuchs védelmi megoldások széles tárházát kínálja a szennyvízkezelő létesítmények biztonságának és hatékony működésének fenntartásához.

Villám és túlfeszültség elleni védelem
A szennyvízkezelő telepeken különösen magas a légköri kisülések és a villámcsapások kockázata. A villámcsapások, a statikus elektromosság, valamint a túlfeszültség ráadásul gyorsan el tud terjedni, hiszen a szennyvízkezelő telepen számos hálózat és rendszer működik.

Az ipari szennyvízkezelő telepeken a villámlás, a nagy méretű elektromos készülékek, valamint a hegesztőeszközök két különböző kockázattal járhat: az egyik a villámcsapás, a másik pedig a túlfeszültség.

A villám elleni védőrendszerek általában egy külső és egy belső villámhárító megoldásból állnak. A külső védőrendszer csökkenti a villámcsapás által okozott tűzveszélyt, és a villámvédelmi zónák koncepciójának használatával segít a lehető legmagasabb rendelkezésre állást biztosítani a telepen. 

A villámcsapás áramának egy része közvetlenül a földelésbe folyik a föld felé irányuló elvezetőrendszeren keresztül.  Az energia többi részét azonban a szennyvízkezelő telep külső tápvezetékei is elvezethetik, ami kárt tehet a rendszerben. Ezeket a külső tápvezetékeket ezért mindenképp el kell látni a villámlási energia elvezetésére is képes túlfeszültség-levezető berendezésekkel (SPD-kkel). A túlfeszültség-levezetők megbízható védelmet nyújtanak a szennyvízkezelő telep berendezései számára a vezetett lökőfeszültséggel szemben.

A villámcsapás és a túlfeszültség kárt okozhat a szennyvízkezelő üzem területén található berendezésekben. Az eszközök védelme érdekében a vízkezelő telepek gyakran DCS vagy PLC típusú rendszereket használó speciális szabályozóelemeket vezetnek be. A vízkezelő berendezések károsodása esetén szennyezett víz ömölhet a helyi vízgyűjtő területekre, tavakba vagy folyókba.  A Pepperl+Fuchs olyan jelválasztó berendezéseket kínál a vízkezelő telep védelméhez, amelyek segítségével megvalósítható a szükséges leválasztás, és elkerülhető a földelési hurkok kialakulása.

Gyújtószikramentes védelem
Ha egy területen robbanékony gázok (például metán, CH4) gyűlhetnek fel, gyújtószikramentes védelem kialakítására van szükség. H és K sorozatú szakaszolóink, valamint RPI távoli I/O-rendszerünk megfelelő megoldást kínál erre a feladatra. A szennyvízkezelő telep rothasztótere az a hely, ahol a mikroszkopikus baktériumok megemésztik, és metángázzá alakítják a szennyvíz iszapját. Ezek a rothasztóbaktériumok olyan jelentős mennyiségű metánt és szén-dioxidot termelnek, hogy az akár a rothasztótartály fűtésére, illetve generátorok vagy motoros járművek működtetésére is felhasználható. 

Tisztítás
A nyers szennyvíz, a korrozív vegyi anyagok, valamint az iszap károsíthatják a szennyvízkezelő telepen használt ipari berendezéseket. A Pepperl+Fuchs Enviro-Line nyomásszabályozó rendszerei (10E-WGS sorozat) erre a problémára kínálnak megoldást. E termékek segítségével megtisztíthatja a paneleket, szekrényeket és más berendezéseket a korrozív, poros és piszkos légkörtől.