Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Hibajavítás/GYIK


Ez a fejezet az induktív érzékelők használatával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekről nyújt áttekintést.


Miért használjak egyáltalán induktív érzékelőt? Egy (végállás) kapcsoló nem elegendő az alkalmazásomhoz?

Az induktív érzékelők számos előnyt kínálnak a hagyományos mechanikus kapcsolókkal szemben.

Az induktív érzékelő és a mechanikus végálláskapcsoló összehasonlítása

ÖsszehasonlításInduktív érzékelőMechanikus (végállás) kapcsoló
Működés:  
Gyors jelfeldolgozásAz elektromos kimeneti jelek közvetlenül feldolgozhatók elektronikus áramkörökben.Mechanikus jelet ad ki, amelyet aztán szükség szerint elektromosan, hidraulikusan, pneumatikusan vagy mechanikusan továbbítanak.
Érintésmentes észlelésMűködés a mérendő tárgyak érintése nélkül.A működés csak mechanikus érintkezéssel lehetséges: a mérendő tárgyak manipulálhatók vagy akadályozhatók.
Gyors észlelésGyors észlelés, így rövid válaszidő és kapcsolási idő, azaz magas kapcsolási frekvenciák is lehetségesek.A mechanikus szekvencia hosszú időt vesz igénybe, és szűk határértékeket állít be a maximális kapcsolási frekvenciára vonatkozóan.
Karbantartásmentes munkavégzésNincsenek olyan mozgó érintkezők, amelyek szennyeződhetnek vagy elkophatnak.A mechanikus érintkezők idővel szennyeződnek és elhasználódnak. Az érintkező határfelületi ellenállásai kiszámíthatatlanul változhatnak.
Szennyeződésmentes munkavégzésNem érzékeny a szennyeződésre (páratartalom, olaj, por stb.)Érzékeny a szennyeződésre és a nedvességre. Még az enyhe szennyeződés is leégéshez vezethet.
Megbízható jelgenerálásAz elektronikus kimenet megakadályozza az érintkezőpattogást.A jelkimenetnél előfordulhat érintkezőpattogás.  Ennek eredményeként a mechanikus érintkezők a kapcsolási eseményenként több kapcsolóimpulzust is eredményezhetnek.
Alacsony energiafogyasztásRendkívül kis kapcsolási áramok is lehetségesek.Az érintkezési ellenállás és az érintkezési felület oxidálódásának kockázata miatt szükség van egy bizonyos minimális áramerősségre.
Beállítás:  
Egyszerű integráció az alkalmazásokba
Nincs szükség az indítási görbe kiszámítására.Ki kell számítani az indítási szöget és az indítási útvonalat. A működtetés irányától függően a kapcsolókar különböző mechanikus változatainak használatára van szükség.
Élettartam:  
Kopásmentes működés
A kopásállóság azt jelenti, hogy a kapcsolási pontok stabilak maradnak az idő múlásával.
 
A kapcsolási ciklusok száma tehát nem befolyásolja az érzékelő élettartamát.
A kapcsoló mechanikusan mozgó részei kopásnak vannak kitéve, és kapcsolási hibákhoz vezetnek.
 
Ez azt jelenti, hogy a kapcsolási sebesség korlátozza a kapcsoló élettartamát.
Lehetséges alkalmazások:  
Szűk helyen lévő alkalmazásokSzélsőségesen kisméretű kialakítások is lehetségesek.A kompakt kivitelek megvalósításának szerkezeti korlátai vannak.
Szabvány kivitelek,
szükség szerint speciális kivitelek
Egy kialakítás áll rendelkezésre különböző alkalmazásokhoz, amelyek különböző mozgásokat igényelnek.
 
A mechanikus végálláskapcsoló-szerelvény koncepcióján alapuló számos érzékelő-kialakítás áll rendelkezésre. Ez megkönnyíti a mechanikus végálláskapcsoló érzékelőre történő cserélését.
A különböző alkalmazások teljesen eltérő kialakítást vagy különböző érzékelőelemeket igényelnek (görgők, szelepemelők, karok stb.).

