Ethernet fejlett fizikai réteg

A veszélyes területekről a felhőbe történő folyamatos, nagy mennyiségű adatkommunikáció leggyorsabb és leghatékonyabb módja

Ethernet-APL – a folyamatiparban használt IIoT alkalmazásokhoz

Az Ipar 4.0 és a ipari dolgok hálózata (Industrial Internet of Things, IIoT) a gyártóiparban ma már szabvány. A folyamatiparban viszont korábban nem volt olyan hálózati szabvány, amely nagy mennyiségű adatot képes lett volna gyorsan átvinni a terepről az Ipar 4.0 architektúra információs szintjére.

Az új Ethernet fejlett fizikai réteggel azaz röviden Ethernet-APL megoldással a Pepperl+Fuchs és más vállalatok most jelentős mérföldkőhöz érkeztek. Az Ethernet-APL hosszú kábeleket, robbanásvédelmet és átjárhatóságot ad, lehetővé téve a folyamatos és átlátható kommunikációt a hierarchia minden szintjén. Tudjon meg többet az úttörő technológiáról, amely előkészíti a folyamatiparban a terepet a nagyigényű IoT-alkalmazásokhoz.

Már elérhető: FieldConnex® sínes terepi kapcsoló DIN sínes rögzítésre – a folyamat-automatizálás első olyan kapcsolója, amellyel az általános kommunikációs technológia eszközeit lehet csatlakoztatni Ethernet-APL-hez.

 

Fő előnyök

Akár 1000 m-es érzékelőtartomány: mellékvonal hosszúsága akár 200 m, törzsvonal hosszúsága akár 1000 m
Akár 50 terepi eszköz tápellátása akár 60 W-ig
Magas átviteli arányok: 10 Mbit/s, teljesen duplex
Töltsön le terepi eszközönként kb. 100 konfigurációs paramétert mindössze néhány másodperc alatt
Egyszerűen alkalmazható gyújtószikramentes védelem
Az adatok és az áramellátás egyidejű továbbítása ugyanazon a kétvezetékes kábelen keresztül

Előnyök

Hatékony kommunikáció minden szinten

Hatékony kommunikáció minden szinten

Az Ethernet-APL lehetővé teszi a terepi eszközök közvetlen csatlakoztatását magasabb szintű rendszerekhez, biztosítva az egységes kommunikációs infrastruktúrát minden folyamatirányítási és vállalati szinten. A 10 Mbit/s sebességnek köszönhetően nagy mennyiségű adat továbbítható nagy távolságokra legalább 300-szor gyorsabban, mint a jelenlegi technológiák, például a HART vagy terepi busz esetén.
Az üzem rendelkezésre állása megnövekszik

Az üzem rendelkezésre állása megnövekszik

A tiszta folyamatértékek mellett a modern terepi eszközök értékes kiegészítő adatokat is szolgáltatnak. Az Ethernet-APL segítségével a gépkezelők valós időben a legtöbbet hozhatják ki az eszközökből, központilag figyelhetik az alkatrészek állapotát, és időben azonosíthatják a karbantartási igényeket. Ezzel elkerülhető a váratlan leállás, és jelentősen növelhető a rendelkezésre állás.
Egyszerű, költséghatékony üzem-korszerűsítés

Egyszerű, költséghatékony üzem-korszerűsítés

Az Ethernet-APL támogatja a folyamatiparban már bevált törzs- és mellékszegmenses technológiát, és minden ipari Ethernet protokoll, például Ethernet/IP, HART-IP és PROFINET esetén alkalmazható. Ez leegyszerűsíti a tervezők, üzemtervezők és -üzemeltetők integrációs munkáját, hiszen a meglévő létesítmények és infrastruktúra továbbra is használhatók, a beruházások pedig védettek.
Rugalmas használat világszerte

Rugalmas használat világszerte

Az új Ethernet fejlett fizikai réteg az IEEE és IEC szabványoknak megfelelően lehetővé teszi a világ minden régiójában tanúsítható kommunikációt. Emellett a termékek tesztelése és tanúsítása biztosítja az átjárhatóságot, így még a különböző gyártóktól származó eszközök is gond nélkül párosíthatóak.

A Fieldcomm Group, OPC Foundation, ODVA, PROFIBUS és PROFINET International piacvezető társaságok

Együttműködés egy új szabvány létrehozása érdekében

A globális folyamatipar számára a kommunikációs rendszer fizikai rétegének szabványosítására irányuló erőfeszítés egyedi projekt. A Fieldcomm Group, az OPC Foundation, az ODVA, a PROFIBUS és a PROFINET International társaságok, valamint az ipar kulcsszereplőinek támogatásával az eddigi legnagyobb együttműködés jött létre a folyamatautomatizálás területén. Az ABB, Endress+Hauser, Krohne, Phoenix Contact, Rockwell Automation, SAMSON, Siemens, Stahl, Vega és Yokogawa vállalatokkal együtt a Pepperl+Fuchs az Ethernet új, „fejlett fizikai rétegének” kifejlesztésén dolgozik.

