Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Megszakítás nélküli anyagadagolás a termelőüzemekben

Az optikai szekcióérzékelő egyszerre ellenőrzi a jelenlétet és a pozíciót

Alkalmazás

A munkadarabok vagy nyersanyagok előállítási és feldolgozási rendszerekbe történő adagolására gyakran robotikai kezelőrendszereket használnak. A munkadarab-hordozók az anyagokat a gyárba szállítják, ahol azokat automatikusan áthelyezik.  A hagyományos megoldásoknál az adagolandó anyagok pozíciójának szabályozására sztenderd vision szenzorokat használnak. Ez a folyamatköltséges és bonyolult, mivel ezek az érzékelők alacsony kontrasztú objektumok esetén gyorsan elérik érzékelési teljesítményük határát. Ilyen esetekben a sztenderd vision szenzorok kiegészítő külső megvilágítást és összetett konfigurációt igényelnek.


Cél

A termelőüzemekköltséghatékony működésének fenntartásához elengedhetetlen a nyersanyagok megszakítás nélküli ellátása. Az anyagokat, amelyek eltérő színnel rendelkezhetnek, munkadarab-hordozók szállítják a géphez. Mielőtt az anyagokat a robotikai rendszer felveszi, ellenőrizni kell, hogy az anyagok jelen vannak-e (jelenlét-ellenőrzés), és hogy az anyagok a helyes pozícióban vannak-e (pozíció-ellenőrzés). A mindenkori legfontosabb prioritás az üzemkiesés vagy a gyártási hulladékképződés nélküli hatékony működés.
 


Megoldás

A Pepperl+Fuchs SmartRunner Matcher optikai szekcióérzékelője segítségével mindkét érzékelési feladatot egyetlen lépésben lehet végrehajtani. Az érzékelő a szállítórendszer felett helyezkedik el, és a profilmagasságokérzékelésévelegyidejűleg két terméket ellenőriz. Ha ezek a profilmagasságok megfelelnek az érzékelőben tárolt referenciaprofilnak, a kapcsolókimenet „jó” jelet sugároz. Az eltérő profilmagasságok hiányzó vagy helytelenül pozicionált nyersanyagot jeleznek, és az érzékelő „rossz” jelet sugároz. A SmartRunner Matcher ezáltal megakadályozza a hulladékképződést és az üzemkiesést, ami hatékonyabb termelést tesz lehetővé.
 Attól függően, hogy az érzékelt profil megfelel-e a tárolt referenciaprofilnak, a SmartRunner Matcher kapcsolókimenete „jó” vagy „rossz” jelet sugároz.

Előnyök

A SmartRunner Matcher technológiájú érzékelőket a profilmagasságok összehasonlításáraoptimalizálták, ami azt jelenti, hogy különleges szakértelem nélkül, közvetlenül integrálhatóak az alkalmazásba. A megoldás könnyen konfigurálható, és nincs szükség a nyers adatok kiértékelésére. Ehelyett a érzékelési eredmény kapcsolójelként szolgál, amelyet bármelyik vezérlőpanel képes értelmezni. Az optikaiszekció-érzékelő technológia nagy pontosságú, megbízható eredményeket nyújt, függetlenül az érzékelt objektumok felületének minőségétől, kontrasztjától és színétől. A hagyományos képalkotás-alapú megoldásokkal ellentétben költséges és nehezen telepíthető külső világítás nem szükséges. A 160 mm-es széles érzékelési tartomány lehetővé teszi több objektum észlelését és ellenőrzését. Egy kiterjesztett változatú SmartRunner Matcher is kapható, amely akár 32 profilmagasságot is tárolhat az érzékelőben az üzemi átállások utáni gyors átparaméterezéshez.


SmartRunner Matcher rövid áttekintés

  • Kompakt, előkonfigurált optikai szekcióérzékelő a profilmagasságok érzékeléséhez
  • A könnyen feldolgozható kapcsolójelnek köszönhetően gyorsan integrálható bármely vezérlőrendszerbe
  • Rendkívül megbízható eredmények, függetlenül a felület minőségétől, színétől és kontrasztjától
  • Olcsón és könnyen telepíthető, kiegészítő külső megvilágítást nem igényel
  • Könnyű üzembe helyezés a Data Matrix irányítókódok és a taníthatósági funkció által történő paraméterek beállításával

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.