 


A rendszer nem érzékeli a céltárgyat, mit csinálok rosszul?

Ellenőrizze az érzékelőhöz és a céltárgyhoz kapcsolódó összes beállítást, tulajdonságot és távolságot. Különösen... 

Érzékelő tulajdonságai

 • Hatótávolság: A hatótávolság a termék műszaki adatai között és a termékjelölésben található.
 • Kapcsolóelem funkció: Ellenőrizze, hogy a megadott kapcsolóelem funkció be van-e tartva: NPN vagy PNP? Alaphelyzetben zárt (NC) érintkező vagy alaphelyzetben nyitott (NO) érintkező?
 • Elektromos feszültség: A feszültségnek 10 V és 30 V között kell lennie.

Céltárgy

 • Anyaga: Az érzékelő csak fémeket érzékel. Vegye figyelembe a redukciós faktort!
 • Méret: A hatótávolság a standard céltárgy méretére vonatkozik.
 • Érzékelő – céltárgy kapcsolata: A céltárgy elmozdul-e az érzékelő mellett és milyen sebességgel? → Vegye figyelembe a válaszgörbét: A kapcsolási frekvenciát nem szabad túllépni.

Miért kapcsol túl korán az érzékelő?

Ellenőrizze az érzékelőt és a környezeti feltételeket, hogy nem tapasztalható-e zavaró hatás.
Különösen...

Érzékelő tulajdonságai

 • Kapcsolóelem funkció: Ellenőrizze, hogy a megadott kapcsolóelem funkció be van-e tartva: NPN vagy PNP? Alaphelyzetben zárt (NC) érintkező vagy alaphelyzetben nyitott (NO) érintkező?
 • Telepítési feltételek: Az érzékelő a műszaki adatok alapján süllyesztve vagy nem süllyesztve van felszerelve? Megfelelően megvalósították a megadott telepítési feltételeket? 
 • A bemélyedő beszerelés az érzékelő előcsillapítását és a hatótávolság növekedését eredményezi. A bemélyedő beépítést feltétlenül kerülni kell. Ez az érzékelő kiszámíthatatlan viselkedéséhez vezethet. Bizonyos esetekben oldalirányú érzékelés is előfordulhat.

Elektromágneses hatások

 • Befolyásolja valami az érzékelő elektromágneses mezőjét? Más elektromágneses mezők? Egy másik érzékelő túl közel van hozzá?

Környezeti hatások

 • Fém interferencia: Ellenőrizze, hogy van-e másik fémtárgy a közelben.
 • Szennyeződés: Ellenőrizze, hogy szennyezett-e az érzékelő. Szükség esetén tisztítsa meg ronggyal és nem karcoló tisztítószerrel.

A választott érzékelő kémiailag ellenáll az adott tisztítószernek, hűtőfolyadéknak vagy kenőanyagnak?

Sajnos nem tudunk egyértelmű választ adni erre a kérdésre. 

Ennek az az oka, hogy a tisztítószerek, hűtőfolyadékok és kenőanyagok, azaz a készítmény összetétele csak az érintett gyártó számára ismert. A kenőolajok általában adalékokat tartalmaznak, amelyek kis mennyiségben is megváltoztathatják a kenőolaj kémiai viselkedését. Még ha a műszaki adatokban megadott érzékelő házának anyaga olajállónak is van leírva, az adalékanyagok a kenőanyag egészét agresszívvé tehetik.

Ezért elengedhetetlen saját vizsgálatokat végezni, ezzel ellenőrizve a kémiai kompatibilitás. Ne feledje, hogy a tisztítószer, a hűtőfolyadék vagy a kenőanyag gyártója előzetes értesítés nélkül megváltoztathatja az adott anyag összetételét. Ez olyan anyagkombinációhoz vezethet, ami bár hosszú ideig megfelelő volt, most hirtelen alkalmatlanná válik.

