Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Telepítési feltételek


A telepítési feltételek információt nyújtanak az érzékelők optimális telepítéséről anélkül, hogy a megadott funkciójuk (azaz a hatótávolságuk) korlátozásra kerülne. Az adott telepítési feltételek miatt mindig figyelembe kell venni a funkcionális tartományt. A telepítési távolság és a hatótávolság összefüggésben áll egymással.


Hengeres induktív érzékelők

Az azonos átmérőjű érzékelők eltérő hatótávolságokkal rendelkezhetnek a beszereléssel kapcsolatos okokból, amint az a következő táblázatban is látható.

Átmérő [mm]

Hatótávolság [mm] süllyesztett szereléssel

Hatótávolság [mm] nem süllyesztett szereléssel

Megnövelt hatótávolság [mm]

6,5

1,5

2

-

8

1,5

2

3

12

2

4

6

18

5

8

12

30

10

15

22


Nem süllyesztett induktív érzékelők

A nem süllyesztett induktív érzékelők az átmérőjükhöz képest a lehető legnagyobb hatótávolságot biztosítják. Az induktív érzékelők tekercseket használnak az elektromágneses mező létrehozásához. Az elektromágneses mező kívánt orientációjának eléréséhez ezek a tekercsek általában egy edény típusú magra vannak tekercselve. Ennek ellenére az elektromágneses mező egy részét oldalról bocsátja ki.  Feltétlenül szükséges, hogy legyen hézag az érzékelőelem körül. Ez megakadályozza, hogy az ilyen nagy hatótávolságú érzékelőket gyengítse a környezet. Ez a hézag nem lehet kisebb, mint az alábbi minimális értékek.


Balra: nem süllyesztett induktív érzékelő, helyesen beszerelve
Jobbra: Süllyesztett induktív érzékelő, megfelelően beszerelve

A = 2 x hatótávolság: (sn)

B = 3 x az érzékelő házának átmérője (d)

D = az érzékelő házának átmérője

F = hasonló érzékelők minimális távolsága
 

Süllyesztett induktív érzékelők

A fémbe süllyesztett induktív érzékelőket úgy kell telepíteni, hogy ne nyúljanak előre (A méret = 0 mm). Ennek előnye, hogy ezek az érzékelők a nem süllyesztett érzékelőkhöz képest mechanikusan jobban védettek és kevésbé érzékenyek az interferenciákra. Az oldalsó mező kívánt csökkentése speciális belső árnyékolással érhető el. Ez az érzékelési tartomány rovására történik: Ezek az érzékelők a hatótávolság mindössze 60%-át érik el a nem süllyesztett kivitelekhez képest.


Balra: süllyesztett induktív érzékelő, helyesen beszerelve
Jobbra: nem süllyesztett induktív érzékelő, megfelelően beszerelve

A = 2 x hatótávolság

B = 3 x az érzékelő házának átmérője

D = az érzékelő házának átmérője

F = hasonló érzékelők minimális távolsága
 

Megjegyzések

Az induktív érzékelők vezetőképes anyagba süllyesztve is telepíthetők. Ezek a típusok viszonylag érzéketlenek az elektromos vagy elektromágneses hatásokra. Amikor az induktív érzékelőket süllyesztve szerelik fel, az azonos tokozású, nem süllyesztett érzékelő érzékelési tartományának mindössze a 60%-át érik el. Ennek ellensúlyozására nagyobb méretű érzékelőket kell választani.

Induktív érzékelők félig süllyesztett felszerelése megnövelt hatótávolsággal

A nagy hatótávolsággal rendelkező induktív érzékelők nem szerelhetők fel teljesen fémbe süllyesztve. Ezeket „félig süllyesztve szerelhető” típusoknak nevezzük.

  • Ferromágneses anyagok: A = 0,2*d.
  • Nem ferromágneses anyagok: A = 0,1*d.
  • Nem vezető anyagok: A=0

A Pepperl+Fuchs esetében ez az NEB és az NEN érzékelőtípusokra vonatkozik.

Áthallás, ha nem érik el a minimális távolságot

A hasonló érzékelők áthallásának elkerülése érdekében be kell tartani az F előírt minimális távolságokat. Az eltolási frekvenciával rendelkező induktív érzékelők akkor használhatók, ha egy adott alkalmazás során nehézségek merülnek fel a minimális távolságok betartása során. Eltolási frekvenciák használata esetén az induktív érzékelők közvetlenül egymás mellé szerelhetők. Az ilyen esetek testreszabott megoldások, szükség esetén forduljon a Pepperl+Fuchs vállalathoz.


Nem süllyesztett induktív érzékelő: A minimális F távolságnak a ház átmérőjének háromszorosának kell lennie

Süllyesztett induktív érzékelő: a minimális F távolságnak a ház átmérőjének kell lennie

Kocka induktív érzékelők

Ehhez hasonlóan a kocka érzékelők a süllyesztett, nem süllyesztett vagy félig süllyesztett szerelés esetén egyaránt pontos telepítési körülményekkel rendelkeznek. A hengeres érzékelőkhöz hasonlóan az egyes érzékelők közötti minimális távolságot be kell tartani. A szabályok a terméksorozatra jellemzőek, és telepítési információként elérhetők a választott érzékelőhöz.


e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Tekintse meg a Pepperl+Fuchs induktív érzékelőinek választékát.