Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Ipari Ethernet

Biztonságos kommunikáció valós időben, minden szinten

A Pepperl+Fuchs számos ipari Ethernet összetevőt kínál, amelyek biztonságos és megbízható módon integrálhatók az üzembe és a hálózati infrastruktúrába. Ezek gyors és átlátható adatátvitelt biztosítanak a nagy erőforrás-igényű ipari üzemek számára, és alapvető összetevői a felhőalapú számítógépes rendszereknek és az Ipar 4.0-nak.

A gyártási folyamatok és a hálózatba kapcsolt ipari üzemek digitalizálásának korában a valós idejű adatátvitel kulcsfontosságú tényező az Ipar 4.0 bevezetésében. Az ipari Ethernet egy valamennyi üzleti és gyártási szinten átívelő egységes hálózati infrastruktúrát hoz létre. 

A további technológiai fejlesztéseknek, például a Fast Ethernetnek, a kapcsolási technológiának és a teljes duplex átvitelnek köszönhetően az ipari Ethernet protokollok napjainkra az automatizálási technológia egyik legfontosabb átviteli típusává váltak. A Fast Ethernet használatával elért valós idejű átvitel egyre fontosabbá válik, különösen a vezérlés és érzékelők/működtetőelemek szintjén. A PROFINET, az Ethernet/IP és az EtherCAT protokollok elérik a 100 ezredmásodperces buszciklust, így megfelelnek a szigorú valós idejű követelményeknek. 

A felhőalapú alkalmazások egységes implementálásához megbízható, folyamatos és átlátható adatáramlásra van szükség a terepi szinttől, a vezérlés szintjén át egészen a felhőig. A Pepperl+Fuchs és a Pepperl+Fuchs Comtrol termékkínálata átfogó megoldást kínál a soros, RFID- és IO-Link érzékelő-adatok továbbításához.
Az ipari Ethernet switch-ek, a soros kommunikációs modulok és a Pepperl+Fuchs Comtrol OPC UA szabványú IO-Link masterei hidat képeznek a legalacsonyabb érzékelő/működtetőelem-szint és a legmagasabb szintű felhőrendszerek között. Ez lehetővé teszi a jövő követelményeinek megfelelő IoT-alkalmazások teljes potenciáljának kiaknázását. A kibővített IO-Link portfólió még több támogatást nyújt az ipari hálózati kommunikáció hatékonyabbá és rugalmasabbá tételével, ami a digitális üzleti folyamatok fejlődését segíti elő.Öt Ethernet protokollról röviden


A valós idejű tulajdonságának és a terepibusz-rendszerekbe történő egyszerű integrációjának köszönhetően a PROFINET lett a nagy méretű üzem- és berendezésgyártók első számú adatátviteli szabványa. A PROFINET a PROFIBUS felhasználói szervezet (PNO) által létrehozott nyílt ipari Ethernet szabvány, amely a PROFIBUS DP technológiára támaszkodik, és lehetővé teszi az ipari IT funkciókkal kibővített Ethernet hálózatokon történő gyors adatkommunikációt.

A Pepperl+Fuchs számos PROFINET eszközt kínál a gyártóipar, a meghajtótechnológia és a folyamat-automatizálás számára – az optikai adatátviteli egységektől és a pozicionáló rendszerektől az abszolút forgó jeladókig és terepibusz-modulokig.Az Ethernet/IP az Open DeviceNet Organor Association (ODVA) ipari hálózatokhoz szánt nyílt szabványa. Ciklikus bemeneti/kimeneti adatok, valamint aciklikus paraméteradatok átvitelére szolgál. Az Ethernet/IP elsősorban az amerikai piacon hódított teret magának, és széles körben használt kommunikációs szabvány a Rockwell vezérlőpanelek telepítéskor. A folyamat- és paraméteradatok kommunikációján és továbbításán felül az EtherNet/IP támogatja az olyan IT funkciókat is, mint például a webkiszolgálók és az e-mail-kliensek.

A Pepperl+Fuchs funkciók széles skáláját lefedő Ethernet/IP-eszközök – például optikai adatátviteli egységek, távolságérzékelők, pozicionáló rendszerek, pozíciókódoló rendszerek, forgó jeladók, Ethernet IO modulok és AS-Interfész kommunikációs modulok – átfogó választékát kínálja rendszerei, illetve folyamatai automatizálásához.Gyors adatátviteli sebességének köszönhetően az EtherCAT kifejezetten alkalmas idő-kritikus mozgásvezérlő alkalmazásokhoz, például a csomagológépekhez, robotokhoz és a CNC gépekhez. A Beckhoff és az EtherCAT Technology Group (ETG) által kifejlesztett technológia az adatátvitel és adatelemzés fő/alárendelt (master/slave) elvén alapul. Az EtherCAT lehetővé teszi a bemeneti/kimeneti adatok ciklikus átvitelét, valamint a paraméterek, azonosítási adatok és diagnosztikai adatok ciklikus továbbítását és az óraszinkronizálást.

A Pepperl+Fuchs az EtherCAT-kompatibilis eszközök széles választékát kínálja az AS-Interfész-kommunikációs moduloktól és a terepibusz-moduloktól a terepi eszközökig, például az abszolút forgó jeladókig és optikai adatátviteli egységekig.A MODBUS TCP az ipari kommunikáció egy nyílt szabványán alapul, így bevezette az ipari Ethernetet az automatizálásba. Az általános hálózati szabvánnyal (TCP/IP) működő Ethernet hálózatok és az adatok MODBUS-on keresztüli nem kizárólagos megjelenítése megkönnyítette egy teljesen nyitott rendszer kiépítését a folyamatadatok cseréjéhez. Ez számos előnnyel jár, például a TCP/IP-t támogató összes eszköz egyszerű implementálásával, valamint gyors és hatékony kommunikációt tesz lehetővé az ipari hálózaton.

Az LS682 optikai adatátviteli egységek, valamint a Pepperl+Fuchs AS-Interfész kommunikációs modul és vezérlőinterfészei MODBUS TCP és Ethernet/IP protokollon keresztül kommunikálhatnak.Az Ethernet POWERLINK egy nem levédett, pusztán szoftveralapú kommunikációs rendszer, amely megfelel az összes Ethernet szabványnak. A nyílt forráskódú verzió ingyenes, nincs szükség licencre, és a hálózati topológiát is kiválaszthatja. A POWERLINK elsődlegesen a „nehéz” valós idejű alkalmazásokhoz készült, amelyekben a jelterjedési késleltetéseknek pontosan meghatározott időkeretben kell elhelyezkedniük, így nem produkálnak hibaüzenet. Ez az oka annak, hogy a POWERLINK különösen alkalmas mozgásvezérlő és robotikai alkalmazásokhoz, valamint valós idejű I/O vizualizáláshoz.

A Pepperl+Fuchs abszolút forgó jeladók és optikai adatátviteli egységek széles választékát kínálja ezekhez az alkalmazásokhoz.


Ingyenes letöltés: Tanulmány a TCP-alapú kommunikációs protokollokról (PDF)

Ebben az ingyenes PDF tanulmányban összehasonlítjuk a különböző TCP-alapú kommunikációs protokollokat (AMQP, OPC UA, MQTT, REST API), amelyek kimagaslanak a mezőnyből és amiket az IIoT-t és az Ipar 4.0-t lehetővé tevő technológiaként tartanak számon. Töltse le ingyenesen most!