Fel kell-e váltani a 94/9/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően kiállított meglévő EK-típusvizsgálati tanúsítványokat új EU-típusvizsgálati tanúsítványokkal, amelyek viszont a 2014/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvre hivatkoznak?

Az új 2014/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv a 41. cikk (2) bekezdése értelmében egyértelmű információkat tartalmaz e tekintetben, és megállapítja, hogy a 94/9/EU irányelv alapján kiadott EK-típusvizsgálati tanúsítványok továbbra is érvényesek.

Hivatkozás: 2014/34/EU
41. cikk átmeneti rendelkezések

(1) A tagállamok nem akadályozzák a 94/9/EK irányelv hatálya alá tartozó, az említett irányelvnek megfelelő és 2016. április 20. előtt forgalomba hozott termékek forgalomba hozatalát vagy üzembe helyezését. 

(2) a 94/9/EK irányelv alapján kiállított tanúsítványok ezen irányelv szerint érvényesek.

Csatlakoztathatok-e kétvezetékes funkcióval rendelkező érzékelőt a vezérlőm (PLC) digitális bemenetére?

Ez a digitális bemenet típusától és a használt érzékelő típusától függ. 

Egyedi típusok
1. típus: Digitális bemenetek mechanikus érintkezőkhöz és háromvezetékes érzékelőkhöz. A kétvezetékes funkcióval rendelkező érzékelők nem csatlakoztathatók az 1. típusú bemenetekhez.

2. típus: Digitális bemenetek kétvezetékes érzékelőkhöz. Ez a bemeneti típus alkalmas félvezető kapcsolókból érkező jelekhez, pl. kéteres érzékelőkhöz, a közelítésérzékelőkre vonatkozó szabvány (IEC 60947-5-2) szerint. Ezek a bemenetek csatornánként akár 30 mA-es áramfelvételt is lehetővé tesznek a kétvezetékes érzékelők számára, így alkalmasabbak az alacsonyabb csatornasűrűségű PLC-modulok számára.

3. típus: Digitális bemenetek kétvezetékes és háromvezetékes érzékelőkhöz. A 3. típusú digitális bemenetek alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek, mint a 2. típusú digitális bemenetek. Ezek a bemenetek háromvezetékes érzékelőkkel való használatára szolgálnak a közelítésérzékelőkre vonatkozó szabvány szerint (IEC 60947-5-2). A kétvezetékes funkcióval rendelkező érzékelők a 3. típusú digitális bemeneteken is használhatók, ha kikapcsolt állapotban alacsony az áramuk.
Erre az esetre fejlesztette ki a Pepperl+Fuchs a kétvezetékes funkcióval és rendkívül alacsony maradékárammal rendelkező érzékelőket. A kétvezetékes kimenet leírásában egy nagy „L” betűt tartalmaznak (lásd a „Z4L” vagy „Z8L” kimeneti típust). Az „L” jelentése „Low ” (alacsony), azaz alacsony maradékáram. A nyitott érintkezőn áthaladó maradékáram 100 µA – 200 µA, szemben a 0,4 mA – 0,6 mA-rel, amely a Pepperl+Fuchs hagyományos kétvezetékes érzékelőit jellemzi. Ezek a kétvezetékes érzékelők az IEC EN 61131-2 szabvány szerint helyettesíthetik a programozható logikai vezérlők (PLC-k) 3. típusú digitális bemenetein lévő háromvezetékes érzékelőket.

A Pepperl+Fuchs kínál az NEC 500 szabványnak megfelelő induktív érzékelőket?

A Pepperl+Fuchs NAMUR szerinti induktív érzékelői alkalmasak az I–III. osztály 1. divíziójában történő használatra; lásd az alaprajzon található információkat, amelyek letölthetők a Pepperl+Fuchs weboldaláról.

