Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Precíz pozíció-ellenőrzés robotikus megfogórendszerekhez

A Multi Pixel technológiát használó R201 távolságérzékelők a pozíciót szabályozzák a járműiparban

Az alkalmazás

A robotoknak kulcsszerepük van a járműipari karosszériagyártásban. A karosszéria létrehozásának lépésenkénti folyamatában vannak alkalmazva, amely magában foglalja a présüzemből, valamint az elülső, hátsó és padlószerelvényekből származó fém lemezalkatrészek, továbbá kiegészítő részek, például ajtók és oldalfalak kombinálását. Az alkotóelemeket a fő gyártósoron mozgatják a szállítóplatformokon – más néven skideken – és különböző gyártóállomásokra szállítják. Ezután a hegesztőcellában a robot begyűjti a kiegészítő részeket egy rakományszállítóból, így a részeket rá lehet hegeszteni a karosszériára a gyártósor mentén zajló adagolás során.


A cél

Az oldalpanelek rakományszállítókban vannak elhelyezve az összeállító cellában. A pontatlanságok a begyűjtés és az elhelyezés, valamint a rakományszállítók továbbítása során ahhoz vezethetnek, hogy az egyes oldalpanelek elmozdulnak a kívánt helyzetükből. Annak érdekében, hogy minden oldalpanel biztonságosan megfogható legyen, a kezelőrobotnak először minden egyes kiegészítő rész helyzetét ellenőriznie kell, korrigálva azt, amennyiben a polcon hibás illesztés tapasztalható. Ezzel a lépéssel megelőzhetők azok a begyűjtési folyamatban fellépő hibák, amelyek különben a skid és a robot sérülését is okozhatják.Ahogy a fogóelem megközelíti a rakományszállítót, az érzékelők különböző pontokon lemérik az oldalpanelig számított távolságot.

A megoldás

Az összesen négy R201 sorozatú távolságérzékelő biztosítja a robot megfelelő fogási képességét. Ahogy a fogóelem megközelíti a rakományszállítót, az érzékelők különböző pontokon lemérik az oldalpanelig számított távolságot. A robot vezérlőrendszer ezt az adatot az optimális fogási koordináták meghatározására használja.


Az előnyök

R10x és R20x sorozat a maximális teljesítményért.
R10x és R20x sorozat a maximális teljesítményért.

A távolságméréskor az R201 távolságérzékelő Multi Pixel technológiája (MPT) a geometrikus háromszögelés előnyeit kínálja egy integrált komplementer MOS (CMOS) csipen. Az intelligens elemző algoritmusok igen pontos és megbízható mérést biztosítanak, még az oldalpanelen való tükröződés vagy a gyári környezetből érkező optikai interferencia esetén is.

Az R201 sorozatot kiegészítendő a közepes méretű házban elhelyezett R200 sorozat megfelelő a nagyobb működési távolságokhoz. A kisebb kialakítású R100, R101 és R103 sorozat bámulatos teljesítményt nyújt a szűk helyeken történő alkalmazáskor. Mivel mind az öt sorozatban ugyanazok az érzékelőmódok és ugyanaz a felhasználói felület van alkalmazva, az érzékelő kiválasztása egyszerűbbé válik. Az MPT minden R10x/R20x konfigurációban elérhető, lehetővé téve az interferenciamentes távolságmérést és a pontos objektumérzékelést – még közelről is.


Rövid áttekintés

  • R201 tárgyreflexiós opto érzékelő Multi Pixel technológiával (MPT): pontosság geometrikus háromszögeléssel
  • Interferenciamentes távolságmérés még közelről is
  • Szabványosított IO-Link csatlakozás a Sensorik4.0® alapjául szolgáló Smart Sensor Profile (intelligens érzékelőprofil) segítségével
  • Minden fotoelektromos érzékelési mód öt szabványos házban kapható a maximális rugalmasság és a különböző integrációs lehetőségek érdekében

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

R10x és R20x sorozatú fotoelektromos érzékelők

A felhasználók most először juthatnak fotoelektromos működési elvek és innovatív technológiák felhasználásával készült, összehangolt megoldáscsomagokhoz minden egyes házformában. Fedezze fel az új R10x és R20x sorozatot…