Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

IO-Link glosszárium

COM
Olyan üzemmód, amely során az üzeneteket IO-Link kommunikáció segítségével közvetítik az eszköz és a master között; a három lehetséges SDCI kommunikációs mód egyikét („COM1”, „COM2”, „COM3”) jelöli.

SDCI kommunikációs mód
Az IO-Link technológia alapvető eleme. Olyan digitális interfész, amely pont-pont kommunikációt tesz lehetővé.

Eszközleíró fájl (DTM)
Eszközmeghajtó-komponens egy FDT-környezetben lévő eszköz számára. A DTM-ek egy grafikus felhasználói interfészen keresztül képesek megjeleníteni egy adott eszköz funkcióit. FDT framework programban (pl. PACTware) vagy FDT interfészekkel rendelkező vezérlőrendszerekben futtathatók.

Digitális bemenet
Egy eszköz azon interfésze, amely digitálisan értékel egy jelzést annak szintje alapján, hogy abból bináris információt generáljon.

Digitális kimenet
Egy eszköz azon interfésze, amely bináris információból generál kétszintű jelzést, hogy azzal más eszközöket irányítson. Példa: Tipikus aktuátor például egy mágnesszelep.

Esemény
Az „események” függetlenek a kommunikációhoz használt interfészektől.
Összefüggés az IO-Linkkel: Egy IO-Link eszköz eseményen keresztül jelezheti diagnosztikai állapotát egy IO-Link master felé. Egy eseménykód küldésének célja, hogy a master számára részletes információt küldjön az esemény okáról. A master aztán ennek megfelelően dolgozza fel az eseményt.

FDT
Eszközleíró fájlok különböző applikációkban történő, gyártótól független használatát teszi lehetővé. Az FDT segítségével különböző gyártóktól származó terepi eszközök integrálhatók automatizálási rendszerekbe. Az FDT Microsoft COM/DCOM technológiával működik, és gyártótól függetlenül biztosítja a hozzáférést egy eszköz valamennyi kommunikációs és alkalmazási funkciójához, hogy a rendszer egész szintjén biztosítsa a konfiguráció és diagnosztika lehetőségét. Példa FDT-re: PACTware™.

IO eszközleírás (IODD)
XML-alapú, statikus leírófájl egy adott IO-Link eszközről és annak funkcióiról. Az IODD tartalmazza az eszköz adatmodelljét, támogatott változóit, a felhasználói interfész leírását, valamint a paraméterek és adatok szöveges leírását. Az IODD több olyan fájlt is tartalmaz, amelyek leírják az IO-Link konfiguráció szenzorait és aktuátorait. 

IO-Link
Input/output összeköttetés, amely szabványosított M8 vagy M12 csatlakozón keresztül végzi az adatok továbbítását, lehetővé téve a terepszintű, szenzorok és aktuátorok közötti intelligens kommunikációt.

IO-Link eszköz
Egy adott IO-Link masterrel folytatott kommunikáció fogadó szereplője. Az IO-Link eszközök szabványos IO-módban is működtethetők, kompatibilisen az IEC 61131-2 szabvány szerinti digitális bemenetekkel (DI). Az IO-Link kommunikáció olyan komponense, amely teljes mértékben támogatja az IEC 61131-2 IO-Link szabványt. Az IODD elérhető az eszközhöz. Műszaki és jogi értelemben az IO-Link eszközök SDCI eszköznek tekinthetők.

IO-Link master
A folyamat aktív szereplőjeként az IO-Link master IO-Link kommunikációt kezdeményez egy csatlakoztatott IO-Link eszközzel, illetve kéréseket teljesít. Az IO-Link master egy kommunikációs modulon keresztül teszi elérhetővé az adatokat egy magasabb szintű kommunikációs rendszer számára, vagy az átjáróból érkező kéréseket konvertálja az IO-Link számára. Az IO-Link kommunikáció olyan komponense, amely teljes mértékben támogatja az IO-Link szabványt, és egy vagy több IO-Link porttal rendelkezik.

IO-Link port
Kijelöli az IO-Link eszköz számára a csatlakozáshoz használt fizikai terminált / csatlakozót vagy logikai csatornát.

Paraméter szerver
Központi egység, amely különböző eszközökről származó paraméterkészletekkel (paraméter- és konfigurációs adatok) rendelkezik; azokat parancsra szétosztja vagy betölti. A paraméter szerver tartalmaz egy tükörképet az automatizálási applikáció eszközeire vonatkozó szükséges beállításokról.

Paraméter szerver funkció
Egy paraméter szerver által használt funkciók és módszerek összessége. A funkció használatának előfeltétele az IO-Link V1.1 specifikáció használata az IO-Link masteren és eszközökön. 

Folyamatadat
Egy folyamat automatizálásához szükséges adatok, amelyeket egy adott eszközről vagy eszközre továbbítanak. A folyamatadatok egyenlő időközönként kerülnek át az eszközről a vezérlőegységre és fordítva. Egy automatizálási applikációnak általában előre meghatározottnak kell lennie. Példák folyamatadatra: Mért értékek, kapcsolási jelek, vezérlőjelek, kimeneti értékek.

Pont-pont kapcsolat
Olyan adatkapcsolat, amely pontosan két adatállomás között jön létre.

Szolgálati adat
Ciklikus adatok, melyeket a master kérésére továbbít az adott eszköz. Ilyenek például a paraméteradatok, eseményadatok vagy diagnosztikai adatok.

Standard bemenet és kimenet 
Az IO-Link portok lehetséges működési módja, amely az IEC 61131-2 szabvány által meghatározott digitális bemenetek és kimenetek szerint működik. Ez a működési mód bekapcsolás, üzemszünet vagy sikertelen kommunikációs kísérletek után aktiválódik.

Slave
Olyan eszköz, amely kimeneti jelzést kap egy mastertől, és annak megfelelően viselkedik. A busztechnológiában: Egy passzív buszeszköz.

Programozható logikai vezérlő (PLC)
Olyan rendszer, amely különböző gépek és üzemek folyamatainak vezérlését és szabályozását végzi. A mért adatokat és állapotinformációkat egy alkalmazásspecifikus program dolgozza fel, a gépet pedig beállított értékek és vezérlőjelek alapján irányítják. A PLC így több különböző környezetben is alkalmazható. A PLC az elosztott vezérlőrendszerek (DCS) részeként is használható.

Ciklusidő
PLC-k esetében a ciklusidő a bemeneti jelek olvasása és a kimeneti jelek kibocsátása között eltelt időt jelenti. Kommunikációs rendszerekben egy ciklusidő akkor ér véget, ha valamennyi résztvevő adatokat cserél egymással, a kommunikációs folyamat pedig az elejéről kezdődik.


e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
IO-Link rendszermegoldások a Pepperl+Fuchs-tól

Nemzetközileg szabványosított, forgalmazókon átívelő nyitott interfészként az IO-Link szerves részét képezi a Pepperl+Fuchs Sensorik4.0® megoldásainak. Tudjon meg többet az intelligens kommunikációs technológiáról ...