Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Speciális érzékelők


A speciális alkalmazási területeken való használatra optimalizált érzékelők az alábbiakban találhatók. Ezek alkalmazásspecifikus érzékelők.


1-es csökkentőtényezőjű érzékelők


Az 1-es csökkentőtényezőjű érzékelők gyakorlatilag azonos hatótávolsággal érzékelik a fémeket. Ez a hagyományos induktív érzékelőkhöz képest előnyös. Ez különösen igaz azokra az alkalmazásokra, amelyekben az érzékelőt különböző fémek észlelésére használják.

Jellemzők:

 • Azonos hatótávolság minden fém esetében
 • Maximális hatótávolság: 2 mm – 75 mm,
 • Ellenáll az elektromos mágneses tereknek
 • Mechanikai, hegesztéssel szembeni ellenállóság (opcionális)
 • Hengeres és kocka tokozás teljes választéka

Hegesztésálló érzékelők


Annak érdekében, hogy a zord ipari környezetekben is megfelelően működjenek, a hegesztőrendszerekben használt induktív érzékelők megfelelően magas szintű mechanikai ellenállóképességgel és erős mágneses terekkel szembeni nagyfokú immunitással rendelkeznek.

Ezek a hegesztésálló érzékelők polifenilenszulfidból (PPS) készült elülső felülettel rendelkeznek a hegesztés során keletkezett olvadt fémgyöngyök elleni védelem érdekében. A hegesztési gyöngyökkel szemben ellenálló hengeres érzékelők háza PTFE bevonatú sárgarézből készült.

Az induktív érzékelők egyes anyagváltozataival kapcsolatos részletes információkért lásd az Anyagok című részt.


Fém felülettel rendelkező érzékelők


A Pepperl+Fuchs fém érzékelőfelülettel rendelkező érzékelői rozsdamentes acélból készülnek. Egyes alkalmazásokban különösen nagy követelményeket támasztanak az érzékelők robusztus kialakítását illetően. Ha a szerszámgépekben érzékelőket használnak, az érzékelő nagy erőknek, kopásnak és agresszív közegnek van kitéve. Ilyen alkalmazásokban a rozsdamentes acél érzékelőfelülettel rendelkező érzékelők hosszú élettartamot biztosítanak.

Az élelmiszer- és italigyártás magas követelményeket támaszt a gépekkel és alkatrészekkel szemben. Ezért a Pepperl+Fuchs speciális érzékelőket fejlesztett ki ehhez az iparághoz, figyelembe véve a jelenlegi szabványokat. Ezek az érzékelőmegoldások megfelelnek az élelmiszer- és italigyártásra vonatkozó nemzetközi szabványoknak és irányelveknek, mint például az Európai Higiéniai Mérnöki Tervezőcsoport (EHEDG) vagy az FDA előírásainak.


Nyomásálló érzékelők


A nyomásálló érzékelők olyan alkalmazásokban használhatók, mint például a hidraulikus működtetőelemek. Ezek az érzékelők akár 500 bar üzemi nyomáson és legfeljebb 800 bar csúcsnyomáson is használhatók.

A nyomásállóságot kerámia elülső felület biztosítja, amely a rozsdamentes acél ház szerves része. A házban található egy horony is az O-gyűrű számára.


Érzékelők a szelepműködtető elemek helyzetvisszajelzéséhez

Különböző megoldások és ennek megfelelően különböző változatok léteznek a szelep működtetőelemeinek felügyeletére

 1. Szabványos érzékelők beépítése a vezérlőszekrénybe
 2. Speciális helyzetvisszajelző érzékelők használata a vezérlőszekrényekben vagy közvetlen szereléssel
 3. Speciális helyzetvisszajelző érzékelők használata

Érzékelők a vezérlődobozokba történő beszereléshez

A szelepműködtető egységek vezérlőszekrényekkel, azaz kis házakkal rendelkeznek a meghajtásra rögzítve. Ezekben a házakban találhatók az olyan technológiák, mint például a helyzetvisszajelzést szolgáló érzékelők. A vezérlődoboz az érzékelők mechanikus összekapcsolására szolgál a különböző méretű hajtások működtetésére. Ez a megoldás megakadályozza, hogy az érzékelők közvetlenül ki legyenek téve a környezetnek, és így lehetővé teszi a hagyományos szabványos érzékelők használatát.

A legtöbb megbízható hajtásgyártó vállalat a Pepperl+Fuchs érzékelőivel felszerelt szabványos dobozokat kínálja, optikai kijelzővel vagy anélkül.

