Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Biztonságintegritási szint (SIL) és teljesítményszint (PL) – Történet és megkülönböztetés

Ha a mai biztonsági alkalmazásokban használt rendszerek értékelésének módjairól esik szó, a SIL (biztonságintegritási szint), a PL (teljesítményszint), valamint a SILCL (SIL követési szint) betűszavak jutnak az eszünkbe. Elsőre úgy tűnik, hogy ez csak még bonyolultabbá teszi a témakör megértését, de végső soron a megkülönböztetés érthetővé válik akkor, amikor a fejlődésük és a hátterük megvilágításra kerül.


IEC 61508 és IEC 61511 – A vegyipar által ösztönözve

A funkcionális biztonságra vonatkozó IEC 61508 és IEC 61511 szabványok fejlődését elsősorban a vegyipar támogatta. Mivel a hagyományos szabványok a speciális rendszerarchitektúrákra vagy rendszeres tesztelésre alapoztak, a biztonsági PLC-k közvetlen alkalmazása nem volt lehetséges. A programozott eszközök olyan hiányosságokat, közismertebb néven „bugokat” tartalmazhatnak, amelyek problémás jellemzője, hogy a redundanciák során az egyidejű meghibásodások valójában nem zárhatók ki.

Az elképzelés az volt, hogy a megbízható funkció valószínűségén alapuló alapszintű biztonsági nyilatkozatokat hozzanak létre, arra az esetre, ha a biztonsági megoldásokkal kapcsolatos kérés merülne fel. A hardverek és szoftverek fejlesztése és tesztelése során alkalmazott strukturált megközelítés bizonyos szabályainak meghatározásával a szabványok olyan rendszert szolgáltattak, amely az évek során alkalmasnak bizonyult a biztonsági alkalmazásokhoz.


Szoros összefüggés a biztonsági szabványok között

Amíg azonban a vegyipar főleg olyan kockázatokkal szembesül, amelyekkel szemben csak néhány évente, vagy még ennél is ritkábban van szükség biztonsági intézkedésre, a gépek biztonsági rendszereire nagyon gyakran, vagy a gép használata esetén folyamatosan szükség van. Ez az oka annak, hogy az ISO 13849-1 szabvány az említett hagyományos szabványok alapján kialakult, miközben a valószínűségi megközelítés bevonásával a biztonsági PLC-k használatát is lehetővé tette. E szabvány keretében a Gépekről szóló 2006/42 / EC irányelv által megfogalmazott szükségletekkel is foglalkoztak.

Amint azt az utolsó bekezdés is mutatja, az említett szabványok között szoros kapcsolat van. Ezért az IEC 61508 szabvány SIL betűszava, valamint az ISO 13849 szabvány PL betűszava mellett egy IEC 62061 szabványban meghatározottCL SIL betűszó is létezik, amely használatos a gépek világában is, de a programozható eszközökkel közelebb áll a SIL világához.


Gyárbiztonság és gépbiztonság – Az érem két oldala

Az Európai Unióban forgalomba hozott gépekre és berendezésekre vonatkozó biztonsági követelményeket a Gépekről szóló 2006/42 / EC irányelv szabályozza. Az irányelv alá tartozó termékeket pontosan megnevezték. Az előző változathoz képest az új irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a gépek átfogó kockázatértékelésére, amely a kiterjedt kockázatelemzést is magában foglalja. Ugyanakkor a harmonizált szabványok alkalmazása során a gépek egyszerűsített megfelelőségértékelésének módszereit is megkönnyíti.

Ezen szabványok közé tartozik a már említett EN ISO 13849 sorozat, valamint az EN IEC 62061 szabvány is, amelyek a biztonsággal kapcsolatos, programozható elektronikus vezérlőrendszerek funkcionális biztonságának kialakítását is szabályozzák.

Mindkét szabvány szorosan kapcsolódik a funkcionális biztonságra vonatkozó EN IEC 61508 szabványhoz, amely a biztonsági menedzsment szükségességét, például a folyamatok meghatározását, a felelősségi körök szabályozását és a szervezeti intézkedéseket is magában foglaló keretet biztosítja. Ez az oka annak, hogy amikor a Gépekről szóló 2006/42 / EC irányelv alá tartozó biztonsági funkciókra vonatkozó szabványok magasabb rangú biztonsági funkciókat határoznak meg, az EN IEC 61508 szabványokra is hivatkoznak. A további speciális biztonsági szabványokkal összefüggésben olyan hálózat alakul ki, amely a gép- és gyárbiztonság összes elemét befolyásolja. Mindezen intézkedések célja az, hogy a megfelelő biztonsági funkciókat megvalósítsa a gép- és gyárbiztonsági szektorban.


További információk a funkcionális biztonsággal kapcsolatban

A Pepperl+Fuchs az érem mindkét oldala számára nyújt megoldásokat: számos olyan eszközt kínál, amelyekre Önnek is szüksége lehet alkalmazásához. Választóeszközünk segítségével megkeresheti a megfelelő eszközöket, vagy az alábbi hivatkozásra kattintva mélyebb biztonságtechnikai ismeretekre tehet szert.


Funkcionális biztonság központ a Pepperl+Fuchs-nál

Több száz SIL/PL értékeléssel ellátott termék, ingyenes eszközök és prospektusok egy helyen: a „Funkcionális biztonság központ” a legjobb kiindulópont biztonsági funkciók kivitelezéséhez.