Háttérismeretek...
A NEC 500 az USA-ban az elektromos berendezésekre vonatkozó egyetlen jogilag kötelező szabvány (a továbbiakban: NEC), valamint az 500. cikkének kombinációja. A „NEC” rövidítés a National Electrical Code (Nemzeti Elektromos Szabályzat) rövidítése, amely az USA-ban NFPA 70 (National Fire Protection Association No. 70) elnevezéssel törvénynek minősül. E szabályzat 500. cikke a robbanásveszélyes területek osztályozását írja le az USA osztályai és körzetei szerint. A 2014/34/EU európai irányelv szerinti övezetbesoroláshoz hasonlóan a gyárakat különböző területekre – osztályokra és körzetekre – osztják a veszélyes, potenciálisan robbanásveszélyes légkör előfordulásának időtartama és gyakorisága szerint.

Használható-e a Pepperl+Fuchs SIL minősítésű (pl. SIL 2) induktív NAMUR érzékelői nagy igénybevételű üzemmódban? Hol találom ezt az információt?

A Pepperl+Fuchs induktív érzékelői nagy igénybevételű üzemmódban is használhatók. A PFH-érték azonban nem mindig szerepel a Pepperl+Fuchs SIL dokumentumaiban (pl. Exida-jelentés). Mindazonáltal az érték levezethető.

A PFH-érték kiszámítása – részletesen
A nagy igénybevételű üzemmód a nagy igénybevételi arányt vagy a biztonsági műszeres rendszer (SIS) folyamatos igényét jelenti. A SIS nagy igénybevételű üzemmódban történő értékelésének fő jellemzője a PFH-érték (PFH = hiba valószínűsége óránként). A PFH-érték azt a valószínűséget jelzi, hogy a SIS egy meghatározott időtartamon (pl. egy órán) keresztül képes ellátni feladatát. A Pepperl+Fuchs induktív érzékelői nagy igénybevétel esetén is használhatók; a PFH-érték azonban nem mindig szerepel a Pepperl+Fuchs SIL dokumentumaiban (pl. Exida-jelentés). Mindazonáltal az érték a következőképpen levezethető:

Feltételezve, hogy a felhasználó egycsatornás rendszert épít, az ʎveszély értéked) mindig a PFH érték. A veszélyes hibák hibaaránya ʎdaz észlelt veszélyes hibák ʎdd és a nem észlelt veszélyes hibák ʎdu hibaarányának összege:

ʎd = ʎdd + ʎdu

Egycsatornás rendszerek esetében a veszélyes meghibásodás valószínűsége

PFH = ʎdu.

A Pepperl+Fuchs NAMUR érzékelőihez (N) és a biztonsági funkcióval (SN) rendelkező NAMUR érzékelőihez tartozó SIL-megfontolások alapján kimutatható veszélyes hibák ʎdd nem tartoznak ide, azaz

ʎdd = 0.

Következtetés: PFH = ʎd

Hogyan azonosítható az érzékelő csatlakozási típusa?

A különböző csatlakozási típusok gyorsan azonosíthatók a típuskód alapján.

Csatlakozás típusaÉrzékelő azonosítása (lásd típuskód)
Sorkapcsos bekötésAdott esetben rendelje meg azt a típust, amely tartalmazza a „KK” megnevezést a rendelési azonosító második blokkjában. 
Példa: NBB10-30GKK-WS
Rögzített kábelMinden olyan érzékelő, amely a rendelési azonosító végén nem tartalmaz csatlakozóazonosítót.
CsatlakozóA következő csatlakozóazonosítók egyikét tartalmazza a rendelési azonosító végén: „V1”, „V3”, „V5”, „V13”, „V16”, „V18”.
AS-InterfészA rendelési azonosító harmadik blokkjában „B3” vagy „B3B” azonosító található.
Példa: NBB15-30GM60-B3B-V1
Egyéb csatlakozásokFASTON® csatlakozóval ellátott érzékelők „V3” – „V5” vagy forrasztott csatlakozóval rendelkező érzékelők stb.

 


e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Tekintse meg a Pepperl+Fuchs induktív érzékelőinek választékát.