Az Ethernet-APL a folyamatszakemberek minden tapasztalatát és igényét ötvözi: Hosszú kábelek, kétvezetékes kábelek, átjárhatóság és veszélyes területeken történő használat akár 0. zóna/1. osztály, 1. csoport esetén is. Az elektromos robbanásvédelem szakértőjeként a Pepperl+Fuchs aktívan irányítja ezeket a fejlesztéseket az Ethernet-APL projekten belül. Már 2015-ben külön bemutató keretében lehetett vizsgálni egy Ethernet-APL-lel ellátott folyamatüzem architektúrájának miniatűr változatát.

YouTube-videók

Az Ethernet fejlett fizikai réteg – vagy röviden Ethernet-APL – hosszú kábeleket, robbanásvédelmet és átjárhatóságot ad, lehetővé téve a folyamatos és átlátható kommunikációt a hierarchia minden szintjén. A trailer bepillantást enged az úttörő technológia működésébe... 

Ebben a videóban Michael Kessler, a Pepperl+Fuchs alkatrészekkel és technológiával, illetve folyamatautomatizálással foglalkozó részlegének vezető alelnöke bemutatja egy Ethernet-kapcsolaton keresztüli jelátvitellel rendelkező feldolgozóüzem tipikus kommunikációs architektúráját …

Az Ethernet fejlett fizikai réteg bármilyen feldolgozóüzemben megállja a helyét, mivel telepítési architektúra rugalmasságot és robbanásvédelmet biztosít minden típusú veszélyes területen. A videó bemutatja a folyamatautomatizálás jellemző topológiáit …

Tekintse meg a Pepperl+Fuchs online csúcstalálkozóját

Ezen a vitafórumon Gerd Niedermayer, a BASF képviselője beszélgetett a Pepperl+Fuchs szakembereivel az Ethernet-APL-en keresztül folytatott kommunikáció kihívásairól és előnyeiről a folyamatautomatizálás és a BASF első teszttelepítésének fényében ...

Ahhoz, hogy a folyamatipar számára az Ethernet fejlett fizikai réteg elérhető legyen, négy jellemzőt kell szabványosítani: a kommunikációt, a tápellátást, a telepítést és a robbanásvédelmet. Andreas Hennecke, a Pepperl+Fuchs termékmarketing-menedzsere részletesen bemutatja ezeket a tényezőket …

Ebben a vitaindító beszédben Michael Kessler, a Pepperl+Fuchs alkatrészekkel és technológiával foglalkozó részlegének ügyvezető alelnöke ismerteti azokat a tényezőket, amelyek folyamatipar történetének eddigi legnagyobb együttműködését eredményezték ...

Topológiák

Kompakt üzemelrendezés

Ethernet APL | kompakt üzemelrendezés

Az Ethernet-APL-t mindenféle releváns telepítési topológia támogatására tervezték. Ez a topológia a vegyiparban vagy gyógyszeriparban használt kompakt vagy beltéri létesítmények infrastruktúráját mutatja. Itt az Ethernet-APL terepi kapcsolók jellemzően csatlakozódobozokban vagy vezérlőszekrényekben találhatók a nem veszélyes területeken, vagy veszélyes területeken egészen 2. zóna, 2. csoportig. A maximális kábelhossz legfeljebb 200 m lehet a műszerig. A robbanásvédelem minden veszélyes területen magában foglalja a készülék csatlakoztatásához kiválasztható gyújtószikramentes védelmet.

Hosszan elnyúló üzemelrendezés

Ethernet APL hosszan elnyúló üzemelrendezés

Ez a topológia jó példa az olaj- és gáziparban gyakori hosszan elnyúló létesítményekre. Lehetővé tesz akár 1000 m kábelhosszt is a törzsszegmens kapcsolói között. Itt az Ethernet-APL terepi kapcsolókat robbanásveszélyes területeken való használatra tervezték, azaz jellemzően 1. és 2. zónák vagy 2. csoport esetére. Normál esetben az Ethernet-APL tápkapcsolóval ellátott hurokra vannak kapcsolva, így a terepi eszközökhöz a kommunikációs jelek és a tápellátás is melékvonalakon jutnak el. Ez az Ethernet-APL telepítés valamennyi, fokozott biztonsági szintű vagy gyújtószikramentes robbanásvédelmi előírásnak megfelel. Ez a topológia egyértelmű migrációs útvonalat biztosít a terepi busz felhasználóknak barnamezős projektek esetén is.

A projekt áttekintése

APL Project Overview

Kapcsolat

Kérdése van az Ethernet fejlett fizikai rétegével (Ethernet-APL) kapcsolatban, vagy szeretne további információt kapni? Örömmel segítünk! Egyszerűen töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, és küldjön nekünk üzenetet.