Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Meglévő üzemek eszközkezelésének optimalizálása

Alkalmazás

A modern eszközkezelés megvalósulásához biztosítani kell a terepi és vezérlőszintek közötti folyamatos kommunikációt. A digitális kommunikáció révén a terepen lévő szenzorok a mért értékeken túl diagnosztikai és konfigurációs adatokat is küldenek. Ez utóbbiakat a folyamatmérnöki üzemekben telepített
mérőműszerek többsége a jól bevált HART-protokoll használatával már most lehetővé teszi. Ezek a kiegészítő információk azonban gyakran használatlanul maradnak, mert a hagyományos módszerekkel történő továbbításuk túlságosan költséges lenne.


Cél

A végső célkitűzés az üzemek rendelkezésre állásának optimalizálása. Az üzemi állásidőt és leállásokat a tervezett és elkerülhetetlen beavatkozások minimumára kell csökkenteni. A szervizelési és karbantartási folyamatokat modern, digitálisan támogatott eszközkezelési megoldásokkal lehet optimalizálni. Ez a fentieken túl a műszerek, valamint
a dokumentálási és minőségirányítási folyamatok számára is előnyökkel jár. A folyamatos kommunikáció jelentős beavatkozás nélkül teszi lehetővé a nagy adatmennyiségek feldolgozását, mivel nem kell lecserélni a magas színvonalú, hagyományos szenzorokat és aktuátorokat.


Megoldás

Az LB/FB távoli I/O rendszerek használói a digitális kommunikáció valamennyi előnyét élvezhetik, miközben továbbra is analóg terepi eszközöket használnak. A rendszer digitálisan köti össze a szenzorokat és aktuátorokat egy analóg interfésszel, például egy 4 mA ... 20 mA, NAMUR érzékelőt vagy szelepet egy vezérlőrendszerrel. Az LB/FB távoli I/O rendszerek a mért értéken túl a HART-kompatibilis terepi eszközök valamennyi diagnosztikai és konfigurációs adatát továbbítják. Ez biztosítja a műszerek átláthatóságát az eszközkezelési és folyamatoptimalizálási feladatok során. A megelőző szervizeléshez kapcsolódó elképzelések anélkül valósíthatók meg, hogy a vezérlőrendszeren további mérnöki feladatokat kellene ellátni. Az LB/FB távoli I/O rendszerek modulárisak, és veszélyes területeken is feltelepíthetők a szenzorok közvetlen közelében. A rendszerek egy hátlapból, tápegységből, I/O modulokból és egy kommunikációs modulból állnak. Az LB rendszer a Zóna 2/Divízió 2 és nem robbanásveszélyes területeken használható. Az FB rendszer a Zóna 1 területek számára elérhető.


Előnyök

A terepi eszközök a HART és HART/IP protokollokkal közvetlenül is elérhetők. Ha minden egyes terepi eszköz saját HART modemmel működik, garantált lesz a várakozási idő nélküli, magas átviteli sebesség. A HART/IP protokoll a PROFINET-tel párhuzamosan használható, az adatokhoz pedig a vezérlőrendszer mellett az eszközkezelési rendszer is hozzá tud férni. A napjainkban telepített távoli I/O rendszerek PROFIBUS helyett a HART-protokollt javasolják a terepi eszközök adataihoz való hozzáféréshez. A Pepperl+Fuchs teljeskörű, telepítésre kész megoldásokat kínál (pl. előre huzalozás), amelyek kérésre le is tesztelhetők kiszállítás előtt. A Pepperl+Fuchs leányvállalata, a Neoception által kínált innovatív szoftvermegoldásoknak és ipari IoT-szolgáltatásoknak (IoT, vagyis a dolgok internete) köszönhetően a terepi eszközök gondtalanul integrálhatók a meglévő IT-rendszerekbe.


Rövid áttekintés

  • Az analóg terepi eszközök egy digitális kommunikációs interfész hozzáadását követően is használhatók
  • A konfigurációs és diagnosztikai adatok azonnal hozzáférhetők eszközkezelés céljából
  • Minimális beruházási és telepítési költségek
  • A jól bevált HART-protokollra épül
  • Zóna 1, 2 és Divízió 2 területekre

amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
PROFINET kommunikációs modul

A Pepperl+Fuchs új, Zóna 2, I-es osztályú, Divízió 2-es, hitelesített távoli I/O PROFINET kommunikációs modulja új kapukat nyit meg a folyamatiparban az Ipar 4.0 alkalmazásai számára.