Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Rugalmas és hatékony: Érzékelőmegoldás raklapok érzékeléshez a szállítószalagokon

2022-07-27


Maximális rugalmasság: A Pepperl+Fuchs raklapérzékelője

Legyen szó fából készült Euro raklapokról vagy műanyagból készült speciális raklapokról – rugalmas megoldásokra van szükség a különböző típusú raklapok felismeréséhez a szállítószalagokon. Az ügyfelek igényei alapján a Pepperl+Fuchs egy új érzékelőmegoldást fejlesztett ki, amely immár elérhető a teljes szállítószalag-technológia és intralogisztikai ipar számára: A raklapérzékelő egy alkalmazásspecifikus érzékelőkonzolból áll, amely a raklaptípustól függően fotoelektromos vagy ultrahangos érzékelővel is kombinálható. A hagyományos rendszerekkel ellentétben a raklapérzékelő nem oldalra van szerelve, hanem a szállítószalagba van integrálva. Ez minimálisra csökkenti a szerelési munkát, ugyanakkor növeli a munkahelyi biztonságot.


Egyszerűsített telepítés – mindössze két alkatrészre van szükség

A raklapok érzékelésére szolgáló hagyományos megoldásokhoz számos egyedi alkatrész szükséges: Az érzékelőt és a prizmát szállítószalagon kívüli kiálló kerek rudakra rögzítik a megfelelő konzolok segítségével. A Pepperl+Fuchs raklapérzékelője viszont egy intelligens telepítési koncepciót kínál: A szállítósoron belül egy beépített tükörrel ellátott konzol van a keresztrúdra szerelve. Onnan a konzolhoz rögzített érzékelő érzékeli például a középső raklapláb jelenlétét. Mivel ez az érzékelőmegoldás csak két alkatrészbőláll, a telepítéshez és üzembe helyezéshez szükséges munka jelentősen csökken. A szállítási és tárolási költségek is a minimumra csökkennek, ami optimális logisztikai folyamatokat eredményez a gyártótól a végfelhasználóig. Hogy a telepítés még kényelmesebb legyen, az érzékelő és a rögzítőkonzol előre összeszerelt állapotban is szállítható.

A Pepperl+Fuchs raklapérzékelője nemcsak a logisztikai és összeszerelési költségeket csökkenti, hanem a munkahelyi biztonságot is növeli: Mivel az érzékelőmegoldás be van építve a szállítószalagba – a hagyományos összeszerelési módszertől eltérően – nincsenek olyan kiálló kerek rudak, amelyek biztonsági kockázatot jelentenének a helyszínen dolgozó alkalmazottak számára.A szállítószalagba integrált Pepperl+Fuchs raklapérzékelő megbízhatóan érzékeli a szállított raklapokat.

Moduláris megoldás különböző raklaptípusokhoz

Mind a szerelési koncepciót, mind az érzékelő technológiát kifejezetten a raklapérzékelés követelményeihez igazították. A beépített tükörrel ellátott érzékelőkonzol 45°-os szögben áll, így a szennyeződések és a por egyszerűen lecsúsznak róla. Ez csökkenti a karbantartási költségeket, míg a kompakt kialakítás helytakarékos telepítést tesz lehetővé.

A moduláris megoldás emellett különböző raklaptípusokhoz is adaptálható. Euro raklapok érzékeléséhez fotoelektromos tárgyreflexiós opto érzékelőt használnak: A háttérszűrésnek köszönhetően az R20x sorozatú érzékelő pontosan megkülönbözteti a raklapokat és a szállított termékeket. Mivel az érzékelő alkalmazásspecifikus algoritmusokkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a port és a szennyeződést a tárgyaktól, szennyeződésállósága jelentősen megnő. Továbbá az integrált riasztási funkció korai értesítést biztosít, amint a tükröt meg kell tisztítani. Ez prediktív és célzott karbantartást tesz lehetővé.

Az olyan speciális raklaptípusokhoz, amelyek jellemzői a programozható logikai vezérlővel nem azonosíthatók, ultrahangos változat is kapható: Az F77 tárgyreflexiós érzékelő könnyedén érzékeli a fényes műanyag raklapokat. Nagy hangsugarának köszönhetően az ultrahangos érzékelő könnyen észleli a nagyobb lyukakkal vagy bevágásokkal ellátott raklapokat. A Pepperl+Fuchs raklapérzékelésre szolgáló érzékelőmegoldása ezért a szállítószalag-technológia különböző követelményeihez igazítható.


A raklapérzékelő fő előnyei

  • Az érzékelő és a rögzítés alkalmazás-optimalizált kombinációja tökéletesen alkalmas a raklapérzékeléshez
  • A mindössze két alkatrészből álló, kifinomult szerelési koncepció lehetővé teszi az egyedi szállítószalagok egyszerű előzetes összeszerelését
  • A speciális konzolkialakításnak és a szennyeződés és tárgyak megkülönböztetésére szolgáló érzékelőalgoritmusnak köszönhetően rendkívül szennyeződésálló
  • Az érzékelő szállítószalagon belüli elhelyezése nagyobb biztonságot nyújt a működés során
  • Kiegészítő ultrahangos változat a különösen nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz nehezen észlelhető raklaptípusokkal

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.