Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

1. Kockázatértékelés és Kockázatcsökkentés

A Gépekről szóló 2006/42 / EC irányelv hatálya alá tartozó eszközök többnyire az alkatrészek mechanikai mozgásából adódó veszélyeknek teszik ki a felhasználókat. Az ilyen jellegű veszélyek legkiemelkedőbb példái a robotok használatával kapcsolatosak. Az ilyen robotokat bizonyos mozgásokra programozzák, és ezeket olyan pontosan és gyorsan hajtják végre, hogy az utukban álló alkalmazott meg is sérülhet. Ennek következtében az ilyen kockázatoknak való kitettséget elsősorban mechanikai korlátozásokkal, például kerítésekkel csökkentik. Azokon a helyeken, ahol az alkalmazottaknak érintkezniük kell ezekkel a robotokkal, olyan veszélyek alakulhatnak ki, amelyeket elektronikus eszközökkel, például biztonsági fényfüggönyökkel lehet korlátozni. Ezek a berendezések leállítják a robot mozgását abban az esetben, ha egy alkalmazott rossz időben lép be a veszélyes területre. A Pepperl+Fuchs által az ilyen alkalmazásokhoz szállított eszközök önmagukban nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, hanem az olyan biztonsági rendszerek részét képezik, ahol az ilyen mozgásokat korlátozni kell.

A SIL szabványok világához képest a fő különbség az, hogy a Gépekről szóló 2006/42 / EC irányelv szabványai nagyobb hangsúlyt fektetnek a kockázatértékelésre, amely sokkal alaposabban van körülírva. A gép/gyár a teljes életciklusa során az emberekre, a gépre és a környezetre is veszélyt jelenthet. A nehézséget az összes veszély azonosítása okozza, valamint az, hogy egyiket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Kockázatértékelésismétlődő folyamat, amelyet minden veszélyre és kockázatra alkalmazni kell addig, amíg azok meg nem szűnnek, vagy már csak kisebb fennmaradó kockázatok (elfogadható kockázat) maradnak. A kockázatértékelést a kockázatelemzés után kell létrehozni. A kockázatértékelés részletes leírása a SIL oldalainkon található.

Funkcionális biztonság központ a Pepperl+Fuchs-nál

Több száz SIL/PL értékeléssel ellátott termék, ingyenes eszközök és prospektusok egy helyen: a „Funkcionális biztonság központ” a legjobb kiindulópont biztonsági funkciók kivitelezéséhez.