Jellemzők:

 • Egyedi csatlakozási lehetőségek
 • A vezérlődoboz védi a beépített elektromos berendezést a szennyeződéstől és a külső beavatkozások ellen
 • A vezérlődoboz megfelel a baleset-megelőzési előírásoknak
 • Felszerelés előre beállított érzékelőtechnológiával
 • A műszerek és vezérlőberendezések, valamint a mechanikus felszerelés megfelelő csatlakozási jelölése a VDI/VDE 3845 előírásai szerint

Lehetséges érzékelőtípusok a beszereléshez

A különböző Pepperl+Fuchs érzékelők alkalmasak vezérlőszekrénybe történő beépítésre. Ezek az érzékelők a következők:

 • Hengeres standard érzékelők rövid, legfeljebb 40 mm-es hosszal
 • Induktív résérzékelők 3,5 mm-es nyílásszélességgel
 • A V3 termékcsalád érzékelői: kocka érzékelők a mechanikus mikrokapcsolók szabványos méreteiben

Szabványos DC változatok vagy NAMUR változatok akár –50 °C és +100 °C közötti kibővített hőmérséklet-tartománnyal, amelyek kimeneti szakaszokként használhatók.

Kettős érzékelők nyitott szerelvényhezKettős érzékelők az -F25 termékcsaládból

Az -F25 érzékelőcsalád nyitott megoldásokat kínál a pozíció visszacsatolására, különösen a kézzel működtetett golyósszelepek és -lapátok esetében.

Ez az érzékelőtípus két eszközt kombinál kettős érzékelőként egy házban, jelentősen csökkentve ezzel a szerelési és karbantartási költségeket.
Az -F25 termékcsaládhoz tartozó érzékelők közvetlenül felszerelhetők a szelep működtetőelemére.

Jellemzők:

 • A kettős érzékelő két aktív zónával rendelkezik
 • Az érzékelő megfelel a baleset-megelőzési előírásoknak: A kialakítás megakadályozza, hogy a kezelő véletlenül behelyezze az ujjait a működtetőelem és az érzékelő közé
 • Közvetlenül a hajtásra vagy a szerelvényre, tartóelem segítségével vagy a vezérlőszekrénybe szerelve
 • A felszereléshez nincs szükség további beállításokra
 • Több érzékelő is egymásra helyezhető, ha kettőnél több kapcsolási pontra van szükség


-F31 / -F31K termékcsalád

Az -F31 és -F31K termékcsaládok nyitott megoldások a pozíció-visszajelzésre. Az érzékelő és a működtetőelem közvetlenül felszerelhető, stabil és ütésálló. A nyitott szerelvények esetén használható érzékelők közvetlenül, további szerelési anyagok nélkül szerelhetők fel a hajtásokra. Két működtetőelemet tartalmazó rendszer esetén a felhasználó mérettől és gyártmánytól függetlenül lekérdezheti az összes szabványos hajtás helyzetét.

Az -F31K termékcsalád rugós kivezetésű vagy csavaros kivezetésű terminálokat kínál a rendszer és a szelep csatlakoztatásához. Nulla, egy vagy két szelepcsatlakozással rendelkező érzékelőváltozatok kaphatók. A szelep tehát szükség szerint közvetlenül az érzékelő csatlakozásán keresztül vezérelhető. Ez csökkenti az összeszerelési és a kábelezési költségeket.

Jellemzők:

 • Az érzékelő kialakítása és a működtetőelemtől való távolság bizonyítottan kiküszöböli a sérülésveszélyt
 • Az érzékelők minden szabványos hajtással kompatibilisek
 • Az érzékelő házának rögzítőfuratai lehetővé teszik a beállítás megtartását az érzékelő cseréjekor
 • Balra forgó és jobbra forgó hajtások rendelhetők
 • A működtetőelemnek a hajtás furataihoz történő illesztése egyértelmű, és a meghajtás helyzete kiválóan látható
 • Választható kábelcsatlakozás, dugaszos csatlakozás (V1, V16 vagy V18) vagy csatlakozósoros csatlakozás 
 • A kapcsolók állapotai, a tápfeszültség és a szelepvezérlés a LED-ek segítségével jól látható


-F31K2 termékcsalád

Az -F31K2 termékcsaládot moduláris, mechanikus kialakítás jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a termékcsaládhoz tartozó érzékelők különböző módokon, könnyedén integrálhatók a rendszerekbe. Az -F31K2 termékcsalád számos sokoldalú alkatrészt kínál minden célra, például a kijelzővel ellátott működtetőelemet, amely távolról láthatóvá teszi a szelep helyzetét, vagy a rozsdamentes acél fedelet, amely mechanikusan védi az érzékelőt a sérüléstől.

Jellemzők:

 • Nyitott megoldás szelephelyzet-visszajelzésre a szelepműködtető elemeken, robbanásveszélyes területeken való használatra
 • A rendszer „teljesen védett” módon használható a védőburkolattal vagy a „Puck+Beacon” rendszerrel, vagy a szabványos aktivátorral és a védett telepítéssel
 • Az F31K2 3G/3D típus különösen alkalmas mostoha körülmények között és robbanásveszélyes területeken való használatra. Az érzékelő ATEX tanúsítvánnyal rendelkezik, –40 °C-ig hőálló, és akár 7 J értékig ellenáll az ütéseknek.

amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás

Tekintse meg a Pepperl+Fuchs induktív érzékelőinek választékát.