Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Installation Conditions


The installation conditions provide information about optimal installation of the sensors in the application without being restricted in their specified function (i.e., their operating distance). Due to the given installation conditions, a functional range must always be assumed. There is a connection between installation and operating distance.


Hengeres kapacitív érzékelők

Az azonos átmérőjű érzékelők eltérő hatótávolságokkal rendelkezhetnek a beszereléssel kapcsolatos okokból, amint az a következő táblázatban is látható.

Átmérő [mm]

Hatótávolság [mm] süllyesztett szereléssel

Hatótávolság [mm] nem süllyesztett szerelés esetén

12

4

8

18

5 – 8

15

30

10

15


Nem süllyesztett kapacitív érzékelők

A nem süllyesztett kapacitív érzékelők az átmérőjükhöz képest a lehető legnagyobb hatótávolságot biztosítják. A kapacitív érzékelők esetében az elektromos mezőt elektródák hozzák létre, ami így kondenzátort képez a környezettel. Az elektromágneses mező kívánt tájolásának elérése érdekében az érzékelő elektródája koordinált geometriával rendelkezik. Ennek ellenére az elektromos mező egy részét oldalról bocsátja ki. Feltétlenül szükséges, hogy legyen hézag az érzékelőelem körül, hogy az ilyen nagy hatótávolságú érzékelőket ne gyengítse a telepítési környezet. Ezt a hézagot az adott érzékelő műszaki adatai határozzák meg.


Balra: nem süllyesztett kapacitív érzékelő, helyesen beszerelve
Jobbra: süllyesztett kapacitív érzékelő, megfelelően beszerelve

A = 2 x hatótávolság: (sn)

B = 3 x az érzékelő házának átmérője (d)

D = az érzékelő házának átmérője

F = hasonló érzékelők minimális távolsága
 

Süllyesztett kapacitív érzékelők

A fémbe süllyesztett kapacitív érzékelőket úgy kell telepíteni, hogy ne nyúljanak előre (A méret = 0 mm). Ennek előnye, hogy ezek az érzékelők a nem süllyesztett érzékelőkhöz képest mechanikusan jobban védettek és kevésbé érzékenyek az interferenciákra. Az oldalsó mező kívánt csökkentése speciális belső árnyékolással érhető el. Ez az érzékelési tartomány rovására történik: Ezek az érzékelők a hatótávolság mindössze 60%-át érik el a nem süllyesztett kivitelekhez képest.


Balra: süllyesztett kapacitív érzékelő, helyesen beszerelve
Jobbra: nem süllyesztett kapacitív érzékelő, megfelelően beszerelve

A = 2 x hatótávolság

B = 3 x az érzékelő házának átmérője

D = az érzékelő házának átmérője

F = hasonló érzékelők minimális távolsága
 

Megjegyzések

A kapacitív érzékelők vezetőképes anyagba süllyesztve is telepíthetők. Ezek a típusok viszonylag érzéketlenek az elektromos vagy elektromágneses hatásokra. Amikor a kapacitív érzékelőket süllyesztve szerelik fel, az azonos tokozású, nem süllyesztett érzékelő érzékelési tartományának mindössze a 60%-át érik el. Ennek ellensúlyozására nagyobb méretű érzékelőket kell választani.

Áthallás, ha nem érik el a minimális távolságot

A hasonló érzékelők áthallásának elkerülése érdekében be kell tartani a műszaki adatok között megadott F előírt minimális távolságokat

Kocka kapacitív érzékelők

Ehhez hasonlóan a kocka érzékelők a süllyesztett, nem süllyesztett vagy félig süllyesztett szerelés esetén egyaránt pontos telepítési körülményekkel rendelkeznek. A hengeres érzékelőkhöz hasonlóan az egyes érzékelők közötti minimális távolságot be kell tartani. A szabályok a terméksorozatra jellemzőek, és telepítési információként elérhetők a választott érzékelőhöz.


e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Capacitive Sensors

Take a look at the range of Pepperl+Fuchs capacitive sensors.