Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Vezérlő- és elosztópanelek (Ex de)

Az Ex d és Ex e robbanásvédelmi típusok kombinálásának eredményeként a nem-EX berendezések biztonságos védelme gyors üzembe helyezéssel és az egyszerű módosítás lehetőségével párosul.

Strapabíró, tűzbiztos tokozások széles választéka áll rendelkezésre a berendezések robbanásokkal vagy környezeti veszélyekkel szembeni védelméhez, miközben a kezelőelemek és a jel-, illetve elektromos csatlakozások egyszerűen hozzáférhetők az EX e tokozásokban.

Minden egyes „perselyes” megoldás pontosan testre szabva készül, hogy eleget tegyenek a speciális alkalmazások által támasztott követelményeknek. Az optimális megoldás tervezése érdekében a Pepperl+Fuchs megoldástervező központjainak (SEC) tapasztalt projektmérnökei szoros kapcsolatban állnak az ügyféllel a projekt teljes időtartama alatt. Minden megoldás kiszállításra kerül az üzemeltetési helyre, az összes tanúsítvánnyal és minden dokumentációval együtt. Az üzembe helyezés gyors és egyszerű, mivel nincs szükség az Ex d tokozás helyszíni felnyitására.

Az Ex de megoldások egy felső nyomásálló ház (tűzbiztos Ex d) és egy alsó fokozott biztonságú Ex e ház kombinációjából áll, és testre szabott kialakításban tartalmaz csatlakozókat és vezérlőelemeket. A házak biztonságos összekapcsolása egy speciális kábelcsatornán keresztül történik. A házak közötti karima megakadályozza a szennyeződések lerakódását és a nedvesség behatolását.

A nem kifejezetten robbanásveszélyes területekhez tervezett mérés-, vezérléstechnológiai, illetve elektromos berendezésekhez szükséges alkotóelemek beszerelhetők a tűzbiztos Ex d házba. A Pepperl+Fuchs galvanikus leválasztói mellett ezek az alkotóelemek DCS és ESD rendszereket vagy más, ügyfélspecifikus műszereket tartalmazhatnak. A nyomásálló ház biztosítja, hogy a nem-Ex eszközök ne jelenthessenek fenyegetést a környezetre nézve. Ideális körülmények között a tűzbiztos Ex d ház a kezdeti beszerelést követően a lehető legkisebb mértékben van nyitva, mivel a nyitás és zárás során be kell tartani az IEC 60079-14 szabvány speciális előírásait. A fokozott biztonságú Ex e ház csak Ex-tanúsítvánnyal rendelkező alkotóelemeket tartalmaz. Ezáltal az egyszerűbben és biztonságosabban hozzáférhető, mint az Ex d ház. A csatlakozók, vezérlő- és ellenőrző elemek bármikor szervizelhetők és cserélhetők, a vonatkozó előírások betartása mellett.

Ily módon az ügyfelek kiaknázhatják a védettség mindkét típusa által kínált előnyöket: a fokozott biztonságú Ex e házak lehetővé teszik a bennük elhelyezett vezérlőelemek egyszerű bővítését és módosítását. Az Ex d házban elhelyezett vezérlők használatra készek, és lehetővé teszik a gyors, csekély állásidővel járó üzembe helyezést, és csökkentik a karbantartási munkálatok mennyiségét.