Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A rögzítőelemek megbízható érzékelése a járműipari gyártásban

Az optikai szekcióérzékelők ellenőrzik a csapok, csavarok, kapcsok és dugók meglétét

Az alkalmazás

A járműalvázak összeállítása során a részegységeket lépésenként szerelik össze az alváz kialakításához. A folyamat különböző szakaszaiban a csapokhoz, csavarokhoz, kapcsokhoz és záródugókhoz hasonló létfontosságú rögzítőelemek megléte ellenőrzésre kerül. A szállítóplatform-rendszer vagy a robotkar közelében felszerelt érzékelők észlelik, hogy az alkatrészek a megfelelő helyzetben jelen vannak-e. A járműveket egy meghatározott távolságra helyezik el az érzékelőtől, amely ezt követően ellenőrzi a rögzítőelem meglétét


A cél

Az összeállítás csak akkor folytatható, ha a csapok, csavarok és a záródugók megfelelő helyzetben vannak. Az érzékelt kis alkatrészek és a háttér között gyakran csak minimális kontraszt van. Ugyanakkor ettől és az egyéb kihívásoktól függetlenül az érzékelésnek megbízhatónak és pontosnak kell lennie. Ha egy rögzítőelem hiányzik, jelet kell küldeni a vezérlőrendszernek az újbóli elhelyezés elindításához.


A megoldás

A SmartRunner Matcher szekcióérzékelő egyszerűvé teszi a jelenlét ellenőrzését. A kompakt érzékelő elő van konfigurálva a profilmagasságok érzékelésére, és könnyen integrálható bármilyen vezérlőrendszerbe. Az érzékelőket a szállítószalag megfelelő pontjain vagy egy robotkaron kell telepíteni. Sugara a céltárgyhoz igazodik, az objektumok formáját és körvonalát pedig be kell tanítani. Az összeállítás során egy trigger elindítja az érzékelést. 
Ha az adott részegység megtalálható, az érzékelő „jó” jelzést küld, és megkezdődhet a folyamat következő lépése. Ha a részegység nincs jelen, a SmartRunner Matcher eltérő profilmagasságot érzékel és „rossz” jelet küld.


Az előnyök

Ezeket a feladatokat a költséges képalkotó rendszerek is el tudják végezni, de az optikai szekcióérzékelő technológia fontos előnyöket kínál. A SmartRunner Matcher megbízhatóan érzékeli a háttérrel egyező színű objektumokat külső világítás nélkül – nincs szükség kontrasztra. Felületi textúrától és színtől függetlenül érzékeli a céltárgyat. A SmartRunner Matcher az X- és a Z-irányú eltéréssel kapcsolatos adatokat is szolgáltat, garantálva az objektumok helyzetének megbízható érzékelését. Az egyszerű konfigurálásnak köszönhetően a SmartRunner gyorsan és könnyen beállítható és használható. Az érzékelő emellett akár 32 profil tárolására is képes, így egyetlen eszközzel többféle objektum is érzékelhető.


Rövid áttekintés

  • Megbízható érzékelés felülettől, színtől vagy kontraszttól függetlenül  
  • Külső világítás nem szükséges 
  • Precíz X- és Z-irányú helyzetadatok 
  • Gyors konfiguráció és üzembe helyezés  
  • Az összes elterjedt terepi buszhoz csatlakoztatható 
  • Könnyen integrálható a vezérlőrendszerbe

 


amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás

Ismerje meg a SmartRunner optikai szekcióérzékelőket, amelyek az optikai szekcióérzékelő technológia és az integrált LED-lámpákkal ellátott kétdimenziós képfeldolgozó érzékelő (vision sensor) egyedi kombinációját nyújtják…