Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Az induktív érzékelők megbízhatóan érzékelik az AGV-k helyzetét

Az alkalmazás

A hatékony termeléshez elengedhetetlen a gördülékeny anyagáramlás. Egyre több helyen használnak kicsi, önállóan mozgó szállítási járműveket (automatikus irányítású járművek vagy AGV-k) arra, hogy a szükséges alkatrészeket eljuttassák az üzemen belül a megfelelő helyekre. Az általuk szállított alkatrészek többnyire fém kocsin vannak. Ha egy kocsit mozgatni kell, egy AGV végzi a berakodást, a szállítást és a kirakodást. Az irányítás, valamint a be- és kirakodás automatikusan történik. Az anyag felvétele során bekövetkező hibák biztonsági kockázatot jelentenek, és lassíthatják az anyagáramlást.


A cél

Az anyagszállító kocsikat csak akkor lehet felemelni, ha megfelelő helyzetben vannak. Szállítás során stabil helyzetben kell lenniük az AGV-ken. Azok a kocsik, amelyek eldőlnek vagy elcsúsznak, veszélyforrást jelentenek mind önmagukban, mind a rajtuk lévő anyag leesése miatt. Mivel saját szállítógörgőkkel vannak ellátva, a kocsik elgurulhatnak, és nekimehetnek embereknek, más AGV-knek és sérülékeny üzemi berendezéseknek. A sérülés kockázata mellett ez messze vezető következményekkel járó fennakadáshoz vezethet a termelési folyamatban. Ezeket a hibákat megbízható módon meg kell előzni.


A megoldás

Induktív biztonsági érzékelők észlelik a kocsik jelenlétét.
Induktív biztonsági érzékelők észlelik a kocsik jelenlétét.

Induktív biztonsági érzékelők biztosítják az anyagszállító kocsik megfelelő helyzetét az AGV-ken. Az érzékelők észlelik a kocsik jelenlétét, és ellenőrzik az emelő helyzetét. Amikor egy AGV a rakodási platót egy kocsi alá irányítja, a beépített érzékelő csak akkor észleli a kocsit, amikor az biztonságos helyzetben van a plató fölött. Egy megfelelő kapcsolási jel indítja el az emelési folyamatot. Az anyagszállító kocsit közvetlenül az érzékelőhöz lehet mozgatni; célként a kocsi egyik fém merevítője szolgál. 

A rakodási plató olyan magasra emeli a fém kocsit, hogy a kerekei ne érintkezzenek a talajjal. A plató helyzetét két, egymás fölé szerelt M12 érzékelő határozza meg. Az alsó érzékelő kapcsolási jelet ad ki, amikor a plató az alsó indítási helyzetben van. Ez a jelzés csak be- és kirakodást tesz lehetővé. A felső érzékelő azt jelzi, ha a platform elérte a megemelt irányítási helyzetet. A megrakodott AGV csak akkor indulhat el, amikor a plató megfelelő helyzetbe került. A cél be van építve a platóba.


Az előnyök

Az M12 érzékelők a plató helyzetét határozzák meg.
Az M12 érzékelők a plató helyzetét határozzák meg.

A kompakt érzékelőkkönnyen beépíthetők az AGV-kbe. Mivel nincs érzéketlenségi sávjuk, nem kell megtartani egy minimális távolságot a céltól. A szerelés során nincs szükség időigényes igazításra. Elegendőek a szabványos fém működtető elemek, nincs szükség kódolt célokra. Egy OSSD interfészen keresztül az érzékelők könnyen és közvetlenül csatlakoztathatók meglévő biztonsági vezérlőkhöz. Ami a működési biztonságot illeti, a gépekről szóló irányelvvel összhangban az érzékelők eleget tesznek a SIL 2 és a PL d besorolásoknak, és ennek megfelelő tanúsítvánnyal rendelkeznek. Redundáns kialakításban a SIL 3/PL e követelményeit is teljesíteni tudják. A nagyfokú biztonság jellemző értékei hosszabb működési időtartamokat tesznek lehetővé.


Műszaki jellemzők

  • Kompakt kocka alakú és hengeres kialakítás (M12, M18, M30); síkba süllyesztett és nem síkba süllyesztett szerelés
  • Henger alakú érzékelők kibővített hőmérséklet-tartománnyal, E1 engedély, rozsdamentes acélból készült modellek kaphatók
  • Alkalmazások a Cat. 2, PL d/SIL 2 besorolásig lehetségesek (redundáns kialakítás esetén akár a Cat. 3, PL e/SIL 3 besorolással is használható)

Rövid áttekintés

  • Az anyagszállító kocsi helyzetének megbízható észlelése
  • Helytakarékos kialakítás az AGV-kbe való könnyű beépíthetőség érdekében
  • Nincs holtsáv, nincs minimális távolság az érzékelő és a cél között
  • A nagyfokú biztonsági jellemzőnek köszönhetően kibővített tesztciklusok

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Induktív biztonsági érzékelők, SIL 2 PL d

Mivel a SIL 2/PL d besorolású induktív biztonsági érzékelőknek nincs érzéketlenségi sávjuk, az érzékelő és a cél között minimális távolság megtartása nélkül kerülhet sor adatátvitelre. Fedezze fel a nagy igénybevételt jelentő környezetekhez optimalizált portfóliónkat.