Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A fóliaszakadások megbízható kimutatása az akkumulátorcellák gyártása során

Változtatható megoldások tárgyreflexiós opto érzékelőkkel vagy ultrahangos érzékelőkkel

Az alkalmazás

Az akkumulátorcellák gyártási folyamatának részeként az anód, a katód és az elválasztó fóliáit összekötik. Az anyagot tekercsekre tekercselik és kalanderezéssel dolgozzák fel. Mivel ez egy nagy sebességű, gyakran elindított és leállított művelet, a tekercsre tekercselt fólia elszakadhat. Ebben az esetben a folyamatot azonnal le kell állítani a termelési hibák és a gép esetleges károsodásának elkerülése érdekében. Minél gyorsabban lép működésbe a biztonsági áramkör, annál gyorsabban és egyszerűbben lehet végrehajtani a szükséges korrekciós intézkedéseket.

A cél

A tekercsen lévő fóliát folyamatosan ellenőrizni kell, hogy jelen van-e és sértetlen-e. A tekercsen lévő fólia elszakadását azonnal észlelni kell, és a megfelelő jelzéssel jelenteni kell a gépvezérlésnek. A szakadásokat a fólia tulajdonságaitól függetlenül a lehető legnagyobb megbízhatósággal kell felismerni, gyakran nagyon szűk helyen, a gépen belül. Az anyag védelme érdekében érintésmentes mérési elvet kell alkalmazni.


A megoldás

A fólia szakadásának ellenőrzésére a fotoelektromos és az ultrahangos érzékelők egyaránt alkalmasak. Az R10x és R20x sorozat tárgyreflexiós opto érzékelőitrendkívül rövid reakcióidő és különösen kompakt kialakítás jellemzi. A 18GS és UC-F77 sorozatú ultrahangos érzékelők megbízhatóan érzékelik a fényvisszaverő és az átlátszó anyagokat is. Mindegyik eszköz IO-Link interfésszel is kapható, amely átfogó kommunikációt tesz lehetővé egészen az érzékelő szintjéig.


R10x és R20x tárgyreflexiós opto érzékelők
R10x és R20x tárgyreflexiós opto érzékelők

Műszaki jellemzők

R10x és R20x tárgyreflexiós opto érzékelők

 • DuraBeam lézerérzékelők vagy piros fényű LED
 • Pontos objektumfelismerés, a színnek gyakorlatilag nincs hatása
 • Válaszidő ≤ 1 ms
 • Állítható pásztázási tartomány
 • Kiterjesztett hőmérsékleti tartomány: -40 °C és 60 °C között
 • Magas fokú védelem (IP69K)

F77 ultrahangos érzékelők
F77 ultrahangos érzékelők

F77 és 18GS ultrahangos érzékelők

 • Állítható érzékelési tartomány
 • Állítható hangtölcsérátmérő
 • Automatikus szinkronizálás több érzékelő használata esetén
 • Környezeti hőmérséklet-tartomány: -25 °C – 70 °C
 • Védettségi szint (IP67)

Az előnyök

A tárgyreflexiós opto érzékelők a szakadásokat finom fénysugárral érzékelik, amely pontosan a fóliához igazítható, még nagyon szűk helyeken is. A készülékek kompakt megoldást jelentenek olyan alkalmazásokhoz, ahol különösen kevés hely áll rendelkezésre. Az IO-Link kapcsolaton keresztül továbbított diagnosztikai adatok felhasználhatók az optikai elem azonnali tisztításának kezdeményezésére. Az ultrahangos érzékelők a céltárgyat annak optikai tulajdonságaitól függetlenül érzékelik. Kialakításuk ellenállóvá teszi őket a szennyeződésekkel és a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szemben. Nem okoznak EMC-interferenciát; az érzékelési módot nem befolyásolják az elektromágneses interferenciák.


Rövid áttekintés

 • Tárgyreflexiós opto érzékelők különösen kompakt megoldásokhoz szűk helyeken
 • Az ultrahangos érzékelők a felületi tulajdonságoktól függetlenül érzékelik a fényvisszaverő és átlátszó anyagokat
 • Gyors, megbízható érzékelés mindkét mérési elv alkalmazásával
 • Az érintésmentes érzékelés megakadályozza a kopást és védi az anyagot
 • Az IO-Link kommunikáció adatokat szolgáltat az integrált diagnosztikához és a folyamatoptimalizáláshoz

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Akkumulátorgyártás

Az akkumulátorcellától az akkumulátormodulig és a kész akkumulátorig – fedezze fel az automatizált akkumulátorgyártáshoz szükséges érzékelőmegoldásokat!